A'dan Z'ye harcamalar

Özlem Denizmen, Posta gazetesindeki köşesinde A'dan Z'ye harcama alışkanlıklarını yazarak, tavsiyelerde bulundu.

Güncelleme:

Yeni senenin ilk haftası. 2024 zam, enflasyon haberleriyle başlasa da ekonomide yapabileceğimiz ve kontrolümüzde olan TEK bir şey var! Bu; söylenmek, endişelenmek değil, A’dan Z’ye harcama alışkanlıklarımız ile ilgilenmek. İşte yapmamız gerekenler...

A-HARCAMALARIN FARKINDA OLMAK: Bilinçli harcama alışkanlıkları geliştirebilmen için paranı nasıl kullandığını iyi anlaman önemli.

B-HARCAMALARI TAKİP ETMEK: Harcamalarını takip etmek, bütçeni belirlemene, gereksiz harcamalardan kaçınmana ve tasarruf etmene yardımcı olur. Takip, para yönetiminin temeli.

C-BÜTÇE OLUŞTURMAK: Gelirini, giderlerini ve tasarruflarını dengede tutmak için bir bütçe oluştur. Bütçe, seni finansal hedefine götürür.

Ç-HARCAMA KALEMİNE LİMİT BELİRLEMEK: Sık yaptığın istek harcamalarına limit getirmen tasarruf ederek paranı korumanı kolaylaştırır.

D-İSTEK/İHTİYAÇ AYIRT ETMEK: Harcamalarını istekler ve ihtiyaçlar diye ayırarak takip etmen, bütçeni aşmaman için kontrol sağlar.

E-AYLIK KONTROL ETMEK: Bir sonraki ayı daha iyi planlaman için aylık harcamalarını gözden geçirmen iyi olur.

F-EV HALKINI BİLİNÇLENDİRMEK: Evdeki diğer bireyleri bütçe hedefleri, tasarruf stratejileri ve harcama alışkanlıkları konusunda bilinçlendirmek haneye finansal başarı getirir. Ortak amaçlara yönelik bir işbirliği oluşturur.

G-“ALDIM SAY” DIYEBILMEK: Ani ve gereksiz alışverişlere engel olmak için “aldım say” diyebilmek önemlidir. Her alım öncesi ihtiyacını düşün ve gereksiz harcamalardan kaçın.

H-”DEĞERLERIME UYGUNSA ALIRIM” DEMEK: Gerçekten ihtiyaç duyduğun ve seni mutlu eden şeylere para harcadığında, harcamalarında anlam bulursun.

I-KREDİ KARTI TANIMINI E-TİCARETTEN ÇIKARTABİLMEK: Kredi kartını e-ticaret sitelerinden kaldırarak, anlık ve gereksiz alışverişlere karşı direnç gösterebilirsin.

İ-EK KARTI LİMİTLEMEK: Ek kart kullanımını sınırlandırarak, harcamaları kontrol altında tutabilir ve aile bireylerinin bilinçli harcama alışkanlıkları geliştirmesine yardımcı olabilirsin.

J-KİM İÇIN ALDIĞINI BİLMEK (ELALEM GÖSTERİŞ/KENDİN): Alışveriş yaparken, alımın gerçekten ihtiyaç mı yoksa gösteriş mi olduğunu değerlendir. MIŞ gibi görünen bir hayat yerine, seni huzurlu hissettiren bir finansal durum çok daha iyidir.

K-ARKADAŞ BASKISINDAN ETKİLENMEMEK: Arkadaşların harcama alışkanlıkları bazen harcama yapmaya itebilir. Böyle durumlarda kendi finansal gerçeğini ve hedeflerini hatırla.

L-SOSYAL MEDYADAN TETİKLENMEMEK: Çevreden, reklamlardan etkilenmemek zor. Ancak sen dürtülerine hakim olursan, kazançlı çıkan tarafta kalırsın.

M-ZAAFLARINI BİLMEK: Olmasa da olur diyebileceğin ama sık yaptığın harcamalara zaaf diyoruz. Zaaflarını tanırsan, kontrol altına alabilir ve bütçeni daha iyi yönetebilirsin.

N-10 SANİYE KURALINI UYGULAYABİLMEK: Anlık alışveriş kararlarından kaçınmak için her alım öncesinde 10 saniye bekle ve gerçekten ihtiyacın olup olmadığını düşün.

O-1 İÇERİ 2 DIŞARI DİYEBILMEK: Yeni bir eşya aldığında, bir başkasını çıkararak gereksiz eşya birikimini engelleyebilirsin. Bu kuralı getirirsen, harcamalarında seçici olursun.

Ö-ARAŞTIRMA İLE EN UCUZU BELİRLEMEK: Alışveriş yaparken fiyat araştırması yapmak, en uygun fiyatı bulmana ve kârlı çıkmana yardımcı olur.

P-“DAHA AŞAĞISINI GİYEMEM, YİYEMEM” DEMEMEK: Giydiğin şeyler seni başka biri yapmaz. Çantanın içinde duran para, üstünde yazan markadan daha kıymetli.

R-ÇOCUKLARI İYI DIZGINLEMEK, HARÇLIKLA YÖNETMEK: Çocuklara finansal sorumluluklarını öğretmek ve harçlığı yönetmelerine yardımcı olmak önemlidir.

S-ANI HARCAMA KARARI VERMEMEK: Ani ve düşünülmeden alınan kararlar, gereksiz harcamalara sebep olabilir. Alışverişlerini planla.

Ş-TASARRUFU EVDE OYUN HALINE GETIRMEK: Tasarruf yapmayı aile içi bir oyun olarak değerlendirerek, harcamaları azaltma konusunda birbirinizi teşvik edebilir ve bunu keyifli bir deneyime dönüştürebilirsiniz.

T-PLANLAYIP ÖNCEDEN ORGANİZE ETMEK (TATIL, SEYAHAT): Tatil ve seyahat gibi büyük harcamaları önceden planlayarak, bütçenin yoldan çıkmasını engelleyebilirsin.

U-KERE HESABI YAPABİLMEK: Aldığın eşyayı kaç kere kullanacağını hesaplaman, değip değmeyeceği konusunda fikir verebilir.

Ü-DUYGULARIN ROLÜNÜ ANLAYABILMEK: Harcamalarınızı duygusal kararlarınıza dayalı yapmaktan kaçının. Duygusal alışverişler, genellikle gereksiz ve plansızdır.

V-PARASIZ HEDİYE, EĞLENCE, KÜLTÜR DENEMEK: Eğlenmek için her zaman para gerekmez. Ücretsiz aktivitelere yer açmayı -aklında tutabilirsin.

Y-“3 GÜNLÜK DÜNYA, NE OLACAK?” DEMEMEK: Bugünün bir de yarını var. Ayaklar yorgandan çıkmasın.

Z-HAYATININ NEREYE AKTIĞINI HARCAMALARI İZLEYEREK GÖRMEK: Para alışkanlıkların hayatın ve gittiği yön hakkında ipuçları verir. İzlemeyi atlama.

Etiketler 2024 Özlem Denizmen
Yorumlar
Kalan Karakter 800