Kazanmak için borcunuz amaçlı olsun!

Hemen cevabı verelim: HAYIR, her borç aynı değildir. Borcun da amaçlısı ve amaçsızı var. Peki amaçsız borç ve amaçlı borç nedir?

Borç denilince akla ödenmesi gereken para geliyor. İyi borçta da kötü borçta da aslında ödenmesi gereken bir miktar var. Fakat her borcu aynı şekilde değerlendirmemek gerekiyor. Gelin açıklayalım:

Amaçsız Borç

Ekstra harcama gerektirecek, sonrasında bize bir şey kazandırmayan borçları, amaçlı borçlardan ayırmak lazım. Örneğin; olmasa da olur dediğiniz bir şeyi almak için yaptığınız borç; amaçsız borçtur. Yaptığınız borcun karşılığını almayacaksanız, buna amaçlı bir borç diyemeyiz.

Ödemekte zorlandığınız borçlarınızı toparlamak için kredi aldınız ve bu parayı keyfiniz için harcadınız diyelim. Borç yine duruyor, hatta arttı… Yine ödemeniz gerekiyor fakat sonucunda bir amaca ulaşmadınız, bu borç kesinlikle amaçsız borç. Yine aynı şekilde eşe dosta göstermelik harcamalar için yapılan borç da amaçsız yapılmış borçtur, gerek olmadığı halde telefonunuzu yenilemek için aldığınız borç da... Finansal huzurun yolu amaçsız borçları azaltmaktan hatta onlardan kurtulmaktan geçiyor. 

Amaçlı Borç 

Gelelim amaçlı borca. Amaçlı borç, gelecekte para kazandıracak, bir ihtiyaca cevap veren ve yatırım gibi görülebilecek borçlara denilir. Size kazandıracağına emin olduğunuz, iyice ölçüp tarttığınız, zamanla kendisini amorti edip size parasal olarak dönüş yapacak olan işler için yapılan borçlara amaçlı borç diyebiliriz.

Aynı şekilde ileride kazanca dönüştüreceğiniz ya da kira ödemekten daha kârlı hale gelecek  gayrimenkuller de amaçlı borca örnek olarak verilebilir. 

Kısacası amaçlı borç, size para kazandıran borçtur.

Mesela:

- Eğitim harcamaları.

- Emlak.

- Girişimcilik.

Kısacası iyi amaçlar için borçlanabilirsiniz, ama mümkün oldukça amaçsız borçlanmamaya çalışın. Burada dikkat etmeniz gereken bir diğer şey ise; amaçlı borç da olsa, amaçsız borç da olsa sizin bir ödeme planınız olmalı ve bu plana sadık kalarak borçlarınızı zorlanmadan ödeyebilmelisiniz.

Cinsiyetin finansal kararlar üzerindeki etkisi!Meslek seçimi, para yönetimi ile ilgili kararlarda cinsiyetler arasında belirgin farklar var mı? Cevabı Prof. Dr. Acar Baltaş'ın “Akılsız Duyguların Cezasını Kararlar Çeker” kitabında yer verdiği yazıda…

 

İşte finansal dersler çıkarabileceğiniz 7 filmEkonomi sadece kitaplardan veya dergilerden öğrenilebilecek bir şey değil. 2008 mali krizinden oyun teorisinin oluşumuna kadar, filmler ekonomistlerin ilgisini çekecek çeşitli konuları belgeledi. Bir dahaki sefere film seçerken, finansal dersler çıkarabileceğiniz 7 filmden birini deneyin.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800