Net varlık nedir?

Net varlık, sahip olduğunuz hem finansal hem de finansal olmayan varlıklarınızın değerinden, borçlu olduğunuz tutarın çıkarılmasıyla elde edilen değerdir.

Net varlık, bir kişinin varlıklarının toplamı eksi toplam yükümlülükleridir. Net varlığınız pozitif veya negatif bir sayı olabilir. Örneğin, birinin varlıklarının toplam değerinden daha fazla borcu varsa, negatif net değeri vardır. Net değeri hesaplamak, finansal sağlığı ölçmenin bir yoludur.

Varlıklar, bir kişinin veya bir işletmenin sahip olduğu ve değeri olan her şeydir. Örneğin;

  • Hayat sigortası poliçeleri gibi nakit veya nakit benzerleri
  • Hisse senedi veya tahvil gibi yatırımlar
  • Gayrimenkul, motorlu taşıtlar, mücevher, koleksiyon ve diğer maddi varlıklar
  • Bir işletme için ekipman veya envanter


Yükümlülükler finansal yükümlülükler veya borçlardır. Örneğin; 

  • Taşıt, ev, ihtiyaç kredisi veya öğrenci kredisi
  • Kredi kartı borcu
  • Ödenecek hesaplar (bir işletme için)
  • El borcu

Diyelim ki, altın, hisse, vadeli mevduat hesabınızdaki paranın toplamı 200 bin lira, 300 bin liralık bir arabanız varsa, varlıklarınız toplamı 500 bin liradır.

15 bin lira kredi kartı borcunuz, 45 bin lira ihtiyaç kredisi borcunuz varsa toplamı 60 bin lira olur. 500 bin lira tutarındaki toplam varlıklarınızdan, 60 bin liralık borçlar çıkarıldığında 440 bin liralık net varlığınız olduğunu görürsünüz.

NET VARLIĞINIZI BİLMEK NEDEN ÖNEMLİDİR? 

Net değerinizi bilmek önemlidir çünkü finansal sağlığınızın değerli bir göstergesidir. Her yıl düzenli olarak takip ettiğinizde, net varlığınız finansal refahınızı iyileştirme yönünde ilerleme kaydedip kaydetmediğinizi gösterir. 

Başlangıçta net değerinizi hesaplamak, önemli miktarda bilgi toplamayı gerektirecektir, ancak tüm bu bilgileri sonraki yıllarda takip etmek daha kolay olacaktır.

Net değerin izlenmesi, finansal kararlarda ve ilerlemenin değerlendirilmesinde yardımcı olabilir. Borcu azaltmak veya ortadan kaldırmak, kişinin net değerini artırmanın iyi bir yoludur, ancak sağlam bir kişisel finans stratejisinin genellikle aynı anda hem yatırım yapmayı hem de borcu ödemeyi içerdiğini unutmamak önemlidir. Eğer kendinize ait bir eviniz varsa evinizin değeri, net varlığı hesaplamanın ana bileşenidir. 

Net değerinizi hesapladıktan sonra, onu istikrarlı bir şekilde artırmak için bir plan yapın. Daha fazla para biriktirip yatırım yapın, borçlarınızı ödeyin.

Kredi kartı borcunu daha kolay ödemek için dikkat!Kredi kartı borcunu daha kolay ödemek için dikkat!Kredi kartı borcunuzu daha kolay ödeyebilmek için bu 6 adımı uygulayın.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800