Borsaya yeni başlayanlar için tavsiyeler

Borsa küçük ya da büyük ölçülü yatırımlar yapılarak bireysel yatırım araçlarından biridir. Ancak yatırım yaparken bazı noktalara dikkat edilmelidir. Borsaya yeni başlayanlar, nasıl yatırım yapacağını bilmeyenler bu içerik size göre! İşte borsada dikkat edilmesi gerekenler…

Hisse senetlerine yatırım yapmak ekonomik olarak büyümenin en iyi yollarındandır. Büyük ve güvenilir şirketlere küçük ya da büyük ölçülü yatırımlar yapma fırsatı sunan borsa ile bu şirketlerle küçük ve basit çaplarda ortaklıklar kurulabilir. Ancak yatırım yaparken bazı önemli noktalara dikkat edilmelidir. Bu yazımızda borsa nedir? borsada nasıl yatırım yapılır? Borsa nasıl öğrenilir? gibi soruları cevaplayacağız…

Borsa nedir?

Yatırım yapmak isteyen kişilerin büyük şirketlerle ortak olabilmesini ve bu şirketler aracılığıyla kar elde etmesini sağlayan bireysel yatırım aracına borsa denir. Borsa, kurallar dikkate alınarak oynandığında oldukça güvenilir bir yatırım aracıdır ve yüksek kar payları elde edilebilir.

Borsada yatırımların değer kazanması ve daha çok kar edebilmek için bazen yıllarca beklemek gerekebilir. Her şirketin bir piyasa değeri olan borsada , değerler şirketlere göre farklılık gösterebilir. Şirketler genellikle yılda iki üç defa kar payı dağıtır. Kar payı dağıtma hakkı alan şirketler, elde edilen gelirleri borsa yatırımcılarının hesaplarına otomatik olarak aktarır.

Borsada yatırım yapmak isteyen yatırımcılar, birden fazla hisse senedi satın alabilir ya da aldığı hisseleri satarak kâr payı elde edebilir.

Hisse senetlerine nasıl yatırım yapabilirsiniz?

Yatırımcıların ilk yapması gereken şey SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) lisansına sahip bir aracı kururuş veya bankada yatırım hesabı açmaktır.  Seçtiğiniz kurumun şubesine giderek gerekli formları okuyup imzaladıktan sonra yatırım hesabınız aktif hale gelecektir. Ayrıca bankanın mobil uygulamalarından ya da site üzerinden de yatırım hesabı açabilirsiniz.

Yatırım hesabı açtıktan sonra, hesabınıza para yatırarak yatırım yapmaya başlayabilirsiniz. Büyük risklere girmemek için yapacağınız yatırımları iyice araştırmalısınız.

Borsada nasıl işlem yapılır?

Borsada işlemler yatırımcıların aracı kuruluşunun sağladığı online yatırım işlemleri platformu üzerinden yapılır. Yatırımcılar platform üzerinden alım satım emirlerini iletirler ve verilen emirler fiyat bazında otomatik olarak eşleşir. Böylelikle alım satım işlemi gerçekleşir.

Borsaya yeni başlayanlar için tavsiyeler resim: 0

Borsada hangi yatırım araçlarına yatırım yapılabilir?

Döviz: Yatırımcılar döviz işlemlerinde döviz paritelerine yatırım yapar.

Kıymetli evraklar: BİST’de en yüksek işlem hacmine sahip yatırım araçlarıdır. Hisse senetleri, devlet ve şirket tahvilleri, hazine bonoları bu gruptadır.

Borsa endeksleri: Borsada işlem gören hisse senetlerini içerir. Borsa İstanbul’da, BİST 100, BİST 50, BİST 30 gibi endeksler vardır. Türkiye’de BİST 100 endeksi alınıp satılabilir.

Emtia: Gümüş, altın, platin gibi değerli madenler, doğal gaz, petrol gibi enerji piyasası ürünleri, kahve, tahıl gibi tarım ürünlerini kapsar. Bu ürünler fiziki teslim veya kontrat alım satımı olarak işlem görür.

Varantlar: Yatırımcıya, dayanak varlığı önceden belirlenen bir fiyattan belirli bir tarihte alma ya da satma hakkı veren ve bu hakkın nakit uzlaşı ile kullanıldığı menkul kıymet niteliğindeki sermaye araçlarıdır. Menkul kıymet olarak işlem görürler. İşlem maliyeti düşük olduğundan dolayı bireysel yatırımcılar için daha uygundur.

Türev ürünler: Vadeli işlem piyasalarında hisse senedi, döviz, endeks, emtia gibi dayanak varlıkların future, forward ve opsiyon kontratları adı verilen vadeli işlem sözleşmelerinin yapıldığı ve el değiştirdiği işlemlerdir.

BİST ne demek?

BİST; Borsa İstanbul’un kısaltmasıdır. Aralık 1985’te İMKB adıyla kurulan İstanbul Menkul Kıymetler Borsasının adı Aralık 2012’de BİST yani Borsa İstanbul olarak değiştirilmiştir.

Borsaya yeni başlayanlar için tavsiyeler resim: 1

BİST 100 Nedir?

Borsa İstanbul’da Ulusal pazarda işlem gören hisse senetleri arasından en yüksek piyasa değerine ve işlem hacmine sahip 100 hissenin olduğu gösterge endeksine BİST 100 denir.  

Borsa İstanbul’da hisse senedi piyasasının genel performansı BİST 100 pay endeksine göre ölçülür.

Katılım Endeksi nedir?

Katılım kuruluşlarının prensip ve yöntemlerine göre geliştirilen hisse senetlerinin oluşturduğu borsa endekslerine katılım endeksi denir. Çeşitli sayıda hisse senetlerinden oluşan bu endeksler belirli süre aralıklarıyla güncellenir.

Borsa nasıl öğrenilir?

Borsayı tüm özellikleriyle öğrenebilmek için öncelikle bir kurumda hesap açılmalıdır ve bu konuda deneyimli, bilgisi olan yatırımcılardan destek alınmalıdır. Borsadaki yatırım sürecini takip etmesi için robo danışmanlara başvurabilirsiniz. 

Borsa ile ilgili kitap ve makalelerden de öğrenilmesi gereken tüm terimlere ve bilgilere sahip olabilirsiniz.  Bunların yanında, borsa ile ilgili programları izleyerek, profesyonel aboneliklerden faydalanarak, borsa ile ilgili A’dan Z’ye her şeyi zamanla öğrenebilirsiniz. 

Etiketler Borsa Yatırım
Yorumlar
Kalan Karakter 800