Yapay zeka destekli uygulama, kulak enfeksiyonlarını doğru teşhis etti

Yapay zeka destekli telefon uygulaması, kulak enfeksiyonlarını ya da akut orta kulak iltihabını doğru şekilde teşhis edebildi.

Güncelleme:

ABD'deki Pittsburgh Üniversitesi'nde gerçekleştirilen bir araştırma, akut orta kulak iltihabı teşhisinde doğruluğu artırabilecek bir uygulama geliştirmek amacıyla 2018-2023 yılları arasında üniversite hastanesine başvuran 635 çocuğun kulak zarlarından çekilen 1151 videoyu bir araya getirdi.

Araştırmacılar, kulak zarlarının şekli, konumu, rengi ve saydamlığı gibi özelliklerini analiz ederek akut orta kulak iltihabını teşhis etmeyi hedefleyen iki farklı yapay zeka modeline 921 video yükledi.

Her iki model de kulak enfeksiyonlarını yüzde 93 doğrulukla akut orta kulak iltihabından ayırt edebildi. Bu oran, doktorların aynı hastalıkları tespit etme konusundaki başarıları arasında yüzde 30 ila 84 arasında değişiyordu.

Araştırmacılar, akut orta kulak iltihabının, diğer kulak rahatsızlıklarından ayırt edilmesinin zorluğu nedeniyle geliştirilen yeni yapay zeka destekli telefon uygulamasının doktorlara yardımcı olabileceğini vurguladı. Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görevli Profesör Alejandro Hoberman, akut orta kulak iltihabının sıkça yanlış teşhis edildiğine dikkat çekerek, "Yanlış teşhis, gereksiz antibiyotik tedavisiyle sonuçlanabilir ve bu da mevcut antibiyotiklerin etkinliğini tehlikeye atabilir." şeklinde konuştu.

Hoberman, geliştirilen uygulamanın doğru tanı konulmasına ve doğru tedaviye yönlendirilmesine yardımcı olduğunu belirtti. Araştırmanın sonuçları, JAMA Pediatrics dergisinde yayımlandı.

Etiketler Yapay Zeka
Yorumlar
Kalan Karakter 800