Bisiklet satın alırken nelere dikkat edilmeli?

Bisiklet birçokları için artık temel ulaşım aracı. Kentlerde artan trafik sıkışıklığı nedeniyle bisiklete yönelenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Yokuş engeline karşı elektrikli bisikletlerin de devreye girmesiyle bisiklet önemli bir ulaşım alternatifine dönüştü.

Bisiklet satın alma kılavuzu

Peki bisiklet satın alırken nelere dikkat edilmeli? Alacağımız bisikletin özellikleri nasıl olmalı?  Bu sorları yanıtlamadan önce bisikleti hangi amaçla alacağınızı gözden geçirmeniz gerekiyor. Sadece eğlenceli zaman geçirmek için mi bisiklet alacaksınız yoksa spor ya da ulaşım için mi? Çünkü her amaca uygun farklı bisiklet çeşitleri var. Dağ bisikletinden yol bisikletine, kros bisikletinden şehir bisikletlerine birçok bisiklet türü mevcut. Son dönemde bunlara elektrikli bisikletler de eklendi.

Yanıtlayın

Hangi bisiklete ihtiyacınız olduğuna karar vermek için şu sorular size yardımcı olacaktır: 

Bisikletle spor organizasyonlarına katılıp, yarış yapmak istiyor musunuz?

Bisikleti sadece işe, okula gidip gelirken mi kullanacaksınız? 

Dağda engebeli arazilerde bisiklet sürüşü yapacak mısınız?

Bisikletle uzun kilometreler kat edecek misiniz?

Bu soruların yanıtları hangi bisikleti alacağınızı belirleyecektir.

Araştırın

Satın almadan önce araştırmak en iyisi. İnternetten bisiklet forumlarına girerek bilgi toplayabilir, blogları okuyabilir, YouTube videoları izleyebilir, tanıtıcı yazıları inceleyebilirsiniz. Ya da yaşadığınız bölgedeki birkaç bisiklet bayiine giderek, mağazalardaki yetkili kişilere talep ve beklentilerinizi anlatarak size en uygun bisikleti belirleyebilirsiniz. Doğru bisiklet, uzun soluklu bisiklet serüveninin en önemli ayağı.

En önemlisi boyutu

Bisiklet satın alma sürecinin en önemli ayağı, sürücüye uygun boyuttaki bisikleti seçebilmektir. Zira size uygun olmayan bir bisiklet boyunu kullanmanız, sağlık sorunlarına yol açabilir ve sizi bisikletinizden soğutur. Doğru bisiklet boyunu seçerken bacak boyunuz, bisiklet boyu, kadro boyu ve türü (bisikletin gövdesinde üst tarafta bulunan boru) ile daha birçok parametre olduğunu unutmayın. Boyunuza uygun tahmini bisiklet boyutları şöyledir: 

150-160 cm: 13-15 inç

160-170 cm: 15-16 inç

170-180 cm: 16-17 inç

180-188 cm: 17-19 inç

188-193 cm: 19-21 inç

193+ cm: 21 inç ve fazlası

Bütçeniz ne kadar

Uygun boyutta amacınıza uygun bisikleti belirledikten sonra fiyat araştırması yapın. Eğer bütçeniz sıfır bisiklet almaya yetmiyorsa kullanılmış bir bisiklete de yönelebilirsiniz. Ancak bu noktada yaygın bir hırsızlık türü olduğu için çalıntı bisiklet satın almamaya dikkat edin. Bu riske karşı, faturalı bisikletleri satın almayı tercih edebilirsiniz. Öte yandan güvenli sürüş için bisiklet bütçenize; kask, eldiven, dizlik, sırtlık gibi koruyucu bisiklet ekipmanlarını da eklemeyi unutmayın. Çünkü bisikletle saatte 20-30 km hızla gitmeniz mümkün. Ayrıca bisikletler de ciddi kazalara karışabiliyor.

Test edin

Gerçekten ilk kez bisiklet alıyorsanız test sürüşü yapmanız, memnuniyetiniz için olmazsa olmaz. Böylece sizi sürüş anında rahatsız eden veya hoşunuza giden özellikleri sıralayarak bisikleti alıp almayacağına daha kolay karar verebilirsiniz. Ayrıca bisikletinizi online olarak almayı planlıyor olabilirsiniz. Bu durumda en azından fiziksel bir mağazadan test sürüşü için izin isteyebilir veya bir tanıdığınızda aynı bisiklet varsa ondan rica edebilirsiniz. 

30 kuruşa 80 kilometre giden yerli bisiklet!Akülü olarak üretilen bisikletle 30 kuruş ile 80 kilometreye kadar yol katedilebilecek.

 

Etiketler Haber bisiklet
Yorumlar
Kalan Karakter 800