Çin Menşeli Otomotiv İthalatına Ek Vergi Resmi Gazete’de Yayınlandı!

Cumhurbaşkanı Kararı ile Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle birlikte, Çin’den ithal edilen tüm yakıt tiplerindeki binek araçlara ek vergi getirildiği duyuruldu!

Güncelleme:

Çin’den İthal Edilen Binek Araçlara Ek Vergi Kararı!

Türkiye, Çin’den ithal edilen binek araçlara ilave vergi kararı Resmi Gazete’de yayınlandı. Yayınlanan düzenlemeye göre, mevcutta elektrikli otomobiller için uygulanan yüzde 40’lık verginin tüm yakıt tiplerindeki araçlar için de uygulanacağı ve  en düşük gümrük vergisinin ise 7 bin dolar olarak belirlendiği bilgisi yer alıyor. 8 Haziran 2024 tarihi itibariyle yayımlanan karar, yayımını takip eden 30. Gün içerisinde yürürlüğe gireceği bilgisine ulaşıldı.

Bakanlık Alınan Kararla İlgili Açıklama Yaptı!

Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme ile ilgili açıklama yapan Ticaret Bakanlığı, düzenlemenin ayrıntıları ile ilgili şu bilgileri vererek kamuoyuna duyurdu;

Ticaret Bakanlığı, ithalat rejimi kararı ve eklerinde taraf olunan uluslararası anlaşmaların, tüketici güvenliği, kamu sağlığının ve yerli üretimin Pazar payının korunması için ve yurt içine yatırımların özendirilmesi ve aynı zamanda da cari açığın düşürülmesi adına  gerekli düzenlemeler ile ilgili kurumlarla istişare içinde olduklarını, bu doğrultuda da Avrupa Birliği üyesi ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler haricindeki ülkelerden gerçekleştirilen bazı eşyaların ithalatında gümrük vergisi ile birlikte ek gümrük vergisi (İGV) uygulandığını ve Tatbik edilen İGV’ler ekonomik ve ticari hayattaki gelişmeler ile sektörel ihtiyaçlar dikkate alınarak güncellendiğini belirtti.

Bakanlık, söz konusu gelişmeler doğrultusunda, yerli üretimin iç pazardaki düşen payının yükseltilmesi ve aynı zamanda da korunmasını teminen, dış ticaret dengesi ile ilgili gelişmelerle cari açık hedefleri baz alınarak, yurt içinde yatırım ve üretimi teşvik adına, 8703 Gümrük Tarife Pozisyonu altında sınıflandırılan konvansiyonel (içten yanmalı) ve hibrit binek otomobillerin Çin menşeli olanlarının ithalatında ilave gümrük vergisi uygulanması kararı alındığı açıkladı.

8 Haziran Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle birlikte, Çin’den ithal edilen tüm yakıt tiplerindeki binek araçlara ek vergi yayımını takip eden 30. Gün içerisinde yürürlüğe gireceğini açıkladı.

Yorumlar
Kalan Karakter 800