Birikim ve tasarruf aynı şey midir?

Para konuları denince akıllara gelen sorulardan biri, finansal kelimeler ve anlamları oluyor. Günlük hayatımızın son derece içinde olan birikim ve tasarruf nedir? Aralarındaki fark nedir biliyor musunuz?

Dünyamızın sınırlı kaynakları hızla tükeniyor. Enerji kaynaklarımız iklim değişiklikleri sebebiyle azalıyor bir yandan çevresel felaketler yaşanıyor. İşte bu noktada tasarrufun önemi ortaya çıkıyor. 

TASARRUF NEDİR?

Tasarruf, kaynaklarımızı doğru ve verimli kullanmaktır. Harcamalarımızı planlı yapıp paramızı doğru kullanarak, elektriği, suyu verimli kullanarak, sürdürülebilirlik esaslarına dayalı ürünler tercih ederek tasarruf zihniyetine geçebiliriz. 

NEDEN TASARRUF ETMELİYİZ?

Harcama olmadan ekonomi büyümez ancak gelir ve gider dengesini kurmamız gerekiyor. Bireyler, aileler, toplum ve ülke olarak tasarruf etmek geleceğe borcumuz. 

BİRİKİM NEDİR?

Her birimiz çalışmalarımız karşılığında para kazanıyoruz ve finansal hedeflerimiz var. Kendi evinin sahibi olmak, araba almak, çocukların eğitimini garanti altına almak, emeklilikte rahat etmek, ailece gitmek gibi. İşte bu hedefleri gerçekleştirmek için, harcamalarımızı kısabileceğimiz alanlardan tasarruf etmemiz ve o parayı birikime dönüştürmemiz gerekiyor. Enflasyon ortamında yaşadığımız için de biriktirdiğimiz bu paranın değerini koruması için çeşitli yatırım araçlarında değerlendirmek en doğrusu.

BİR KİŞİ AYLIK GELİRİNİN NE KADARINI TASARRUF ETMELİ?

Önemli olan birikimi alışkanlık haline getirmek, otomatik, düzenli şekilde para biriktirmek. Birikim için ideal oran gelirin yüzde 10’unuyla 20’sinin birikim için ayrılması. Ancak gelirinizde bu oran mümkün değilse üzülmeyin, siz yeter ki biriktirin ve paranızı yatırım yapıp değerlendirin. 

Burada dikkat edilmesi gereken nokta şu, gelirinizden harcamalarınızı çıkardıktan sonra para kalırsa birikim yapmayın. Doğru olan, aylık elinize para geçer geçmez önce birikim tutarını ayırmak. Kalan parayla da harcamalarımızı planlamak. 

PARA BİRİKTİRME KONUSUNDA EN ÇOK YAPILAN HATA 

Karakteriniz ne ise para harcama şekliniz de ona göre değişiyor. Kimi var ki gelecek korkusuyla hiç para harcamıyor, kimisi de üç günlük dünya diyerek olmayan parasını harcıyor. Para karakterimiz ailemizden gördüklerimizle ve çevresel faktörlerle oluşuyor. Parayı yönetebilmenin, finansal özgürlüğün temel kuralı gelirinizden çok harcamamak. 

  • Tasarruf etmek için evinizde para avına çıkın. Faturalarınıza bakın, tasarruf yöntemlerini uygulayın, kullanmadığınız hizmetlere para ödüyor olabilirsiniz. İnternet, televizyon üyelikleri, abonelikler vs. Ekstrelerinizi kontrol edin. Yanlış çekilmiş tutar olabilir. Bu paraları yerde bırakmayın. 
  • Buralardan artan parayı küçük görmeyin. Emin olun, o paralar ihtiyaç anında ilaç gibi gelecek.
  • Birikim yapmak için öncelikle bir nedeniniz olmalı. Hedefler herkes için değişebilir. Siz de hedefinizi belirleyin. 
  • Eğer birden fazla finansal hedefiniz varsa öncelik sırası yapın. Hepsi aynı anda olamaz.
  • Gelirinize göre biriktireceğiniz rakamı belirleyin. Unutmayın, para harcarken birikir.
  • Birikiminizi otomatik olarak ayrı bir hesapta biriktirin ancak mutlaka paranızı çalıştırın. Durduğu yerde erimesin.
  • Tüm bunları yapmak için ayda bir saatinizi ayırıp ailece bütçe toplantısı yapın.
Günlük hayatta nelerden tasarruf edebiliriz?Günlük hayatta nelerden tasarruf edebiliriz?Hayatımızın her alanında tasarruf mümkün. Elektrik, su, doğalgaz faturaları, abonelikler… İşte uygulanabilir yöntemlerle gün içinde tasarruf etmenin yolları.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800