Yüksek emekli maaşı almanın yolları

Her işverenin haklarını bilmesi gerektiği gibi, işçilerin de haklarını bilmesi son derece önemli. Çünkü hakkınızı bilirseniz, emekliliğinizde hak ettiğiniz maaşı da alırsınız.

Her işverenin haklarını bilmesi gerektiği gibi, işçilerin de haklarını bilmesi son derece önemli. Çünkü hakkınızı bilirseniz, emekliliğinizde hak ettiğiniz maaşı da alırsınız. Şöyle ki çalışırken alacağınız birkaç önlemle birlikte yüksek emekli maaşı alabilmeniz mümkün.

MAAŞI ARTIRMANIN PÜF NOKTALARI

Emeklilikte yaş ve prim şartını değiştirmek mümkün değil ama maaşı artırmanın püf noktaları var. Emekli aylığı, yaşın ilerlemesi nedeniyle çalışma gücünün azalması sonucu gelir kaybına uğrayan sigortalıların geçimlerini sağlamak amacıyla kurulmuş yaşlılık sigortasından bağlanan aylığı ifade etmektedir.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda belirtilen işçi (4/1-a), kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar (4/1-b) ile memurlar (4/1-c) açısından çeşitli dönemlerde gerçekleştirilen sosyal güvenlik reformları ile hem emeklilik yaşı hem de emekli aylığı hesaplama yöntemleri değişmiştir.

İŞTE EMEKLİLİKTE YÜKSEK MAAŞ ALMANIN YOLLARI

-Gerçek ücretler üzerinden SGK primi ödenmelidir

Çalışanlar e-devlet aracılığıyla kolayca emekliliklerine esas olan kazançlarını hizmet cetvellerinden takip edebilirler. Harici/elden ücret-prim-ikramiye almaktan kaçınmalıdır. Tüm çalışma dönemlerinde elde ettikleri ücretlerin emeklilik hesabında dikkate alınacağı unutmamalıdırlar. İster SSK’lı olun ister Bağkur’lu, son 3.5 yılda SGK’ya tavandan kazanç bildirilirse tavandan bildirilen her ay için ileride alınacak emekli aylığı artacaktır.

-Ek iş yükseltir

Yapılan ek iş için sigorta primi ödendiğinde, SGK’ya bildirilen matrah artıyor ve emekli aylığı da yükselmiş oluyor. Eğer imkanınız varsa birden fazla yerde sigortalı çalışmak prime esas kazancınızı yükseltecektir. Kaç yerde sigortalı olursanız olun, 1 ayda 30 gün sayılır. Ancak kazancınız toplanacağından yükselir.

-2000 yılı öncesi borçlanmalar yüksek tutarlardan mutlaka yapılmalıdır.

Yurt dışı, doğum ve askerlik borçlanması halleri 01.01.2000 tarihinden öncesine denk geliyor ise, mümkün olan en üst sınırdan borçlanma yapılması emekli aylığını arttıracaktır. Askerliğin uzun dönemli yapılmış olması, bu durumdaki kişiler için önemli bir fırsat olacaktır.

-Son 3.5 yıl kuralına dikkat edin

Hangi kurumda olursanız olun son 3.5 yılda (1261 gün) SSK'lı olursanız emekliliğiniz SSK şartlarından hesaplanacak. Yüksek kazanç bildirerek hem daha erken emekli olur hem de yüksek maaş alırsınız.

-Form bilgilerine dikkat

Emeklilik başvurusu yaparken doldurulan ‘tahsis formu’ndaki bakmakla yükümlü kişi hanesine ‘eş’, ‘çocuk’ gibi yakınlarınızı eklemeyi unutmayın. Maaş hesaplanırken, aylık bağlama oranını yükseltici etkisi olur. Aylık kazancınız emekli maaşını belirleyen en büyük etken. Dolayısıyla öncelikle gerçek maaşınızın bordroda olmasına özen gösterin. Ayrıca düzenli nakit ödemeleriniz varsa (ikramiye, prim, kira yardımı gibi) bunların da brüt kazanca eklenmesini sağlayın.

-Brüt maaşın önemi

Çok fazla günü olmak tek başına maaşı etkilemiyor. Hatta günü daha az olan birisi günü fazla olandan daha çok maaş alabiliyor. Burada sizin brüt maaşınız yani prime esas kazancınız önemli.

 

Nasıl Erken Emekli Olunur? Bazı rahatsızlıkları ya da engelleri bulunan vatandaşlar vergi indirimi ile yaş şartına bakılmadan erken emekli olabiliyor. Peki bunun için aranan şartlar neler? Nasıl erken emekli olunur? İşte detaylar:

 

 

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800