NASA, Ay'da depremleri ölçecek

NASA'nın Artemis 3 misyonu kapsamında görev yapacak astronotlar, Ay'ın güney kutbuna bir deprem tespit cihazı yerleştirecekler. Bu cihaz, Ay'da uzun vadeli insan varlığı için hazırlık görevi görecek.

Güncelleme:

Ay İzleme ve Araştırma İstasyonu (AİAİ), NASA'nın 2026'da "Artemis 3" misyonu kapsamında Ay'a insan indirme kararları arasında ilk üçe giren kritik yüklerden biri olarak seçildi. Bu yük, Artemis 3 astronotlarının Ay'ın güney kutbunun çevresinde yer alan bölgelerdeki yer hareketlerini sürekli olarak izlemelerini sağlayacak.

NASA'nın açıklamasına göre, AİAİ'nin Ay yüzeyinde en az üç ay ve en fazla iki yıl boyunca aktif olması planlanıyor. Bu, Ay'ın jeofiziksel aktivitelerini uzun süre boyunca sürekli olarak ölçebilecek olması anlamına geliyor. NASA yetkilileri, "Ay depremleri, ilk kez Apollo astronotlarının 1969-1972 yılları arasında görev yaptığı dönemde Ay yüzeyine sismometre yerleştirmelerinin ardından keşfedildi" dedi.

Ancak, Apollo görevlerinin sismik verileri genellikle Ay'ın ekvatoruna yakın ve Dünya'ya bakan tarafında toplanmıştır. Bu nedenle, güney kutbündeki sismik verilere erişimimiz sınırlıdır. Güney kutbundaki verilerin elde edilmesi, Ay'da uzun vadeli varlık için kritik öneme sahip.

Ay depremleri nasıl olur? 

Ay depremleri, Ay ile Dünya arasındaki çekim kuvvetinin yanı sıra Ay yüzeyindeki sıcaklık değişimlerinden etkilenmektedir. Gündüzleri 121 santigrat dereceye kadar çıkan sıcaklıklar, geceleri ise eksi 133 dereceye kadar düşmektedir. Bu büyük sıcaklık farkları, Ay'ın genişleyip soğuduğunda büzülmesine yol açarak depremlere neden olur.
 
 
 
 
 
 

Etiketler NASA
Yorumlar
Kalan Karakter 800