Beklenmedik olaylar için Acil Durum Fonu!

Özlem Denizmen Posta gazetesindeki köşesinde, borçtan kurtulma planı ile beklenmedik olaylar karşısında güçlü durabilmek için alınacak önlemlerden biri olan Acil Durum Fonu’nu yazdı.

1 13 EYVAH! 10 BİN TL LAZIM

Hayatta her şey hepimiz için. Biz beklenmedik olayları engelleyemeyiz ama karşısında daha güçlü durabiliriz. Bunun için alınacak önlemlerden biri: Acil durum fonu…

Sizin de bir yerlerde gizli saklı paranız var mı?… Yoksa kendinizi biraz kısıtlayın, bu fonu biriktirene kadar bir iki şeyden feragat edin. Evet, kolay değil, zorlanacaksınız. Küçük adımlarla, düzenli ve otomatik olarak biriktirin. Gelirinizin yüzde 10’unu ayırabilirsiniz. Diyelim 10 bin lira acil nakde ihtiyacınız oldu, bu parayı kaç günde ve nasıl bulabilirsiniz, hiç düşündünüz mü?

2 13 ÇEVREDEN (EŞ DOSTTAN) BORÇ İSTEMEK:

Borç isteyene kadar bu kolay gibi geliyor ama bir istemeye görün, kimsede para olmadığını kısa sürede idrak edeceksiniz.

3 13 BANKADAN KREDI ÇEKMEK:

Zaten ekonomik durumlardan ötürü kredi almak zorlaştı, bir de buna aciliyet eklenince burada da pek şansınız olmayabilir.

4 13 KREDİ KARTINDAN NAKIT AVANS ÇEKMEK:

Kredi kartından nakit avans sadece birkaç günlük zor durumlar için bize sunulan bir hizmet, maliyeti yüksek. Özellikle bu alışkanlık haline geldiyse, vay halinize.

5 13 KREDİLİ MEVDUAT HESABINDAN ÇEKMEK:

Maliyeti var. Birçok banka hesabı, hesabında para yoksa bile belli miktara kadar nakit çekmenize izin veriyor. Dikkat! Bu hesaplar bir iki günlük küçük çaplı (100-200) ihtiyaçlar için.

6 13 FİNANSAL YATIRIMLARI SATMAK:

Altın, hisse senedi, bono satabilirsiniz. Ama ACİL durumda satmak istediğinizde ya bu yatırım araçlarının fiyatları düşükse? Yani zararına satmak zorunda kalırsanız?

7 13 BİREYSEL EMEKLİLİK BİRİKİMİNİZİ BOZMAK

Amaç birikiminizin sistemde uzun süre kalması. Ayrıca erken çıkılması durumunda devlet katkısının tümünü kaybedeceksiniz.

8 13 BİR MALINIZI ELDEN ÇIKARTMAK:

Acil zamanlarda bir malınızı (ev, araba, arsa) satmak istediğinizde piyasa koşullarının ne olacağı belli değil. Ayrıca acil diye yüzde 20-30 iskonto yapmanız beklenecektir.

9 13 EN İYİSİ ACİL DURUM FONU’NDAN HARCAMAK:

En güzeli. Herhangi bir acil durum olduğunda hiç panik olmadan, güven içinde, kendinden emin şekilde gerekli parayı bu yarattığınız fondan çekebilirsiniz.

10 13 DİKKAT!

Acil durum fonu bir ‘acil istek fonu’ değil. Vitrinde görür görmez aşık olduğunuz bir ayakkabı, arkadaşınızın sizi birlikte gitmeye ikna ettiği bir tatil de ‘acil’ kapsamına girebilir. Ama bunlar ‘ihtiyaç’ değildir.

11 13 ‘ACİL DURUM FONU’NUN 5 ŞARTI

1 Bu para ‘nakit’ olmalı. Normalde bunu önermem, ancak böyle zamanlarda acil durum fonu döviz de olabilir.

2 Kolay erişilebilir olmalı (Banka hesabında, her an bozulabilen likit fonda…).

3 Ayrı hesapta olmalı ki bunun ayrı bir para olduğunu unutmayın!

4 Maliyeti olmamalı. Yani kredi kart limitiniz, kredili mevduat, yatırımlarınız ‘acil durum fonu’ değildir.

5 İdeali en az üç aylık harcamanız kadar olması ama bu kadar ayıramıyorsanız da üzülmeyin sizi rahat uyutacak miktar yeterli olur. Hiç yoktan iyidir.

12 13 BORÇTAN KURTULMA PLANI KADER DEGİL

KATEGORİZE ET Borçlarını listele. Öncelik sırasına sok. İlk başa yasal takipte olanları yaz. Sonra yüksek faizliler ve elden aldığın borçlar.

ARABULUCU SEÇ Elden aldığın borç varsa borçlu olduğun kişiyle aranıza aile büyüğünü al, ne yapabileceğini konuş.

DESTEK GRUBU Sana cesaret veren arkadaşlarını etrafına topla, tasarruflu olanları.

EZİLME Utanma, kimseyi de suçlama.

RADİKAL KARAR AL Gerekirse bir şeylerini satarsın, her şey düzelince yine alırsın.

DİK DUR Bankadan kaçma, tam tersine durumu anlat, açık ol.

EK GELİR FIRSATI YARAT Gelirini artırmanın yolunu ara.

GİDER KONTROLÜ Mutlaka bütçe yap. Sadece ihtiyaçların için para harca.

İNAN Her borç ödenir. Bu dönemin geçici olduğunu unutma, atlatacaksın.

LÜTFEN bunu başkalarına da öğret.

13 13 SİZİN İÇİN BİR HEDEF

Bu hedefe odaklanın, başarabilirsiniz! Şöyle düşünün, hangisi sizi daha ‘güçlü’ hissettirir? Dolabınızda fazladan bir elbise mi, yoksa bankada kapı gibi duran, üç aylık giderlerinizi karşılayabilecek para mı? Bütün para konularında olduğu gibi, karar yine sizin. Çünkü paranızın tek patronu var. O da sizsiniz.

Yorumlar
Kalan Karakter 800