Gençler paralarını nasıl yönetmeli?

Çocuklarınıza nasıl bütçe yapılacağını öğretmek, ebeveyn olarak verebileceğiniz en önemli para derslerinden biridir. İşte çocuklarınızın para konularını nasıl sorumlu bir şekilde yöneteceğini öğretmeniz için yöntemler.

Gençler için bütçe yapmak önemli bir para becerisidir. 

2021 Citizens Bank Genç Başarı Anketine göre, gençlerin yüzde 56'sı ebeveynleriyle finans hakkında konuştu. Ancak, 2020 lise mezunlarının sadece üçte biri mezuniyetten sonraki 10 yıl içinde ebeveynlerinden finansal olarak bağımsız olmanın finansal bir hedef olduğunu söyledi.

Bütçeleme, gençlerin finansal bağımsızlığa ulaşmasına yardımcı olabilir. 

Gençler için bütçeleme, harcamaları nasıl yöneteceklerini ve iyi para alışkanlıkları geliştirmelerini öğrenmelerine yardımcı olması açısından önemlidir.

Gençlere bütçe yapmanın temellerini öğretmek 13 yaşından itibaren başlayabilir.

İhtiyaçlar ve istekler arasındaki farkı tartışmak, genç bütçenizi nasıl öğreteceğinizin temel bir parçası olabilir.

Gençler için ön ödemeli banka kartları gibi ücretsiz finansal araçlar kullanmak, bütçelemenin temellerini öğretmeyi kolaylaştırabilir.

Gençlere bütçe yapmayı öğretirken başlangıçta işleri basit tutun. 

  • Bütçe nedir?
  • Bütçe yapmak neden önemlidir?
  • Bütçe nelerden oluşur?


En azından gençler, bütçenin her ay para harcamak için bir plan olduğunu anlamalıdır. Paranızın nereye gideceğine ve nereden geldiğine dair bir plan oluşturarak borçtan veya sahip olduğunuzdan daha fazla para harcamaktan kaçınabilirsiniz. En basit haliyle, bir bütçe yapmak için gerekli olan en temel iki unsur gelir ve giderlerdir. Temel noktaları ele aldıktan sonra daha ayrıntılı bütçe konularına girebilirsiniz. 

  • Sabit ve değişken giderler arasındaki fark
  • Beklenen ve gerçekleşen giderler
  • Brüt gelir ve net gelir ve bunun her birey için ne anlama geldiği
  • Tasarruf ve yatırımın önemi


Beklenmedik harcamaların veya olayların kişinin bütçesini nasıl etkileyebileceğini tartışmak da önemlidir. National Endowment for Financial Education'a göre, 2020'deki küresel sağlık krizinin bir sonucu olarak her 10 kişiden yedisi finansal gerileme yaşadı.

Çocuğunuzla bütçele yapma sürecinden geçerken bir acil durum fonuna sahip olmanın faydalarından bahsedin. Gençler, güvenlik ağlarına sahip olduklarında beklenmedik olayların ardından daha az finansal stres yaşayabilirler.

Bulunduğunuz ortamda çiçeklerin etkisi!Ağaçlar, bitkiler, çiçekler hayatımızda olmasaydı nasıl hissederdik hiç düşündünüz mü?

ÇOCUĞUNUZU PARA KONULARINA DAHİL EDİN

Temel konuları ele aldıktan sonra bütçeleme konusunu daha derinden inceleyebilirsiniz. Bunu yapmanın en iyi yolu, örnek olmak ve kendi bütçenizin ayrıntılarını paylaşmak olabilir. Çocuklar ve gençler son derece gözlemcidirler ve genellikle finansal sağlık da dahil olmak üzere her konuda ebeveynlerinden rehberlik isterler.

Debt.com, beş yıllık bir süre boyunca yıllık bir bütçeleme anketi gerçekleştirdi ve yetişkinlerin yüzde 86'sının gerçekten de 2022'de bir bütçe tuttuklarını tespit etti. Eğer onlardan biriyseniz, siz ve çocuğunuz için bütçeleme uzmanı olmanız için iyi bir öğrenme fırsatı.

Siz ve çocuğunuz, hanenizin aylık harcamalarının bir listesini oluşturmak için birlikte çalışabilirsiniz. Ardından harcamaları buna göre sınıflandırmak için bunları gözden geçirebilirsiniz. Burası, sabit veya değişken giderlere sahip olmanın ne anlama geldiğini, isteğe bağlı harcamaların ne anlama geldiğini ve vergilerin nerede olduğunu keşfedebileceğiniz yerdir.

Her bir bütçe yönteminin nasıl çalıştığını ve birinin neden bir sistemi diğerine tercih edebileceğini açıklayabilirsiniz. Daha sonra gençinizin kendileri için örnek bir bütçe oluşturmasını sağlayabilirsiniz.

Bu süreç yararlıdır çünkü gençlerin bütçeleri yetişkinlerin bütçelerinden farklıdır. Çocuğunuz henüz öğrenci kredisi ödemeleri için bütçe ayırmıyor ve yıllık maaş almıyor. Ancak, ev işlerinden veya yarı zamanlı bir işten kazandıkları parayı harcamalarını karşılamak için nasıl bölüşeceklerini öğrenmekten yine de yararlanabilirler.

ÇOCUĞUNUZA İSTEK VE İHTİYAÇLARI ÖĞRETİN

Çocuğunuza bütçelemeyi öğretmenin en önemli adımlarından biri, istekler ve ihtiyaçlar arasındaki farkı tartışmaktır. Bir ihtiyacın, kira ödemeleri gibi hayatta kalmak için gerekli olan bir şey olduğunu, bir isteğin ise Netflix aboneliği gibi onsuz yaşayabileceğiniz bir şey olduğunu açıklayın.

Gençlerin bu kavramı anlamalarına yardımcı olmanın farklı yolları vardır. Bütçenizi onlarla veya kendileri için yaptıkları bütçeyi gözden geçirerek ve her bir harcamayı kategorilere ayırarak başlayabilirsiniz.

Listedeki her masraf için onlara sorun: Bu olmadan yaşayabileceğiniz bir şey mi? Bu süreç, ihtiyaçları ve istekleri kağıt üzerinde sıralamalarına yardımcı olabilir. Ancak gerçek dünya örneklerini veya deneyimlerini de kullanabilirsiniz. Okula dönüş alışverişi, sınırlı bir bütçeniz varsa neyin gerekli olup neyin olmadığını tartışmak için bir şans olabilir.

Ana hedef, gençlerinizin ihtiyaçlarının karşılanması için harcamalara nasıl öncelik vereceklerini öğrenmelerine yardımcı olmak olmalıdır. İhtiyaçlar ve istekler arasında ayrım yapmamanın sonuçlarını da tartışabilirsiniz. Bu, borç ve banka kartına karşı kredi kartıyla harcama yapmanın riskleri hakkında konuşmaya başlamanın harika bir yoludur.

Gençlere ön ödemeli bir banka kartı vermek, onlara kendi başlarına para harcarken istek ve ihtiyaçlarını önceliklendirme konusunda alıştırma yapma şansı verebilir.

Çocuğunuzun bütçesi şunları içerebilir:

  • Giyim
  • Kişisel bakım
  • Cep telefonu kapsama alanı, eğer bundan sorumlularsa
  • Gıda
  • Ücretini ödemediğiniz okul malzemeleri veya ders dışı etkinlikler


Tüm gençler, düzenli harcamalarına ek olarak, bir bütçe kategorisi olarak tasarrufları da içermelidir. Her ay ne kadar tasarruf etmeyi hedeflemeleri gerektiği, kısa vadeli ve uzun vadeli birikim hedefleri hakkında konuşabilirsiniz.

Çocuğunuzun bütçe kategorileri olduğunda, her biri için ne kadar para harcamak istediklerine karar verebilirler.

Çocuğunuz bütçe yapmaya başladığında, para konuşmasını devam ettirin. Bütçelerinin nasıl gittiği ve varsa hangi ayarlamaları yapmaları gerekebileceği hakkında konuşmak için ayda bir kez sizinle görüşmelerini isteyebilirsiniz. Bu, düzenli bir bütçeleme alışkanlığı edinmelerini kolaylaştırabilir.

Gençlerle erken ve sıklıkla bütçeleme hakkında konuşmak, sağlam bir finansal temel oluşturmalarına yardımcı olabilir.

Bir gencin bütçeyle ilgilenmesini sağlamanın en kolay yolu, onunla para hedefleri hakkında konuşmaktır. Örneğin, genç çocuğunuz yeni bir oyun konsolu istiyorsa, onunla nasıl bütçe oluşturulacağı ve bunun için nasıl para biriktirileceği hakkında konuşma şansınız var.

Onlara ön ödemeli bir banka kartı almak veya gençler için bir bütçe uygulaması indirmelerini sağlamak, paralarını kontrol etmelerine yardımcı olabilir.

İşte çocuklara finansal dersler veren çizgi filmlerİşte çocuklara finansal dersler veren çizgi filmlerBazı çocuk filmleri paranın önemi konusunda bize değerli iç görüler sunabilir. İşte çocuklara finansal dersler veren çizgi filmler:

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800