Bebeklerle şarkı söylemek dil öğrenmelerine katkı sağlıyor

Cambridge Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, dil öğrenme sürecinde ebeveynlerin bebeklerine yardımcı olmak için şarkı söyleme pratiğinin önemini vurguladı.

Cambridge Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, bir ilkokul öğretmeninin 18 farklı çocuk şarkısı söylediği bir videoyu izleyen 4, 7 ve 11 aylık toplam 50 bebek üzerinde gerçekleştirdikleri çalışmada, bebeklerin dinledikleri şarkıları beyinlerinde nasıl işlediklerini anlamak amacıyla özel algoritmalar kullandı. Araştırmacılar, elde ettikleri verilere dayanarak bebeklerin dil öğrenimini, çocuk şarkılarındaki ve ninnilerdeki ritmin yükselip alçalan tonlarından öğrendiklerini ortaya koydu. Ayrıca, disleksi ve gelişimsel dil bozukluğunun, ritmin yükselip alçalan tonlarından elde edilen fonetik bilginin işlenmesindeki zorluklardan ziyade ritim algısıyla ilişkili olabileceği de öne sürüldü.

Araştırmanın liderlerinden Profesör Usha Goswami, ebeveynlere yönelik önerilerde bulunarak, dil öğrenimine yardımcı olmak için bebeklerle şarkı söyleme ve tekerlemeler gibi bebeğe uygun konuşma yöntemlerinin kullanılmasının önemini vurguladı. Profesör Goswami, "Ebeveynler, bebekleriyle mümkün olduğunca çok konuşmalı ve şarkı söylemeli ya da tekerleme gibi bebeğe uygun konuşmalardan faydalanmalı. Bu, dil öğrenme sonuçlarında fark yaratacaktır." şeklinde konuştu.

Araştırmanın detayları, "Nature Communications" dergisinde yayımlandı.

Etiketler Bebek
Yorumlar
Kalan Karakter 800