Mesai saatleri dışında çalışanı arayan para cezasına çarptırılacak!

Mesai saatleri dışında ulaşılmaz olmak ne kadar mümkün? Mesai saatleri dışında iş yerinden aranmak ve iş talep edilmesi, bir çok çalışanın gündeminde olan bir konu. Çalışanlarına mesai saatleri dışında işle alakalı ulaşmaya çalışanlara para cezası uygulandığını biliyor muydunuz?

1 7 MESAİ SAATLERİ DIŞINDA ULAŞILIR OLMAMAK ETİK Mİ?
MESAİ SAATLERİ DIŞINDA ULAŞILIR OLMAMAK ETİK Mİ?

Mesai saatleri dışında ulaşılmaz olmak mümkün mü? Çalışanın mesai saatleri dışında ulaşılmaz olmayı istemesi iş ahlakıyla çelişir bir durum mu?  Pandemiyle birlikte iş yaşam dengesi, iş-yaşam entegrasyonuna dönüşüyor.

Evden çalışma, çalışanların olmadık saatlerde istenmeyen telefon görüşmelerine, toplantılara, WhatsApp mesajlarına, video görüşmelerine maruz bırakıyor.

2 7 EVDEN ÇALIŞMA İŞ YAŞAM DENGESİNİ KARIŞTIRDI
EVDEN ÇALIŞMA İŞ YAŞAM DENGESİNİ KARIŞTIRDI

Evden çalışmayla çalışma saatlerinin uzaması nedeniyle iş-yaşam dengesi bir hayli karışmış durumda.

Üstelik çalışma sürelerinin uzaması ödenmeyen fazla mesailer olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle iş ve kişisel yaşamı ayırmak için açıkça tanımlanmış zamanlar oluşturmak gerekiyor.

3 7 PARA CEZASI KESMEYE KARAR VERDİ
PARA CEZASI KESMEYE KARAR VERDİ

Mesai saatleri dışında hatta tatildeyken dahi arama, mesaj ve e-posta yağmuruna tutulmak, pek çok çalışanın aşamadığı bir sorun.

Yapılan araştırmalara göre, mesai saati dışında ulaşılabilir olmanın normalleştirildiği ülkelerden biri de Hindistan.

4 7 MESAİ SAATLERİ DIŞINDA ARAMAYA ÇÖZÜM
MESAİ SAATLERİ DIŞINDA ARAMAYA ÇÖZÜM

Üstelik Hindistan’da çalışanların çoğu dünya standartlarıyla kıyaslandığında zorlu koşullarda düşük ücret karşılığında çalışıyor.

Ancak Mumbai merkezli bir şirket, bu sorunu çözmek için bir adım attı ve çalışanlarına mesai saatleri dışında işle alakalı ulaşmaya çalışanlara para cezası kesmeye karar verdi.

5 7 SAĞLIKLI BİR İŞ-YAŞAM DENGESİNİN TADINI ÇIKARMA FORMÜLÜ
SAĞLIKLI BİR İŞ-YAŞAM DENGESİNİN TADINI ÇIKARMA FORMÜLÜ

Bir oyun platformu olan Dream11, çalışanlarıyla tatil günlerinde işle ilgili iletişime geçenlere 100.000 rupi (1.200 dolar) para cezası verecek. Dream11 sözcülerinin CNN’e yaptığı açıklamaya göre para cezası uygulaması, şirket çalışanlarının “sağlıklı bir iş-yaşam dengesinin tadını çıkarmasını” sağlama çabalarının bir parçası.

Şirket uygulamaya “fişi çekmek” anlamına gelen “Unplug” adını veriyor. Uygulama kapsamında çalışanlar 7 tam gün boyunca hiçbir şirket işiyle ilgilenmiyor. Bu süre zarfında , e-posta ve mesajlaşma uygulamalarının tamamının fişi çekiliyor. Buna rağmen çalışanlara ulaşmayı deneyenler ise para cezasına çarptırılıyor.

6 7 MESAİ SAATLERİ DIŞINDA ULAŞILABİLİR OLMAK TAKDİR EDİLECEK BİR ŞEY DEĞİL
MESAİ SAATLERİ DIŞINDA ULAŞILABİLİR OLMAK TAKDİR EDİLECEK BİR ŞEY DEĞİL

Geçtiğimiz günlerde bir LinkedIn kullanıcısının paylaşımında mesai saatleri dışında çalışma isteğini yerine getirmeyen çalışanını eleştirmesiyle konu Türkiye’de yeniden gündeme geldi ve sosyal medyada oldukça tartışıldı.

7 7 “MESAİM BİTTİ YARIN ATARIM”
“MESAİM BİTTİ YARIN ATARIM”

İsteğine “Mesaim bitti yarın atarım” şeklinde yanıt alan kullanıcı, paylaşımın üzerine “İş birliğinde olduğumuz bir şirket çalışanından gelen mesaj. Muhtemelen mesaisi gibi ne uzayacak ne kısalacak bir kariyer. Onun da ötesinde, insanlara yardımcı olmaktan keyif alınmıyorsa, hayattan keyif almak çok zor. İnsanlara yardımcı olmak mutluluktur. Birbirimize yardımcı olalım. Hepimiz çok daha mutlu oluruz” notunu düştü.

Söz konusu kullanıcı özellikle Twitter’da “İş saatleri dışında ulaşılabilir olmak takdir edilecek bir davranış değildir, önlenmesi gerekir” şeklinde eleştirildi.

Yorumlar
Kalan Karakter 800