Avrupa'da gaz fiyatlarındaki düşüş sürüyor!

Avrupa'da doğalgaz fiyatları 2021 ortasından bu yana en düşük seviye olan 25 euronun altına geriledi. Uzmanlar Çin'in LNG talebindeki düşüşe bağlı olarak fiyatların 20 euronun altına gerileyebileceğini belirtti.

Güncelleme:

Avrupa gaz fiyatları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden önce arzı kısmaya başladığı 2021 ortasından bu yana en düşük seviyeye inerken bu durumun enflasyonun tersine dönmesi ve tüketicilerin rahatlama yaşamasına yardımcı olacağı değerlendiriliyor. Vadeli gaz fiyatlarında şimdiden üçte iki oranında düşüşe karşılık gelen gerileme sadece hane halkı bütçeleri üzerindeki baskıyı hafifletmedi.

Ne olmuştu? 

Salgın sonrası ortaya çıkan arz-talep dengesizliği ve Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası yaşanan tedarik kısıtları nedeniyle Avrupa'da gaz fiyatları rekor seviyeye ulaşmıştı.

27 Eylül 2021'de megavatsaat başı 24,5 euro olan gaz fiyatı, salgın sonrası artan talep ve tırmanan jeopolitik gerilimin etkisiyle 24 Şubat 2022'de 61,6 euroya çıkmıştı.

Savaş nedeniyle sürekli artış eğilimine giren fiyatlar, Ağustos 2022'de megavatsaat başı 300 euroyu aşarak tarihteki en yüksek seviyesini görmüştü.

Avrupa'da fiyatlar azalan talep ve gaz depolarındaki yüksek doluluk oranlarına bağlı olarak 25 euronun altını test etmesine rağmen 2016-2020 dönemindeki ortalamaya göre hala yüksek seyrediyor.

Etiketler Avrupa
Yorumlar
Kalan Karakter 800