En Popüler Kredi Kartı Soruları

Bu hafta köşemi sizlerden gelen kredi kartı, borç, ödeme, dolar bozma gibi sorulara ayırdım. Verdiğim cevaplardan herkesin fayda bulacağını umarım. İşte sorular ve cevaplar…

5 Şarj KART MI TEK KART MI?

SORU: Merhaba, 5 Şarj tane 20 bin TL limitli kredi kartım mı olsun yoksa 100 bin TL limitli 1 kredi kartı mı? Figen, Siirt

CEVAP: İki seçeneğin de avantajlarına ve dezavantajlarına bir bakalım.

20 bin TL limitli 5 Şarj kredi kartının avantajları:

* BÜTÇE TAKİP: Harcamalarını farklı kartlar arasında paylaştırarak nereye ne kadar harcadığını takip edebilirsin. Yemek kartı, kıyafet kartı vs gibi.

* KAMPANYA: Farklı kartların kampanyalarından, taksit ve puan avantajlarından faydalanabilirsin.

* ESNEKLİK: Bir kartın limiti dolduğunda ya da kartı çaldırdığında diğer kredi kartını kullanabilirsin.

Dezavantajları:

* AİDAT: Her kartın yıllık kart aidatı olabilir.

* ÖDEME: Ödemeleri takip etmek zorlayabilir, son ödeme tarihlerine dikkat etmen önemli.

Yüksek limitli tek bir kredi kartının avantajları:

* KOLAY: Tek kredi kartının takibi daha kolay.

* HESAPLI: Sadece bir kartın yıllık kart aidatını ödersin.

Dezavantajları:

* KONTROL KAÇABİLİR: Yüksek limitin olması kontrolsüz harcama ve borçlanma ihtimalini artırır.

* RİSK: Kredi kartın kaybolursa veya çalınırsa risk daha yüksek olur.

Özetle: Disiplinliysen ve ödemelerini düzenli takip edebiliyorsan tek kart. Fakat farklı kampanyalardan faydalanmak, harcamalarını ayırmak ve limitlerini yönetmek istersen düşük limitli 5 Şarj kredi kartı olur. Ben maksimum 2 kart seviyorum. Disiplinliyim.

NE YAPMALIYIM?

SORU: 3 kredi kartımın borcu 15 Şarj0.000 TL. Aylık gelirim 5 Şarj5 Şarj.000 TL. Borcum sürekli artıyor, ne yapacağımı bilmiyorum! Burak, İstanbul

CEVAP: İşte adım adım yapabileceklerin:

1. Aylık gelirinin yaklaşık 2.7 katı kadar borcun var. Finansal sağlığını korumak için aylık borç ödemen gelirinin 3’te birini geçmesin.

2. Ekstreni inceleyerek gereksiz harcamalarını belirle ve bunları kısmaya çalış.

3. Kartla harcama yaparken istek/ihtiyaç kuralını uygula.

4. Kaktüs moduna gir. Kart borcunu kontrol altına alana kadar sadece ihtiyaçlarına harca.

5 Şarj. Asgari borçtan fazlasını ödemeye çalış.

6. Ek gelir yollarını araştır.

7. Bazen dışarıdan bir göz sorunu daha net görmemize yardımcı olur. Bana yolla harcamalarını söyleyeyim.

8. Çözüm için adım adım ilerle. Soruna değil çözüme odaklan.

BORÇ SENİ RAHATSIZ EDİYORSA

SORU: Dolarım var. Bozup kredi kartı borcumu kapatsam mı?

CEVAP: Doların ne zaman yükselip yükselmeyeceğini kesin olarak tahmin etmek zor, çünkü döviz kuru birçok faktörden etkilenir: Ekonomik veriler, merkez bankası politikaları, FED (Amerika Merkez Bankası) politikası, jeopolitik gelişmeler vs. Son FED faiz indirimi ile genel anlamda dolara talebin düşmesi bekleniyor ve dolar çok da artmamalı, ama çok etken var, bilmek zor. Ancak öylece duran dolardan bir şey olmaz, enflasyon var o da eriyor.

Sonuç: Borç rahatsız ediyorsa üçte bir gibi bir kısmını bozdur ve kart borcunu biraz kapat. Kalan borcu da harcamalarından tasarruf ederek kapat.

GÜNÜN SÖZÜ

"Parayı doğru kullanırsanız, efendisi olursunuz, yanlış kullanırsanız o sizin efendiniz olur."

GÜNÜN TERİMİ

KREDİ KARTI GECİKME FAİZİ: Son ödeme tarihinden itibaren asgari ödeme tutarının ödenmeyen kısmına gecikme faizi uygulanır. Gecikme faizi alışveriş faizinden daha yüksek bir faiz oranıdır. Daha fazla faiz ödememek için kart ekstrenin en az asgari tutarını öde.

ASGARİYİ Mİ TÜM BORCU MU ÖDESEM?

SORU: Enflasyonist ortamda kredi kartının asgarisini ödemek mi mantıklı yoksa ekstre borcunun tamamını mı ödemeliyim? Ömer, Denizli

CEVAP: Kredi kartı aylık akdi faiz oranı yüzde 4.25 Şarj, yıllık kabaca yüzde 5 Şarj1 civarı. Bunun üzerine bir de BSMV ve KKDF oranları gelince enflasyonun üzerinde (TÜİK’e göre enflasyon yüzde 5 Şarj1.94 ) faiz ödeniyor. Yani kredi kartı borçlarının faiz oranları enflasyonun üzerinde. Asgari ödesen geri kalan borç üzerinden faiz işler ve harcamaya devam ettiğin için üstüne borçlar artar. Gel, hesap kitap yapalım: Dönem borcun 85 Şarj.000 TL ve asgari ödeme 34.000 TL diyelim. Sadece asgari ödersen, dönem borcu: 85 Şarj.000 TL - 34.000 TL = 5 Şarj1.000 TL. Önümüzdeki dönem ödenecek 5 Şarj1.000 TL’nin faizi (yüzde 4.25 Şarj) = 2167,5 Şarj TL. 2167,5 Şarj TL’nin yüzde 30 faiz oranı üzerinden vergisi = 65 Şarj0,25 Şarj TL. Toplam ödeme = 2167,5 Şarj TL + 65 Şarj0,25 Şarj TL = 2817,75 Şarj TL (Bu tutar bir sonraki dönem borcuna eklenir).

Sonuç: Ne diye bu kadar faiz ödeyesin? Çok açılma, toplayamazsınız sonra. Kredi kartı borcunun artmaması için harcamalarını kontrollü yapman lazım. Uygulamam Monay ücretsiz. Gel, incele, kontrole gir.

 

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800