META'ya günlük 4,8 milyon lira para cezası

Rekabet Kurulu, META'ya tanınan sürenin dolmasının ardından, WhatsApp kullanıcılarına yönelik yazılım güncellemesiyle getirilen veri paylaşım zorunluluğunun kaldırılması için şirkete uygulanacak günlük 4,8 milyon lira para cezasını kararlaştırdı.

Kurul, 2021'de WhatsApp kullanıcılarına yönelik yazılım güncellemesi ile başlayan veri paylaşım zorunluluğuyla ilgili soruşturma sonucunda, META'nın Türkiye'de WhatsApp kullanıcı verilerini diğer hizmetlerinde kullanımını durdurması ve bu durumu tüm kullanıcılara bildirmesi için geçici bir tedbir kararı almıştı.

META, Türkiye'de güncellemenin uygulanmayacağını ve onay vermiş tüm kullanıcıların WhatsApp'ı tam işlevsellikle kullanmaya devam edebileceklerini açıklamıştı. Soruşturmanın ardından META'ya 346 milyon lira para cezası verildi ve şirketin Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u veri birleştirme yoluyla ihlal ettiği belirlendi. META'nın Facebook, Instagram ve WhatsApp verilerini birleştirerek rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırarak pazar girişini engellediği tespit edildi.

META'ya ihlalin giderilmesi ve rekabetin tesis edilmesi için yükümlülükler getirildi. Ancak, META'nın sunulan çözüm önerileri yeterli bulunmadı. Kullanıcılardan veri birleştirmeye onay almak için sunulan ekran bildirimleri, şeffaf olmama ve kullanıcıları yeterince bilgilendirememe nedeniyle kabul görmedi.

4 milyon 796 bin 152 lira idari para cezası

Kurul, META'dan endişeleri gideren yeni bir çözüm önerisi sunmasını talep etti. Ancak, belirlenen son tarih olan 11 Aralık 2023'te META'nın "Nihai Uyum Çözümü"nü sunmaması üzerine, Kurul, 12 Aralık 2023'ten itibaren her gün için 4 milyon 796 bin 152 lira idari para cezası uygulanmasına karar verdi. Bugün itibarıyla para cezası 140 milyon lirayı aştı ve ceza tutarı her geçen gün artacak.

META'nın Avrupa Birliği'nde yürürlüğe giren Dijital Pazarlar Yasası'nda getirilen benzer yükümlülüklerle ilgili AB Komisyonu ile nasıl bir düzenleme yapacağı henüz belirsiz. Bu nedenle, firma tarafından sunulan çözüm önerisi önemli bir role sahip olacak.

Etiketler meta
Yorumlar
Kalan Karakter 800