Zararlı yazılımlardan nasıl korunabilirsiniz?

Zararlı yazılımlar çeşitli şekillerde akıllı telefon, tablet ve bilgisayarları ele geçirebiliyor. Peki, bu zararlı yazılımlar akıllı cihazlarımıza nasıl giriyor? Zararlı yazılımlardan cihazlarımızı nasıl kurtarabiliriz? İşte cevapları…

Gizem Kurtul Gizem Kurtul gizem@paradurumu.tv
1 12 HEDİYE, REKLAM VE HABER LİNKLERİ
HEDİYE, REKLAM VE HABER LİNKLERİ

Para veya hediye vaat eden kısa mesaj (SMS), sosyal medya reklamları, anlık haberleşme uygulamalarından gelen mesajları  ve  e-posta  iletilerini  açmayınız  ve  ilgili  linklere  tıklamayınız.  E-posta ayarlarınızı yaparken eklerin otomatik olarak açılmayacağından emin olunuz.

2 12 UYGULAMA YÜKLEME
UYGULAMA YÜKLEME

Bilinen  yaygın  uygulamalar  haricinde,  güvenliğinden  emin olmadığınız yeni uygulamaları yüklemeyiniz.

3 12 RESMİ KURUM UYGULAMALARI
RESMİ KURUM UYGULAMALARI

Mobil cihazınıza uygulama indirirken her zaman resmî uygulama mağazalarını kullanın.

4 12 İNTERNETTE SEÇİCİLİK
İNTERNETTE SEÇİCİLİK

İnternette ziyaret ettiğiniz siteler konusunda seçici olun.

5 12 ANTİ-VİRÜS
ANTİ-VİRÜS

Sürekli yeni virüslerin piyasaya çıkması ve anti-virüs programının bu virüsleri tanımama ihtimaline karşı anti-virüs programını düzenli olarak güncelleyiniz.

6 12 UYGULAMA YÜKLEME ÖZELLİĞİ
UYGULAMA YÜKLEME ÖZELLİĞİ

Mobil  cihazınıza  bilinmeyen  kaynaklardan  uygulama  yükleme özelliğinin kapalı olduğundan emin olunuz.

7 12 ERİŞİM İZİNLERİ
ERİŞİM İZİNLERİ

Mobil cihazınıza yüklediğiniz uygulamaların, erişmek istediği izinleri kontrol ediniz. Özellikle bilinmeyen kaynaklardan uygulama yüklenmesine ve telefonunuza ait yönetici izni (admin) isteyenlere izin vermeyiniz.

8 12 ARAMA MOTORLARINDAN GİRİŞ
ARAMA MOTORLARINDAN GİRİŞ

Banka internet şubelerine arama motorlarını kullanarak giriş yapmayınız. Adres çubuğuna www.xxxbank.com.tr yazarak giriş yapınız.

 

9 12 GÜVENLİK AYARLARI
GÜVENLİK AYARLARI

İnternet  ve  mobil  bankacılığı  güvenlik  ayarlarınızı  ihtiyaçlarınız ve kullanım alışkanlıklarınız doğrultusunda belirleyiniz.  (IP sınırlaması, saat sınırlaması, yurtdışı harcamaya kapama vb.)

10 12 İŞLETİM SİSTEMİ
İŞLETİM SİSTEMİ

Mobil cihazlarınızın işletim sistemini güncel tutunuz.

11 12 HALKA AÇIK BİLGİSAYARLAR
HALKA AÇIK BİLGİSAYARLAR

İnternet salonları, ortak kullanıma açık, iş yeri bilgisayarı gibi başkalarına ait ya da başkalarının erişimine açık bilgisayarlarda internet bankacılığı işlemi yapmayınız.

12 12 ZARARLI YAZILIM ŞÜPHESİ
ZARARLI YAZILIM ŞÜPHESİ

Cihazda zararlı yazılım olabileceğinin şüphesi olması durumunda aşağıdaki durumların yaşanıp yaşanmadığı kontrol ediniz.

Telefon  veya  tabletinizde  herhangi  bir  nedeni  olmadan  aniden  yavaşlama,  donma, ya da aşırı ısınma,  İndirilen uygulamanın kullanım amacı dışında çok sayıda izin istemesi, İşlem yapılmamasına rağmen pilde hızlı azalma, Kullanılan uygulamaların ya da uygulama sekmelerinin istem dışı kapanması,  SMS bildirimlerinin gelen kutusunda görüntülenememesi.

Etiketler İnternet mobil hacker
Yorumlar
Kalan Karakter 800