Cep telefonunun ele geçirildiği nasıl anlaşılır?

Teknolojik yenilikler birçok kolaylık sunarken, özel hayatlarımızı tehdit eden riskleri de beraberinde getiriyor. Casus yazılımlar ile telefona sızmak günümüzde çok daha kolay bir hâl aldı. Cep telefonunuzun ele geçirildiğini nasıl anlarsınız? Dikkat etmeniz gerekenleri sizler için derledik...

Güncelleme:

Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte iş insanları, rakiplerinin ya da çalışanlarının; eşler ve sevgililer birbirlerinin, devletler ise tehdit olarak gördüklerinin telefonlarındaki verilere ulaşabiliyor. Çok yaygın olan bu uygulamaların tespit edilmesi ve alınacak önlemler de internette giderek daha çok aratılan konu oldu.

Cep telefonunuzun saldırıya uğradığı yönünde bir şüpheniz varsa şu kontrol listesini göz atmanızda yarar var:

Bataryanız ısınıyor mu?

ProPrivacy güvenlik şirketinde dijital gizlilik uzmanı olarak göre yapan Ray Walsh, şu önerilerde bulunuyor:

Telefon şarjının çabuk bitmesinin ya da kullanılmadığı zamanlarda da sıcak olması, internet verilerinin normalden daha hızlı tüketildiğinin bir işareti olabilir.

Kısa sürede veri limitlerinizin aştığını fark ederseniz, bu telefonunuzdaki oturumların birileri tarafından takip edildiği anlamına gelir.

Normalden uzun uzun süren yüklemeler şüphelenilmesi gereken durumdur.

Pilin zayıf performansı

Cep telefonunuz, gizlice takip edildiği durumlarda daha fazla enerji harcayacak ve piliniz de daha çabuk tükenecektir. Bu durum sürekli yaşanıyorsa, saldırıya uğramış olabilirsiniz. Bu aynı zamanda güncellemeye ihtiyacınız olduğu da gösterir.

Uzun süre bir mesajın gitmesini ya da internette bir sayfa açılmasını bekliyorsanız, cep telefonunuzun kontrolünün birileri tarafından ele geçirildiğinin işaretidir. Bu durumu kontrol etmek için telefonunuzu kapatın.

Hack’lenmiş cep telefonları doğru şekilde kapanmaz, kapatma tuşuna basılsa bile kapanmamakta direnir.

Numara taşıma saldırısı

Numara taşıma saldırısı olarak adlandırılan bu durumda, cep telefonu operatörünüzden bir mesaj ya da elektronik posta alır, ardından şebeke yok uyarısı ile karşılaşırsınız. Bu, cep telefonu numaranızın taşındığı anlamına gelir. Böyle bir durumda GSM sağlayıcınızı aramalısınız. Çünkü kimlik hırsızlığı mağduru olma ihtimaliniz yüksektir.

Haberiniz olmadan yüklenen uygulama

Bazı uygulamalar cep telefonunuza zarar verebilecek veya başka birinin erişim sağlamasına yol açabilecek kötü amaçlı yazılımlar içerebilir. Bu nedenle, birden telefonunuzun ekranında beliren uygulamalara dikkat etmelisiniz.

Bir uygulama nedeniyle pilinizin birden bitmesi, telefonunuza tehlikeli bir uygulamanın yüklendiğinin işareti olabilir.

Birden açılan pencerelere dikkat

Cep telefonunuzda bir şey yapmadığınız halde pop-up'lar beliriyor ya da ekran koruyucunuz değişiyorsa, ciddi sorun olduğunun göstergesidir.

Art arda açılan pencere, telefonunuza reklam yazılımı adı verilen ve tıklama yoluyla gelir elde eden siteleri görüntülemeye zorlayan kötü amaçlı yazılım bulaştığının işaretidir.

Bilginiz dışında atılan mesajlar

Telefonunuzda göndermediğiniz bir mesaj veya sizin yapmadığınız bir aramaya rastlarsanız bu, cihazın ele geçirildiğini göstergesidir.

Yapmadığınız şifre sıfırlamalarına dair e-postalara ya da sosyal medya hesabınıza bir cihazdan oturum açıldığını bildiren güvenlik mesajları geliyorsa bunu ciddiye almalısınız.

Etiketler cep telefonu
Yorumlar
Kalan Karakter 800