Doğalgaz gideri nasıl düşürülür? 11 pratik tüyo

Özlem Denizmen, Enerji Verimliliği Haftası’nda evde tüketilen enerjinin en pahalısı doğal gazı Posta gazetesindeki köşesinde yazdı, yalıtımın önemine değindi ve 11 pratik tüyo verdi…

YALITIM İLE 2 KAT KAZANÇ

Kombilerin dereceleri artıyor, herkes birbirine faturasını soruyor. Doğalgaz giderini düşürmenin en etkili yolu ise binaya yapılacak yalıtım…

10-16 Ocak Enerji Verimliliği Haftası. Evde tükettiğimiz enerjinin en pahalısı, bütçede en fazla yer tutanı tartışmasız doğalgaz. Boşa yaktığımız gaz cebimizi de yakıyor. Para Durumu sayfamın takipçilerinden Ali Bey, ‘‘Geçen sene bu ay faturam 415 liraydı. Bu sene bu ay 996 lira. 13 metreküp daha az yakmama rağmen 2.4 katı’’ diyor. Peki sizin evde durum nasıl?

ARAŞTIRMA SONUÇLARI NET

Dünyada da neredeyse her yerde enerji maliyeti sorun. Bir ısı yalıtım markamız İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) işbirliğiyle araştırmış. İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun öncülüğünde ulaşılan bilgiler yalıtımın büyük tasarruf sağlamakla birlikte sağlığımız için de ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkartmış.

*Isı yalıtımsız evde duvar yüzey sıcaklıkları arasındaki fark 6 derece oluyor. Isı yalıtımlı evde bu fark 1 dereceye bile ulaşmıyor. Fark yaklaşık olarak 7.5 kat.

*Isı yalıtımsız evin iç ortam hava sıcaklığı değişimi ısı yalıtımlı eve göre 8 kat fazla.

*Isıtma yapılmayan aynı süre içerisinde ısı yalıtımlı ev 4 derece ısı kaybı yaşarken, ısı yalıtımsız ev 9 derece ısı kaybı yaşıyor. Yani ısı yalıtımsız ev, ısı yalıtımlı eve göre 2.3 kat hızla soğuyor.

*Isı yalıtımlı evde, yalıtımsıza göre yüzde 60 enerji tasarrufu sağlanıyor. Tüm çalışma süresince evlerdeki sıcaklıklar aynı seviyede tutularak bu tüketim oranı görüldü. 

*Hava sıcaklığının eksi derecelerden artı derecelere hızlıca çıktığı bir günde, ısı yalıtımsız evde tüketilen enerji, ısı yalıtımlı evde tüketilen enerjiye göre 2 kat daha fazla.

KOMŞU Komşularla anlaşıp bu yatırımı yaparak cebimizi ve ülke ekonomimizi korumak mümkün.

YALITIMIN YANINDA 11 PRATİK TÜYO

*Termostat kullanın.
*Oda kapılarını kapalı tutun.
*Evde yokken kombiniz kapalı olsun.
*Gündüz perdeleriniz açık olsun. Güneş girsin ısıtsın.
*Radyatörün önüne eşya koymayın.
*Gündüz kombiyi düşük derecede kullanın.
*Kombi bakımını ihmal etmeyin.
*Radyatör arkalığı iyi fikir. Isıyı duvar yerine odaya veriyor.
*Pencereleri uzun süre açık tutmayın. Havalandırma kısa olsun.
*Pencerelerde yalıtım bandı çok önemli.
*Çift cam da tasarruf sağlıyor.
*Termostat kullanın.
*Oda kapılarını kapalı tutun.
*Evde yokken kombiniz kapalı olsun.

SADECE BÜTÇE İÇİN DEĞİL SAĞLIK İÇİN DE ÖNEMLİ…

Aynı ısı yalıtımı markası ile Marmara  Üniversitesi (MÜ) işbirliğiyle yapılan araştırma da yalıtımın sağlık açısından önemini ortaya koyuyor. MÜ Tıp Fakültesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Karadağ öncülüğündeki araştırmanın bazı sonuçları da şöyle:

*Bina yaşı arttıkça termal konforsuzluktan ötürü, küflenme sorunları ve oranı artıyor. 25 yılın üzerindeki binaların yüzde 35’inde küf oluşumu bildirildi.
*Küflü evlerde koronavirüse yakalanma oranı yüzde 32 olarak bildirilirken, küfün olmadığı evlerde bu oran yüzde 21.
*Küflü evde yaşayanlarda yüzde 50 oranında KOAH, astım, bronşit, alerjik bronşit varken küfün olmadığı evlerde bu oran yüzde 22.
*Alerjik astım veya alerjik nezle ise küflü evlerde yüzde 43 iken, küf sorunu olmayan evlerde yüzde 22.
*Küf sorunu yaşanan evlerde yaşayanlarda akciğer ve üst solunum yolu enfeksiyonu daha fazla. Son bir yılda bu evlerde yaşayanların yüzde 50’si akciğer enfeksiyonu geçirmiş. Yılda 3 kereden fazla geçirenlerin oranı yüzde 77.
*Mevsim geçişlerinde astım şikayetleri ısı yalıtımsız evlerde yüzde 21, ısı yalıtımlı evlerde yüzde 9.
*Küflü ortamda yaşayanlarda solunum güçlüğü nedeniyle hastaneye başvuru da daha fazla. Enfeksiyon olmaksızın solunum güçlüğü ve hırıltı ile hastaneye başvurma oranı küflü evlerde yüzde 50, küf sorunu olmayan evde ise yüzde 23.

Beklenmedik olaylar için Acil Durum Fonu! Beklenmedik olaylar için Acil Durum Fonu! Özlem Denizmen Posta gazetesindeki köşesinde, borçtan kurtulma planı ile beklenmedik olaylar karşısında güçlü durabilmek için alınacak önlemlerden biri olan Acil Durum Fonu’nu yazdı.

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800