Asgari Gelir Vergisi Modeli Hazırlandı! Uygulama Ne Zaman Başlayacak?

Maliye’nin yapmış olduğu araştırmaları doğrultusunda gelir vergisi mükelleflerinin önemli bir kısmının zarar beyan ettiği tespit edilmesiyle birlikte, asgari gelir vergisi modeli hazırlandı. İşte sizlerle asgari gelir vergisinin detayları...

Güncelleme:

Yeni vergi paketinde sona doğru gelinirken, uygulama ile birlikte 2025 yılı için yaklaşık 40 milyar lira gelir elde etmesi öngörülüyor. “Peki, Bahşişe ve motokuryelere yeni vergi getirilecek mi? Asgari gelir vergisi uygulaması ne zaman başlayacak?” gibi soruların yanıtlarını ve daha fazlasını haberimizin devamında bulabilirsiniz...

Asgari Gelir Vergisi Uygulaması Başlayacak!

Yeni vergi paketinde sona doğru gelinirken, Maliye’nin araştırmaları doğrultusunda gelir vergisi mükelleflerinin önemli bir kısmının zarar beyan ettiği ve söz konusu beyanları ile hasılatları arasında önemli uyumsuzluklar olduğu tespit edildiği bilgisine ulaşılırken, Bu konu ile ilgili ise yeni bir model kurulması için harekete geçildi. Sektör yetkilileri tarafından yapılan çalışmalar doğrultusunda hazırlanan kısa süre içerisinde Meclis’e sunulması beklenen vergi paketi ile birlikte asgari gelir vergisi uygulaması başlayacağı bilgisine ulaşıldı.

Sektör yetkilileri, yeni asgari gelir vergisi uygulaması ile ilgili açıklama yaparak, kamuoyuna duyurdu. Yapılan açıklamalara göre, Asgari gelir vergisi, gerçek usulde vergilendirilen ticari, zirai ve serbest meslek kazançlarını kapsayacağı açıklandı.

Sektör yetkilileri, mükelleflerin beyan edecekleri kazanç, gelir ve kazanç bildirimi tablosundaki getirilerinin belirlenecek bir oranından az olamayacağı ve aynı zamanda da sektör, iş grupları ve türleri için vergi oranını artırma ve azaltma yetkisi Cumhurbaşkanı’na verileceği belirtildi.

Buna göre, Serbest meslek kazancı elde eden mükelleflerin beyan edileceği kazanç brüt asgari ücretin yıllık tutarının altında olamayacağı açıklanırken, hasılat üzerinden ödenen asgari vergi farkının izleyen 5 hesap döneminde mahsubuna izin verilmemesi planlanıyor. Bu durumda da, yeni işe başlayanlar 3 yıl asgari vergiden muaf olacağı bildirildi.

Bahşişe ve Motokuryelere Yeni Vergi Getirilecek Mi?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, sektörden gelen talep üzerine, bahşiş gelirleri ile motokurye faaliyetlerinin vergilendirme usulünde değişikliği de vergi paketi hazırlıklarına dahil edildiğini ve doğrultuda , söz konusu alanlarda yeni vergi ihdas edilmeyeceğini bildirdi. Bakanlık ems konusu pakette, vergilendirmede kolaylık isteyen sektörlerin talepleri de değerlendirdiğini açıklarken, ilgili sektörlerin başvurusu dahilinde, bahşiş gelirleri ve motokurye faaliyetlerinden elde edilen gelirlere yeni vergi ihdas edilmeden, bu alanlardaki vergilendirme usulünün kolaylaştırılması için çalışma yapıldığı bilgisine ulaşıldı.

Yorumlar
Kalan Karakter 800