Para konusunda kadın mı erkek mi daha iyi?

Özlem Denizmen kadınların parayı harcama, biriktirme, yatırıma dönüştürme ve borç konularında neden erkeklerden daha iyi olduğunu açıkladı.

Güncelleme:

Kadınların ve erkeklerin parayı nasıl farklı şekilde yönettikleri hakkında birçok çalışma var. Sonuç: Kadınlar parayı erkeklerden daha iyi yönetiyor. Gelin nedenlerine bakalım.

HARCAMA KONUSUNDA KİM DAHA İYİ?

Wharton School of Business tarafından yapılan araştırmaya göre, erkekler kadınlardan daha fazla harcama yapıyor. Genel olarak; erkekler ulaşım ve eğlenceye daha fazla harcarken, kadınlar gıda, eğitim, giyim, kişisel bakım ve sağlık hizmetlerine daha fazla harcama yapıyor. 

Erkeklerin maaşı, kadınların maaşından yaklaşık yüzde 19 daha yüksek olduğu için erkekler bu konuda daha avantajlı görünüyor. Ancak, alışveriş ve barınma da dahil olmak üzere aileleri için yapılan alışverişlerin yüzde 70-80'ini kadınların yaptığı görülüyor. 

Kadınlar ayrıca fiyat konusunda daha bilinçli oldukları için indirim ve fırsatları bulmada erkeklerden daha iyiler.

BİRİKİMDE KİM ÖNDE?

Araştırmalar erkeklerin kadınlara göre üç kat daha fazla birikim yaptığını gösterse de kadınlar aileleri için yaptıkları harcamalardan kalan paralarının büyük kısmını birikime ayırıyor. 

BORÇ ÖDEME PERFORMANSI NE DURUMDA?

Kadınlar erkeklerden daha az borç alıyor ancak kadınların borçlarını ödeme konusunda erkeklerden daha sadık. Türkiye’de kadınların kredi notu ortalaması erkeklerden daha yüksek. Borçları kapatmak için erkekler genellikle ek gelir kaynakları bulmaya veya maaşlarını artırmaya çalışırlar. Kadınların borçlarını öderken tercih ettiği yollar, bütçe yapmak ve gereksiz harcamaları kısıp tasarruf etmek.

PLANLAMA KONUSUNDA KİM İYİ?

Kadınların ve erkeklerin finansal hedefleri çok benzer ama öncelikler değişebiliyor. Ev satın almak ve çocuklarının eğitimi kadınlar için ilk sıradayken, erkekler araba almayı veya tatil için para biriktirmeye öncelik veriyor.

Güçlü kadınların 7 ortak özelliği! Kendilerinden emin duruşlarıyla ve imza attıkları başarılarla diğer kadınlara örnek olan güçlü kadınlar, bazı ortak özelliklere sahipler…

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800