Bugün işten ayrılan ne kadar tazminat alır?

'Bugün emekli olursam ne kadar tazminat alırım?', 'Bugün işten ayrılırsam ne kadar tazminat alırım?' sorularının yanıtını merak ediyorsanız, işte maaş ve çalışma yılınıza göre ödenecek tazminat miktarları...

HER YIL İÇİN 30 GÜNLÜK BRÜT ÜCRET

Çalışanların sigortası niteliğindeki kıdem tazminatı, son işyerinde çalışılan her tam yıl için 30 günlük son brüt ücret üzerinden hesaplanıyor. Asgari ücretlinin işçinin kıdemi, ocaktan itibaren 5 bin 4 liralık brüte göre hesaplanıyor. Kıdem tazminatının 1 yıl için en yüksek tutarını ifade eden tavan ise altı ayda bir güncellenen memur maaş katsayısına göre belirleniyor. Kıdem tavanı 1 Ocak 2022 itibarıyla 10 bin 848 liraya yükseldi. Kıdem tazminatı emeklilik, askerlik, kadın çalışanın evlilik gibi nedenlerle istifa ya da işverenin sözleşmeyi feshettiği durumlarda ödeniyor.

KIDEM İÇİN 1 YIL, İHBAR İÇİN 1 GÜN

Kıdem için 1 yılın dolması gerekirken, ihbar tazminatı ise 1 gün sigortalı çalışmayla elde edilebiliyor. İş akdinin feshedileceği konusunda, karşı tarafı kanunda öngörülen süreler içinde bilgilendirmeyen, bildirim süresi kadar ücret tutarında tazminat ödemek zorunda. Bu tazminat, iş hayatında ihbar tazminatı olarak biliniyor. Bildirimden hem işveren hem de işçi sorumlu.

ÇALIŞANA BİLDİRİM YAPILMALI

İşveren işten çıkarmadan önce bu durumu işçisine zamanında söylemek zorunda. Bildirim, işçinin çalışma süresi 6 aydan kısaysa (1 gün dahi olsa) 2 hafta, 6 ay ile 1.5 yıl arasındaysa 4 hafta, 1.5 yıl ile 3 yıl arasındaysa 6 hafta, 3 yıldan fazla olursa 8 hafta önce yapılmalı. Belirtilen bu sürelere de 'ihbar süresi' deniliyor. İşveren ihbar süresi boyunca da işçiyi çalıştırmak zorunda. İhbar tazminatının hesabında brüt ücret dikkate alınır. Ancak 'tavan sınırı' bulunmuyor.

30 MAYIS 2022 İTİBARIYLA HAKEDİLEN TUTARLAR (TL)

Bugün işten ayrılan ne kadar tazminat alır? resim: 0

  • Maaşlar brüttür. Kıdem tazminatı brüt ücrete göre hesaplanır.
  • 5 bin 4  TL asgari ücretin brüt tutarıdır.
    10 bin 848 TL kıdem tazminatı tavanıdır.
  • İhbar ve kıdem tazminatından Damga Vergisi
    (binde 7.59) düşülmüştür. Tazminatlar nettir. (Posta)

Çalışan kadının tazminat hakkı! Tazminatı hangi durumda alabilir?Kıdem tazminatı çalışanlar açısından büyük önem taşıyor. Kıdem tazminatı almanın başlıca kriteri iş akdinin karşı taraf tarafından sonlandırılmış olması. Ancak bazı durumlarda istifa halinde de kıdem tazminatı ödeniyor.

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800