Sürekli meşgul olmanın avantajı nedir?

Bir restoranda iki tatlı arasında karar vermeye çalıştığınızı hayal edin. Çikolatalı kek mi, meyve tabağı mı? Daha sağlıklı beslenmeye çalışıyorsunuz ama pasta çok harika görünüyor. Ne yaparsınız?

Kararınız muhtemelen ne kadar meşgul olduğunuza göre değişecek. Araştırmacılar, insanların önemli bir zaman baskısı altında olduklarını hissettiklerinde, duygulara dayalı kararlar verme eğiliminde olduklarını buldular.

Örneğin, tüketiciler bir görevi tamamlamak için zamanlarının olmadığı durumlarda endişelenirler ve dürtülerine teslim olma olasılıkları artar. Verdiğimiz örneğe göre pastayı seçme olasılıkları daha yüksek olur. 

Son yıllarda, meşgul olmak birçok toplumda son derece önemli bir şeymiş gibi algılanmaya başladı. İnsanların kendilerine ayıracak bir dakikaları olmadığı için övünmeleri yaygınlaşıyor. Meşgul hissetmek yani kendini meşgul bir insan olarak algılamak, böylece bireylere değerli olduklarını, toplumun önemli üyeleri olduklarını hissettirir.

KARARLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ İNCELENDİ

Tüketici Araştırmaları Dergisi'nde yayınlanan araştırmada, meşgullüğe bu modern benlik kavramı merceğinden bakılmış. Kendini meşgul bir insan olarak algılamanın aslında öz önemdeki bir artış yoluyla insanların öz kontrolünü artırabildiğini bulundu. Başka bir deyişle, meşgul bir zihniyet, meyve kasesini seçme olasılığınızı artırabilir.

İkinci elde indirim beklentisi piyasayı durdurduİkinci elde indirim beklentisi piyasayı durdurduMASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç: ‘’Gerek maliyet artışı sebebiyle yükselen fiyatlar, gerekse ÖTV indirimi beklentisi piyasanın durmasına sebep oldu’’ dedi.

Yapılan çalışmalarda bazı katılımcılar, meşgul bireyler olduklarını öne süren mesajlara maruz bırakıldı. Diğer deneylerde, onlardan son zamanlarda neden meşgul olduklarının nedenlerini yazmalarını istendi. Her iki yöntem de başarılı bir şekilde meşgul bir zihniyet yarattı.

Çalışmaların yarısı gıda tüketimine odaklanırken, yoğun bir zihniyetin egzersiz yapmak yerine dinlenmek veya para harcamak yerine emeklilik için biriktirmek gibi diğer günlük kararlar üzerindeki etkisi de incelendi. İnsanları, kendilerini sürekli meşgul olarak algılayacak şekilde etkilemek, kendi kendini kontrol etme yeteneklerini artırdı, böylece hoşgörülü seçimleri azalttı.

Örneğin, bir çalışmada bir grup üniversite öğrencisine, yakın okullardaki öğrencilerden daha meşgul oldukları söylendi. Ayrıca onları meşgul eden aktiviteleri listelemeleri istendi. Son olarak, eğitmenlerinin bir gün izin almak ve ekstra akademik kredi kazanmak için daha fazla anket doldurmak arasında seçim yapmalarına izin vermeyi düşündükleri söylendi. Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, meşgul hissetmeye hazır olan katılımcılar ek anketleri tamamlamakla daha fazla ilgilendiler.

ŞAŞIRTAN SONUÇ

Son yıllarda birçok marka, reklam kampanyaları olarak meşguliyeti kullandı. Örneğin, uluslararası bir sağlık ve fitness kulüpleri zinciri olan Anytime Fitness, "Meşgul insanlar için kulüp" sloganıyla kampanyalar yürütmüştür. Bu mantıklı, çünkü bu tür bir iş, insanların kendi kendini kontrol etmelerini gerektiren bir iş.

Öte yandan araştırmalara göre, aynı kavram genel olarak hoşgörülü veya sağlıksız olarak algılanan ürünleri satan işletmelerde geri tepebilir. Ürünlerini "yoğun yaşam tarzları için gerçek yiyecek" olarak tanıtan Dunkin Donuts örneğini alın. Dunkin Donuts'un hoşgörülü olarak algılandığı göz önüne alındığında, bu tür meşguliyet çekicilikleri geri tepebilir.

Bulgular ayrıca, ürünle ilgili bazı belirsizlikler varsa (örneğin, yulaf ezmeli kurabiyeler sağlıklı veya hoşgörülü olarak çerçevelenebiliyorsa), o zaman bir meşguliyet çekiciliği kullanırken sağlıklı çerçeveyi kullanmanın daha güvenli olacağını gösteriyor.

Finansal ve ruhsal afetlere nasıl hazır oluruz?Finansal ve ruhsal afetlere nasıl hazır oluruz?Özlem Denizmen programının ‘’Yuvarlak Masa’’ bölümünde Psikiyatr Dr. Kenan Eren ile insanların finansal ve ruhsal afetlere karşı nasıl psikoloji geliştirmesi gerektiğini konuşuyor.

Araştırmaların kendi kendini kontrol etme davranışlarıyla ilgilenen tüketiciler ve politika yapıcılar için de önemli çıkarımları var. Pek çok araştırma, tüketicilerin, aşırı yeme veya gıda israfı alanlarında, uzun vadeli faydalar yerine anında tatmini seçmesine neden olan şeylere odaklandı. Son zamanlarda, kendi kendini kontrol etmeye yönelik bir müdahale olarak dikkatli yeme çok dikkat çekti; ancak, eğitim ve sürekli uygulama gerektirir.

Çalışmalar, yoğun bir zihniyeti harekete geçirmenin, kendi kendini kontrol etmeyi kolaylaştırmak için daha kolay ve daha etkili bir dürtü olabileceğini gösteriyor.

Para durumunuz için sahip olmanız gereken hedef listesiPara durumunuz için sahip olmanız gereken hedef listesiSize fayda sağlayacak finansal hedefler neler? Bu hedef listesini para durumunuza ve hayatınızın diğer tüm alanlarına uygulayabilirsiniz.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800