En risksiz yatırım araçları

Uzun ya da kısa vadede yatırım yapmak isteyenler nelere dikkat etmeli? En risksiz yatırım araçları nelerdir? sorularını sizler için yanıtladık. İşte en risksiz yatırım araçları…

Çalışan herkes ileride zorluk çekmemek için ya da çocuklarına bir şeyler bırakmak için yatırım yapmak ister. Kimi para, altın biriktirerek, kimi ev, araba alarak yatırım yapar. Her yatırım aracının kendine özel avantajları vardır. Peki en risksiz yatırım nasıl yapılır? Bu yazımızda size yatırım araçları ile ilgili bilgi vereceğiz.

En risksiz yatırım araçları nelerdir?

Tahvil

Tahvil yazılı bir senettir. Devlet ve hazine denkleme dahil olduğu için risksiz bir yatırımdır.

Altın

Altın fiyatı kısa vadede dalgalı olsa da uzun vadede değerini hep korumaktadır.

Döviz

Bir ülkenin para birimini satın alıp, diğerinin para birimin satmaya denir. Döviz değerindeki dalgalanmalardan yararlanılır.

Vadeli mevduat

Vadeli mevduatta birikim üzerinden belirlenen süre için sabit faiz sunulur. Getirisi önceden belli olduğu için vade sonuna kadar faiz oranı değişikliklerinden etkilenmez.

Hisse senedi

Hisse senedi şirketlerden alınan payı temsil eder. Hisse senetleri borsalar aracılığıyla alınır ve herhangi bir sınırı yoktur. Hisse senedi almak için aracı bir kurum gereklidir. Bu aracı kurum bankalar ya da finansal kuruluşlardır.

Yatırım fonları

Profesyoneller tarafından yönetilir. Yatırım fonları minimum risk, maksimum kazanç gözetilerek yönetilir. Ayrıca yatırım fonlarından kazanılan gelir nakde çevrilebilir.

Likit fon

Tahvil, repo, hisse senedi veya tahvil gibi yatırım araçları yer alır. Bu yöntemin risk oranı düşüktür.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)

Emeklilik planından bağımsız olarak birikim yapan yatırım aracıdır. Emeklilik planına ek olarak BES kullanılarak yatırım yapılabilir.

Gayrimenkul

Gayrimenkul almak uzun vadeli yatırımlar arasında yer alır. Gayrimenkul sahibi olduktan sonra, kiraya vererek de gayrimenkul değerlendirilebilir.  Gayrimenkul yatırım ortaklığına yatırım yapabilir, gayrimenkul eft ya da gayrimenkul yatırım fonlarını değerlendirebilirsiniz.

Sanal para birimi

Günden güne popülerliği artan sanal para birimi çok çeşitlidir. Bitcoin, dijital para gibi çeşitleri olan sanal para birimi arasından doğru seçim yapılmalıdır.

Repo

Kısa süreli bir menkul kıymeti belirli bir zamandan sonra ilk satıcısı tarafından geri alınmasıdır.

Devlet tahvili

Devlete belirli bir sürede sabit ya da değişken faizle borç verilir. Süre sonunda faiz getirisi elde edilir.  En fazla 10, en az 1 yıllık vadelerle tahviller satışa çıkarılabilir.

Borsa

 Borsada çeşitli kıymetlerin alım satımı yapılır.  İstenildiği kadar işlem yapılabilen borsada kazançlar kolaylıkla nakde çevrilebilir.

Yatırım araçlarını seçerken nelere dikkat etmeli?

  • Risk isteği belirlenmeli ve buna göre araç seçilmeli
  • Yatırımdan beklenen getiri hesaplanmalı
  • Yatırımın uzun vadeli mi yoksa kısa vadeli mi olacağı belirlenmeli
  • Kolay şekilde nakde çevirme işlemi yapılıp yapılmadığı dikkate alınmalı
Yorumlar
Kalan Karakter 800