Ne kadar zamanda paranızı 2'ye katlarsınız?

Yatırım yapmak için ‘’şu an yeterince param yok, biraz birikim yapayım yatırım yapmaya başlarım ‘’ benzeri düşünceleriniz varsa bir durun, siz de erteleme tuzağına düşmüş olabilirsiniz.

Bugüne kadar birikim yapmadıysanız muhtemelen bundan sonra da yapmayacaksınızdır. Hemen bir silkinin ve bugün yatırım yapmaya başlayın. Çünkü asıl önemli olan ‘’zaman’’. Para size kaybettiğiniz zamanı geri getirmiyor. Zamanın değerini daha iyi anlamak için gelin bir hesap yapalım.

Diyelim ki elinizde 1000 lira para var, iki katına çıkarmak istiyorsunuz, vadeli mevduata %9 faiz oranı ile bankaya yatırdınız. Getirisini de almayarak anaparanıza eklerseniz, paranız bileşik faizle yaklaşık yıllık %9 oranında artacaktır. Faiz oranının değişmeyeceğini varsayarsak paranız 8 yılda 2 ye katlanacak, 2000 liraya ulaşacaktır.

Bir yatırımın belli bir faiz oranında, kaç yılda ikiye katlanabileceğini hesaplamak için 72 kuralı kullanılır.72’yi faiz oranına bölmek yeterli. 72 kuralı belirli bir faiz oranındaki paranızı iki katına çıkarmanın ne kadar süreceğini belirlemek için yapacağınız basit bir hesaplamadır.

İkiye katlanacağı yıl sayısı=72/ faiz oranı

Bunu şöylede kullanabilirsiniz, yatırım aracında değerlendirmediğiniz cebinizdeki para, enflasyonun yıllık %12 olduğunda 72/12= 6 yılda değeri yarıya iner.

Ne demiş atalarımız ‘ Bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ olur.’ Para durumunuzla ilgilenip zaman ayırırsanız yeşerip çoğalır.

Karar sizin!

Az parayla nasıl yatırım yapılır?Uzun süre boyunca küçük tutarlarla ödeme yaparak, büyük bir portföye sahip olabilirsiniz.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800