Bilim insanları uyarıyor: Güneş fırtınaları tren kazalarına yol açabilir

Bilim insanları, Güneş'te meydana gelen fırtınaların Dünya üzerinde potansiyel felaketlere neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Bu fırtınalar, insanlığın bağımlı olduğu altyapı sistemlerini ciddi şekilde etkileyebilecek kadar güçlü olabilir.

Araştırmacılar, Güneş fırtınalarının, demiryolu sinyallerinin arızalanmasına neden olacak düzeyde tehlike oluşturabileceğini ve bu durumun tren kazalarına yol açabileceğini belirtiyor. Independent Türkçe'ye göre, bilim insanları, Güneş fırtınalarından kaynaklanan jeomanyetik temelli akımların etkilerini Preston'dan Lancaster'a uzanan Batı Sahili Ana Hattı'nın bir bölümü ile Glasgow'dan Edinburgh'e giden hat üzerinde modelledi.

Bu hatlar, sadece iki tanesi olmasına rağmen demiryolu sinyallerine büyük ölçüde bağımlıdır ve Birleşik Krallık'ta demiryolu sinyallerini kontrol eden elektrik devresi üzerinden sinyal veren ray devresinin sayısı 50 bini aşmaktadır. Yapılan yeni çalışmada araştırmacılar, uzayın atmosfer koşullarının bu devreleri etkileyebileceğini ortaya koydu.

Araştırmacılar, modellemelerin bu olayın birkaç on yılda bir gerçekleşebileceğini gösterdiğini tespit etti. Bu önemli bulgular, Space Weather adlı bilimsel dergide yayımlanan yeni bir çalışma ile paylaşıldı.
 
 
 
 

Etiketler bilim güneş
Yorumlar
Kalan Karakter 800