Emeklilikte aylık bağlama sistemi düzenlenecek! İşte yenilikler...

Emeklilik aylık bağlama sistemine yenilikler getirilecek ve geliri düşük olanlar için özel sosyal sigorta programları hayata geçirilecek. Bu kapsamda sosyal güvenlik sistemi, tamamlayıcı emeklilik ve sağlık sistemleri ile güçlendirilecek.

Güncelleme:

EYT yasasının sonrasında emeklilik alanında yeni bir düzenleme geliyor. 2024-2028 dönemini içine alan Kalkınma Planı, sosyal güvenlik sistemine dair reform niteliğinde önemli adımlar içeriyor.

Sabah'ın haberine göre, emekli refahının artırılmasını hedefleyen bu plan, sosyal güvenlik sistemiyle bütünleşik emeklilik ve sağlık sistemlerinin geliştirilmesini öngörüyor. Sosyal güvenlik sistemi, daha fazla kesimi kapsayacak şekilde genişletilecek ve prim tabanı güçlendirilecek.

Sisteme katılım kolaylaşacak

Sisteme katılımı kolaylaştırmak amacıyla, çeşitli meslek ve gelir gruplarına özel yeni uygulamalar geliştirilecek ve işverenlik kolaylaştırıcı önlemler yaygınlaştırılacak.

Aylık bağlama sistemi, bireylerin çalışma hayatına devam etmelerini teşvik edecek ve mali açıdan sürdürülebilir olacak şekilde düzenlenecek.

Sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla, beklenen yaşam süresindeki artışla uyumlu otomatik ayarlama mekanizmaları üzerine çalışmalar yapılacak.

Düşük gelirli esnaf, sanatkarlar, çiftçiler ve mevsimlik çalışanlar gibi gruplar için özel sosyal sigorta programları oluşturulacak.

Esnek çalışmaya uyumlu adımlar atılacak

Değişen iş gücü piyasası koşullarına ve esnek çalışma modellerine uyum sağlamak için gerekli adımlar atılacak. Aynı zamanda, dijitalleşme ile geleneksel iş yeri anlayışının dışında ortaya çıkan yeni çalışma modelleri ile sosyal güvenlik sistemi arasındaki uyum, hukuki altyapının güçlendirilmesiyle sağlanacak.

Sosyal güvenlik uygulamalarının, kısmi süreli çalışma ve esnek iş modelleri gibi yeni çalışma koşullarıyla daha iyi uyum içinde olması hedefleniyor.

Etiketler EYT Maaş
Yorumlar
Kalan Karakter 800