Bireysel Emeklilik trilyona yaklaştı

Bireysel emeklilik ve otomatik katılım sistemlerindeki toplam fon miktarı neredeyse 1 trilyon liraya yaklaştı. 2023'ün sonunda BES'teki katılımcı sayısı 8,5 milyonu geçti.

Güncelleme:

Bireysel emeklilik sistemi artık 20 yıl geride kaldı. 2024 Mart sonunda, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) katılımcıların fon tutarı 746 milyar lirayı geçti. Devlet katkısı fon tutarı 96,5 milyar lira olarak kaydedilirken, otomatik katılım sistemi kapsamında katılımcıların fon tutarı devlet katkısıyla birlikte 61,5 milyar liraya yükseldi. Bu da fonların toplam tutarının ilk çeyrekte yaklaşık 904 milyar liraya ulaştığı anlamına geliyor.

2023 yılı sonunda BES'teki katılımcı sayısı 8 milyon 676 bin kişiye ulaşırken, 18 yaş altı BES katılımı ise 1,1 milyonu aştı. Fonların 564 milyar lirası faizli fonlarda, 181 milyar lirası ise faizsiz fonlarda değerlendirilirken, devlet katkısı fon tutarının 87 milyar lirası faizli, 9 milyar lirası da faizsiz fonlarda bulunuyor. Bu yıl, bireysel emeklilik sisteminde yeni uygulamaların hayata geçirilmesi planlanıyor. Katılımcılara sistemden çıkmadan ve haklarını kaybetmeden nakit ihtiyacına çözüm sunan kısmen ödeme uygulaması 1 Temmuz'da hayata geçirilecek.

Türkiye Sigorta Birliği, bu yıl için BES ve Otomatik Katılım Sistemi (OKS) kapsamındaki toplam büyüklüğün 1,2 trilyon lirayı aşmasını bekliyor.
 
 
 
 
 
 

Etiketler Emeklilik
Yorumlar
Kalan Karakter 800