Haftalık bütçe tüyoları burada!

Hesabınız ay sonunda eksiye düşüyor ve kazandığınız bir türlü para yetmiyorsa, bütçe planlamasında sorun yaşıyor olabilirsiniz. İşte size tüm hayatınıza adapte edebileceğiniz haftalık bütçe kılavuzu!

1 7 PAZARTESİ

Haftanın ilk iş günü planlama için en doğru zaman. Hemen bir kalem kağıt alın veya bir uygulama yardımıyla kazancınız ile harcamalarınızı gözeten bir bütçe planlaması oluşturmaya başlayın. Kredi kartlarınızın birkaç aylık ekstresi, kira, kredi borçları, aidat ve ödemeleri alt alta yazarak bir ay boyunca harcamak zorunda olduğunuz asgari kalemleri toplayın. Gelirinizi de karşı haneye yazın ve kaba taslak bir gelir gider tablosu oluşturun.

2 7 SALI

Bugün ayrıntılara odaklanma zamanı. Bütçenizi rahatlatarak para biriktirme motivasyonu elde etmek için kendinize bir neden belirleyin. Ev mi alacaksınız, araba mı? Ya da tatil. Eğer hedeflediğiniz satın alma işleminde ilerlemek için yeterli paraya sahip olmanız yıllar alacaksa, ne istediğinizi netleştirin. Derine inin ve paranızın kontrolünü elinize almak istemenizin nedenleri konusunda kendinize dürüst olun. İşler zorlaştığında veya sıkıcı hale geldiğinde de nedeninizi hatırlayın.

3 7 ÇARŞAMBA

Bugün tasarruf tablosu oluşturun. Azalttığınız her gider ya da kıstığınız her harcamanın, doğrudan gelir kalemine ekleneceğini unutmayın. Bir kontrol listesi oluşturun. Nelere para harcadığınızı kalem kalem inceleyin ve zorunlu olmayanların yanına işaret koyun. Gerçekçi zaman çizelgeleri ile hedefler belirlemek önemlidir. Ancak, daha küçük kilometre taşları için haftalık veya günlük hedefler belirlemek, ilerlemeyi izlemenize olanak tanır. Birikimlerinizi tek bir potada tutmak cazip gelebilir, ancak her hedef ayrı bir hesapta veya farklı bir tasarruf kovasında tutulmalıdır. Bir araba için para biriktiriyorsanız, o parayı hayalinizdeki tatil gezisi için biriktirdiğiniz paradan ayrı tutmalısınız.

4 7 PERŞEMBE

Perşembe, kararlı bütçe hedefinde motivasyon günü. Para biriktirme hedefinizi güvendiğiniz kişilerle paylaşarak, motivasyonunuzu artırabilirsiniz. Niyetinizi başkalarıyla paylaşmanın yanı sıra , ilerlemenizi paylaşmak da sizi tanıyanları kendi hedeflerine ulaşmaları için motive edebilir. Görsel ipuçlarını kullanmak, para biriktirme motivasyonunuzu yüksek tutmanın harika bir yoludur. Bir vizyon panosu size önceliklerinizin ne olduğunu hatırlatır ve harika bir günlük hatırlatma olabilir. İster makas, dergi ve yapıştırıcı kullanın, ister hatırlatıcı olması için bir masaüstü ekran koruyucu oluşturun, üzerinde çalıştığınız şeyin bir fotoğrafına sahip olmanın güçlü bir yanı vardır.

5 7 CUMA

Cuma günleri bütçe hedefinize sadık kalabilmek için çevrenizden yardım alma günüdür. Cuma günleri sosyal etkileşim arttığı için görüştüğünüz arkadaşınızdan, sevdiğiniz kişiden veya akrabalarınıza bütçe hedefinizi anlatıp, hedefe ulaşmak için sizi sorumlu tutmasını isteyebilirsiniz. Planı diğer insanlarla paylaşmak, ona bağlı kalmanızı sağlamanın harika bir yoludur. Özellikle uzun vadeli birikim hedefleri için yola çıktığınızda kendinizi yalnız hissedebilirsiniz. Ancak ilerlemenizi paylaşmak sizin için harika bir motive edici ve başkaları için bir ilham kaynağıdır. Kendinizi bütçenize saygı duyan insanlarla çevreleyin. Anlamsız harcama yapanlarla takılırsanız, aynısını yapmak için cazip olacaksınız. Benzer düşünen insanlar, para hedeflerinizi canlı hatırlatıcılar olarak hareket eder.

6 7 CUMARTESİ

Cumartesi bütçe hedefinizde kendinizi ödüllendireceğiniz ve tasarrufunuzu eğlenceli hle getireceğiniz gün olarak değerlendirebilirsiniz. Geride kalan 6 günde giderlerinizden kıstığınız kalemlerden ufak payları eğlenmek için harcamak motivasyonunuzu artıracaktır. Küçük olanlar da dahil olmak üzere ulaşılan her kilometre taşını kutlamak için Cumartesi oldukça iyi bir gün. Acil durum fonu için para biriktiriyorsanız veya borcunuzu ödüyorsanız, bu eğlenceli para çok küçük olacak. Unutmayın, bu küçük bütçe gün geçtikçe büyüyecek. Büyük tasarruf hedeflerine ulaşmak , yol boyunca kazanımları kutladığınızda en başarılı olanıdır. Yol boyunca hızlı kazançlar elde etmek için kendinizi hazırlayın.

7 7 PAZAR

Pazar günleri tatil günü olması nedeniyle paranın en çok harcandığı günlerin başında gelmektedir. Bütçe hedefinizi sarsmamak için ani harcamalardan uzak durun. Hedefinizde ilerlemeye devam edin. Kararlılığınızı sürdürmek için planlar yapın. Mesela yeni haftada bütçenizde oluşan tasarruf kalemini otomatik transferlerle bir başka hesaba gönderebilirsiniz. Paranızla ilgili hatalar yaptığınızda da vazgeçmeyip ilerlemelisiniz. Bütçe dostu etkinliklere zaman ayırın. Dışarıda yürüyüş veya koşu, aile ile kart oyunu oynamak, bir müzik aleti çalmak gibi etkinliklerle, az para harcayarak yeni haftaya hazırlanın.

Etiketler Bütçe Para Maaş
Yorumlar
Kalan Karakter 800