Borsa İstanbul dünyanın en çok kazandıran borsası!

Türkiye Sermaye Piyasası Birliği'nin (TSPB) 2022 Yılı Raporu'na göre, Borsa İstanbul, dünyadaki organize borsalar arasında dolar bazında yüzde 105'le en çok kazandıran borsa oldu.

Güncelleme:

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nden (TSPB), yapılan açıklamada, birlik tarafından hazırlanan "Türkiye Sermaye Piyasası 2022" başlıklı raporun sonuçları paylaşıldı. Buna göre, küresel enflasyonda yaşanan artış, gelişmiş ülke merkez bankalarının güçlü parasal sıkılaşma adımları, artan resesyon endişeleri ve jeopolitik riskler nedeniyle dünya genelinde borsa getirilerinin negatif olduğu 2022 yılında, Borsa İstanbul, getiri şampiyonu oldu.

Yüzde 105 oranında artış

Küresel ekonominin içinde bulunduğu kriz ortamı dünya genelinde 70 borsanın yılı zararla kapatmasına neden olurken Borsa İstanbul 2022'nin dünya ölçeğinde en fazla getiri sağlayan borsası oldu. 2022'de dünya borsalarında işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri yüzde 18 azalarak 101 triyon dolara geriledi. Borsa İstanbul, dolar bazında yüzde 105 oranında artışla en çok kazandıran borsa oldu.

70 borsa yılı kayıpla tamamladı

2022'de dünyadaki 91 borsadan sadece 21’inin pozitif getiri sağladığının belirtildiği raporda, 70 borsanın yılı kayıpla tamamladığının altı çizildi. Borsa İstanbul'u yüzde 79 ile Zimbabve, yüzde 40 getiri ile Arjantin ve yüzde 27 kazançla Şili Borsası takip etti. 24 trilyon dolarlık değeriyle dünyanın en büyük borsası olma unvanını koruyan Newyork Borsasını ise, Nasdaq ve Şanghay takip ediyor.

Borsa İstanbul önceki yıla göre 8 sıra yükselerek 330 milyar dolar piyasa değeriyle 2022'de 30'uncu sırada kendine yer buldu.

Etiketler Borsa İstanbul
Yorumlar
Kalan Karakter 800