Kadın girişimciye faizsiz kredi! Hangi kurumlar destek veriyor?

Hayatı kolaylaştıran ve sorunlara çözüm bulan bir fikirle yola çıkan kadınları, birçok avantajlı destek paketi bekliyor. İşte kadın girişimcileri yolunu açan destekler ve kadınların iş fikirlerine destek veren kuruluşlar…

Güncelleme:

İş hayatında kadın olmak birçok avantajı da beraberinde getiriyor. Kadınlara yönelik pozitif ayrımcılığın en çok hissedildiği alanlardan biri de girişimcilik...

Kadın Girişimcileri Destekleyen Kuruluşlar

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı

Kadın girşimcilere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na yapacakları başvuru sonrası şartları taşımaları halinde, 20 bin TL tutarında faizsiz kredi desteği sunuluyor. İlk 2 yıl kredinin geri ödemesi talep edilmiyor ve kredi 8 yılda geri ödemeli  olarak veriliyor. Bu destek kredisine başvuracak kadınların 18 yaşını doldurmuş olmaları, herhangi bir kurumdan aylık yardım almamaları, sabit gelirinin olmaması ve SGK-BAĞKUR gibi bir sosyal güvenceye sahip olmaması gerekiyor. Destek alacak projeleri de bakanlık belirliyor.

KOSGEB

Kadın girşimcilere geri ödemesiz finans desteği sunan kurumların başında KOSGEB geliyor. Kadınlara ayrıcalıklı olarak hibe desteği sunan KOSGEB, Halkbank aracılığıyla kadınlara işletmelerini kurmadan önce 50.000 TL, kurduktan sonra ise 100.000 TL kredi veriyor. Ayrıca Halkbank KOSGEB ile imzaladığı protokol çerçevesinde 30 yaş altı genç kadın girişimcilere 100.000 TL  faizsiz kredi sağlıyor. Destek kredisi talebinde bulunan kadınlar, eğer yaptıkları iş kolunda ustalık belgesine sahipse ve 1 yıldır işyererinde faaliyet gösteriyorlarsa faizsiz kredi miktarı 225.000 TL’ye kadar çıkabiliyor.

Bir kadının girişimi için KOSGEB’den destek alması için 18 yaşından büyük olması, daha önce KOSGEB’den başka bir hibe almamış olması, girişimcilik sertifikasına sahip olması ve iş fikrinin KOSGEB tarafından desteklenen bir sektörde yer alması gerekiyor.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)

TKDK, hibe verdiği her 10 projeden birini kadın girişimcilerin kurduğu projeler arasından belirliyor. TKDK, süt ve et üreten tarımsal işletmeleri, yumurta üreticilerini ve taroma dayalı iş kollarını destekliyor ve bu alanlarla ilgili girişim kuran kadın girişimcilere, yüzde 60 ile yüzde 80 arasında hibe desteği veriyor.

Kredi Garanti Fonu (KGF)

Kredi Garanti Fonu, kadınların girişimcilik örneği sergilemesi için ihtiyaç duydukları kredi desteğini bankalardan almasına destek veren kurumlardan biri. Kredi Garanti Fonu tarafından sağlanan krediler ilk 2 yıl geri ödemesiz. Kadın girişimciler, bu kurum üzerinden aldıkları destekleri 2 yılın ardından 5 yıl vade ile geri ödeyebiliyor. Kurum 130 bin TL’ye kadar kredi desteği sunuyor.

Vakıf Katılım

Kadın girişimcilerin finansa erişimi için Kadın Girişimci Destek Paketi'ni hayata geçiren Vakıf Katılım da, kampanya kapsamında kadın girişimcilere 1.000.000 TL’ye kadar, 36 aya varan vadede aylık eşit taksit ödemeli veya 6 ay anapara ve kâr payı ödemesiz kredi veriyor. Kredi paketine, Halihazırda ticari faaliyeti bulunan gerçek kişi kadın tacirler,

%51 hissesi kadın ortağa ait tüzel firmalar, Gerçek kişi şahıs işletmesi veya hisseleri toplamının en az %51’i başvuru tarihi itibarıyla kadın girişimcilere ait olan tüzel kişi işletmeler başvuruda bulunabiliyor. Tüzel kişi şirketlerde birden fazla kişinin kadın girişimci kıstaslarına uygun olması halinde, yalnızca bir girişimciye finansman kullandırılıyor.

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu da kadınlara kariyer geliştirme fırsatları suan kuruluşlardan biri. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, kadın girişimcilere, ihtiyaçları olacak temel bilgileri vermek ve yol göstermek amacıyla seminer, panel ve bunun gibi eğitim etkinliklerinde bulunmakta, ülkemizdeki kadın girişimcilik bilincini artırmakta, kadın girişimcilerin deneyimli girişimciler yanında staj yapmalarını sağlamakta, koçluk sistemi geliştirerek yeni iş kuran girişimcilere deneyimli girişimciler tarafından belli sürelerde destek sağlıyor.

Kadın girişimciler için ayrıca; Türkiye Grameen Mikrofinans destek programı, İŞKUR destekleri, Teknik destek / Kalkınma ajansları, ORKÖY kredileri (Tarım ve Orman Bakanlığı), Mikro kredi veren kuruluşlar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü de çeşitli finans desteği sunan kuruluş ve organizasyonlar arasında yer alıyor. 

Kadınlar için en iyi girişim alanları nelerdir?Kadınlar için en iyi girişim alanları nelerdir?8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde girişimci olmayı hedefleyen kadınlar, hangi iş alanlarında girişim kurabilir? Ağırlıklı olarak kadınların çalıştığı güzellik, çocuk giyim, çeyiz eşyaları ve tekstil sektörlerinde girişime imza atan kadınlar, emekleriyle kısa sürede kendi işinin patronu olabilir.

 

Etiketler kadınlar günü
Yorumlar
Kalan Karakter 800