Borsada teknoloji endeksi tarihi zirvede!

BIST 100 endeksi, rekor tazelemeye devam ederken, aynı zamanda Borsa İstanbul'un teknoloji endeksi de BIST 100 endeksi ile birlikte tarihi zirveye ulaştı.

Güncelleme:

Dünya genelinde merkez bankalarının faiz indirimine ne zaman başlayacağı konusundaki belirsizlik devam ederken, borsalar tarihi zirvelerini test ediyor. Özellikle New York Borsası'nda, teknoloji hisselerinin performansı dikkat çekiyor; geçen hafta Kaliforniya merkezli çip üreticisi Nvidia'nın beklentilerin üzerinde kar açıklaması, dünya genelinde pay piyasalarındaki risk iştahını artırdı.

Analistlere göre, yarı iletken çip ve yapay zeka alanında faaliyet gösteren teknoloji şirketleri, Nvidia liderliğinde gelecek dönemlerde piyasaların yönü üzerinde etkili olabilir. Bu gelişmelerle birlikte Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 9.450,48 puanla tarihi zirveye ulaşarak yılbaşından bu yana dünya genelinde önemli endeksleri geride bıraktı; getirisi yüzde 23'ün üzerinde oldu.

Türk Lirası'na olan ilgi artıyor

Yılbaşından itibaren yüzde 75'ten fazla değer kazanan teknoloji endeksi ise 17.031,65 puanla tarihi zirveye çıktı. Analistler, küresel piyasalarda Türk lirasına olan ilginin arttığını ve bu durumun varlıkların performansını etkilediğini belirtti.

Yabancı yatırım kuruluşlarının olumlu raporları devam ederken, geçen yılki seçimlerin ardından başlayan normalleşme sürecinde ekonomi yönetiminin attığı adımların Türk lirası varlıklara olan risk iştahını beslediği ifade edildi.

Türkiye'nin yurt dışı borçlanma ihalelerine artan ilgi, borçlanma faizlerinin düşmesine ve vadelerinin uzamasına katkı sağlayarak ekonomi programına duyulan güveni artırdı. Hazine, Eximbank ve Türkiye Varlık Fonu'nun (TVF) borçlanma ihalelerine talep, yabancı yatırımcının Türkiye'ye yönelik olumlu algısını gösteriyor.

BIST Teknoloji şirketleri New York borsasını geçti

Yılbaşına göre performanslara bakıldığında, BIST Teknoloji şirketleri New York borsasındaki önde gelen teknoloji şirketlerini geride bırakarak yatırımcılarına yüksek getiri sağladı. Fonet Bilgi Teknolojileri, Kafein Yazılım ve Reeder gibi şirketler, önemli artışlar kaydetti. Fonet Bilgi Teknolojileri'nin hisseleri yüzde 366, Kafein Yazılım'ın hisseleri yüzde 238 ve Reeder'ın hisseleri ise yüzde 217 civarında arttı.

New York borsasındaki teknoloji şirketlerinin yılbaşından bu yana performansları incelendiğinde ise Nvidia'nın yüzde 59,7, Amazon'un yüzde 15, Meta'nın yüzde 36, Broadcom'un yüzde 17,3 kazandırdığı görülüyor. Aynı dönemde Tesla yüzde 19,8, Alphabet ise yüzde 1,5 oranında kayıp yaşadı.

Etiketler BIST100 Teknoloji
Yorumlar
Kalan Karakter 800