BES’te Kısmi Ödeme Dönemi Başlıyor! Sizlerde Paranızı Alabilirsiniz!

Yapılan çalışmalar doğrultusunda BES’ten çıkmayı önlemek adına yeni bir adım atan sektör yetkilileri, BES’ten çıkışları önlemek adına yeni bir karar aldı! Yeni kararla birlikte, BES’ten tamamen çıkmak yerine kısmi çıkış sistemi geliyor. BES kısmi ödeme dönemi ise 1 Temmuz itibarıyla başlayacak.

Güncelleme:

Sosyal Güvenlik Uzmanı ve Türkiye Gazetesi yazarı İsa Karakaş ise, BES’te yeni dönemin detaylarını dikkat çekerek konu ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Karakaş, yeni sistemin avantajları ve hangi hallerde kısmi ödeme yapılacağı ile ilgili merak edilen sorulara tek tek yanıt vererek kamuoyuna duyurdu. Detaylar işte sizlerle...

BES’le İlgili Son Gelişmeler Sonrasında Sunulan Avantajlar Neler?

Çalışan vatandaşları otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) dahil olmasından sonra, neredeyse yüzde 80 çalışan uygulamadan bir ay sonra çıktığını tespit eden sektör yetkilileri, BES’ten çıkmayı önlemek adına tamamen çıkmak yerine kısmı çıkışın önü açtı.

Son düzenleme kapsamında ise, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ilgili dikkate çeken avantajlar arasında, kısmi çekiş hakkı, temlik hakkı, %25 yerine %30 oranında devlet katkısı, 45 yaş üstü vatandaşların otomatik katılım sistemine dahil olması ve aynı zamanda da toplu katkı payı ödemesi yapan katılımcılara yıllara sari devlet katkısı verilmesi gibi avantajlar yer aldı.

Kısmen Başvuru Nasıl Yapılabilecek?

Yeni BES yönetmeliği kapsamında, evlilik, konut alımı, eğitim ve olağanüstü hâllerde sistemden kısmen ödemeye cevaz verilmesi öngörüldüğü bilgisi verilirken, kısmen ödeme hakkını en az 5 yıl kullanmamış katılımcının bu süre zarfında, başvuru tarihi itibarıyla geçerli olan aylık brüt asgari ücret tutarının en az 5 katı kadar katkı payı ödediği sözleşmesinden, mezkûr yönetmelikte belirtilen hâl ve şartlarda birikiminin yüzde 50’sine kadar olan tutarın kısmen ödenmesi için ilgili BES şirketine müracaat edebileceği bildirildi.

Ayrıca, katılımcı, kısmen ödeme alma hakkını, kısmen ödeme tarihi itibariyle 3 yıl süre zarfında emeklilik, vefat yahut maluliyet hâlleri dışında, kısmen ödemeye konu sözleşmesini sistemden çıkış işlemi ile sonlandırmayacağına dair taahhüt vermek koşuluyla kullanabileceği açıklandı. Bu doğrultuda da yapılacak başvuruları için süre 4 yıl olarak uygulanacağı bildirildi.

Katılımcılar, BES şirketlerinin internet üzerinden konu ile ilgili daha kapsamlı bilgilere ulaşılabileceği gibi, BES şirketlerinin internet üzerinden bulunan matbu “Kısmen Ödeme Talep Formu ve Taahhütname” ile 1 Temmuz 2024 tarih itibarıyla başvuruda bulunabilir. Belirtilen koşuları yerine getiren katılımcılarına BES şirketi ödeme yapacaktır.

Yorumlar
Kalan Karakter 800