Borç almanın avantajları ve dezavantajları

Bugünün dünyasında borçsuz yaşamak kulağa zor gibi gelebilir. Öğrenci kredilerinden kredi kartlarına ev kredilerine kadar birçok borç alanı var. Gelin borçsuz yaşamanın iyi ve kötü yanlarına bir göz atalım.

BORÇSUZ YAŞAMANIN FAYDALARI

Herhangi bir yeni finansal hedef belirlemeden önce, bunu yapma nedenlerinizi iyice kavramak her zaman önemlidir. Aynı şey borçsuz yaşamak için de geçerlidir. 

TÜM PARA SİZİN 

Borç aslında bir başkasına vaat edilen paradır. Bu, kazandığınız paranın tamamının size ait olmadığı anlamına gelir. Maaşınızı aldığınızda  “Ev kredisi için 4000 TL, kredi kartına 5000 TL” diye düşünürsünüz. 

Borçsuz yaşadığınızda ise her şey değişir. Kazandığınız her kuruş size aittir ve net varlığınıza eklenir. Paranızı nasıl kullanacağınıza siz karar verirsiniz.

FAİZ ÖDEMEK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ

Özellikle yüksek faizli krediniz, kredi kartlarınıza borcunuz varsa bu durum bütçenizin kontrolden çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle kredi kartı borcunuzu ödemek, borçsuz yaşama giden yolda bir numaralı öncelik olmalıdır.

DİSİPLİNİ VE TUTUMLULUĞU ÖĞRETİR

Harcama alışkanlıkları psikolojiyle yakından bağlantılıdır. ‘Şimdi harca, sonra düşün’ zihniyetine sahipseniz, borçsuz bir yaşam tarzına başlamak bunu tamamen tersine çevirir. Gerçekten ihtiyaçlarınızın, isteklerinizin ve finansal gerçeklerinizin envanterini çıkarmanızı sağlar.

Kendinize “Şu anda bunu karşılayabilir miyim?” gibi sorular sorabilirsiniz. ‘’Buna gerçekten ihtiyacım var mı yoksa parayı daha büyük bir amaç için mi tutmalıyım ve bu para kaç saatlik çalışmama karşılık geliyor?” diye düşünün. 

YATIRIM YAPABİLİRSİNİZ 

Borçlarınız yeni bittiyse bu yatırım yapmak için mükemmel bir fırsat. Her ay o para olmadan yaşamaya zaten aşinasınız. Hala o borç ödemeleriniz varmış gibi davranın, ancak bu sefer paranızı yatırımlarınızda kullanın. Finansal hedefiniz ne ise, acil durum fonu, güvenli gelecek için yatırım yapın. 

FİNANSAL STRESİ AZALTIR

Borçlarınızın zihinsel sağlığınızı etkilediğini fark etmeyebilirsiniz. Ancak yapabileceğiniz yaşam seçimlerinde sınırlı hissedebilirsiniz. Borcunuz sizi stresli bir maaştan maaşa yaşam tarzına sokabilir.

Borç stresini yönetmek için pek çok strateji var, ancak elbette borçtan kurtulmak ve bu şekilde kalmaktan daha iyi bir yol yok.

BORÇSUZ BİR HAYAT YAŞAMANIN DEZAVANTAJLARI

Borçsuz bir hayat yaşamanın olumsuzlukları olabileceğini söylemek garip gelebilir, ancak düşünülmesi gereken şeyler var.

İYİ BORÇ 

İnsanlar ‘borçtan kurtulmak’ hakkında konuştuklarında, çoğunlukla ‘kötü borç’ hakkında konuşurlar. Genelde kredi kartı borcu veya gerçekten ihtiyaç olmayan ihtiyaç kredisi durumları vardır. 

Ama "iyi borç" da var. Bu, finansal geleceğiniz kullanabileceğiniz borcu ifade eder.

Örnek: 

Eviniz için aldığınız ev kredisi

İyi bir kariyer için eğitim kredisi

Girişimci için işletme kredisi

Bunların hepsi, finansal geleceğinize zarar vermek yerine iyileştirebilecek borçlardır. Bazı durumlarda “iyi borç” almak akıllıca bir seçim olabilir.

BAZI HEDEFLERE ULAŞMAK DAHA UZUN SÜREBİLİR

Herhangi bir borç almak istemiyorsanız, ipotek gibi şeyler çok daha zor olacaktır. Ev almak için para biriktirmek, özellikle kira ödüyorsanız onlarca yıl alabilir. Ve kredi almak zorunda kalacağınız için eğitim almayı veya iş hayallerinizin peşinden gitmeyi bırakırsanız potansiyel gelirinizi geri çevirmiş olabilirsiniz.

KREDİ NOTUNUZ DÜŞÜK OLABİLİR

Kredi, borçtan pozitif olarak yararlanmayı kolaylaştıran bir araçtır. İyi bir kredi notu, daha fazla kredi için onaylanmanıza ve daha iyi faiz oranları almanıza yardımcı olur. Gelecekteki seçeneklerinizi açık tutmak için yüksek bir kredi notu istiyorsanız, borçsuz yaşam bunu zorlaştırır. Kredi ve kredi kartı kullanmak, onları özenle ödediğiniz sürece kredi notu oluşturmaya yardımcı olur.

Maaş geldiği gibi borçlara mı gidiyor?Maaş geldiği gibi borçlara mı gidiyor?Kredi kullanarak hayatınızı sürdürmeye çalışıyorsanız, öncelikle dikkat etmeniz gereken bir konu var.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800