Bu Evler 7 Büyüklüğünde Depreme Dayanıyor! Japonya’nın Köpük Evleri

Japonya’daki köpük evler depreme ve felaketlere olan dayanıklılığı, hızlı inşa edilebilmesi ve fiyatı sayesinde dünyada ve ülkemizde popüler oldu. Japonların köpük evleri ülkemizde kullanılabilir mi? Köpük ev fiyatı ne kadar?

Yiğit Sağızlı Yiğit Sağızlı yigit@paradurumu.tv
Vatandaşlar Depreme Dayanıklı Ev Arayışında
Vatandaşlar Depreme Dayanıklı Ev Arayışında

Türkiye’yi etkileyen deprem felaketinin ardından vatandaşlar depreme dayanıklı ev arama arayışına girdi. Bu arayış arasından en dikkat çeken ve popüler olan yapılardan biri Japonya'da bir sağlık tesisi tarafından üretilen depreme dayanıklı köpük evler.


Aso Farm Land isimli tatil köyünde bulunan 480 köpük evin müdürü köpük evlerin Japonya'da 2016 yılında 7.0 ve 6.2 büyüklüklerinde gerçekleşen ölümcül Kumamoto depremlerinden bir cam kırığı dahi olmadan hiç hasar almadıklarını belirtti.

2016 Japonya Kumamoto Depremleri
2016 Japonya Kumamoto Depremleri

Kumamoto şehrinin altında yaklaşık 10 kilometre derinlikte sırasıyla 7.0 ve 6.2 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Bu depremlerde 50 kişi hayatını kaybetti ve 3 bin 129 kişi yaralandı. Kumamoto ve çevre eyaletlerde çok sayıda yapı çöktü ve ağır hasar aldı. Kumamoto depremi 40 binden fazla kişinin evlerini tahliye etmesine neden oldu.

Japon Köpük Evler 300 Yıla Kadar Dayanıyor
Japon Köpük Evler 300 Yıla Kadar Dayanıyor

4. nesil yapı malzemesi olarak bilinen genleşmiş polistiren (bir tür strafor malzeme) ile üretilen köpük evlerde demir kullanılmadığından paslanma yaşanmıyor. Ahşap malzeme bulunmadığından çürüme olmuyor. Kubbe yapısı sayesinde sert rüzgarlara ve fırtınalara da dayanıklı olduğu açıklanan köpük evlerin yalıtkanlığı yüksek olan polistiren tarafından üretilmesi iyi bir sıcaklık izolasyonu sağlıyor.

Köpük Evler Polistiren Parçalarla Yapılıyor
Köpük Evler Polistiren Parçalarla Yapılıyor

Köpük Evler her biri yaklaşık 60 kilogram ağırlığında olan, çok sayıda polistiren köpük parçasının birbirine yapıştırılmasıyla oluşuyor. Köpük evlerin üretimi için ağaç kesmeye gerek olmadığından, sadece karbon ve hidrojenden meydana gelen kullan at bardaklardan aşina olduğumuz polistiren malzeme kullanıldığından çevre dostu olarak kabul ediliyor.

Polistiren (Strafor) ile Yapılan Evler Dayanıklı mı?
Polistiren (Strafor) ile Yapılan Evler Dayanıklı mı?

Japon Kara ve Ulaşım bakanlığı tarafından üretimi onaylanan ve 16 yıldır Japan Dome House firması tarafından üretilen köpük evlerde kullanılan polistiren bilinen kullan at bardaklarda kullanılanılanın aksine genleşmiş polistiren olduğundan çok daha sert, sağlam ve içerisinde daha az oksijen barındırıyor.

Japonya Köpük Evlerinin Popülerliği Artıyor
Japonya Köpük Evlerinin Popülerliği Artıyor

Polistiren parçaları ve köpük evleri üreten Japan Dome House şirketi 2016 da yaşanan depremden sonra satışların üç kat arttığını açıkladı. Japon firma artan taleplere rağmen senede yaklaşık 100 adet ev üretebildiklerini belirtti.

Köpük Evlerin Yapımı Ne Kadar Sürüyor? Köpük Ev Fiyatı Ne Kadar?
Köpük Evlerin Yapımı Ne Kadar Sürüyor? Köpük Ev Fiyatı Ne Kadar?

Köpük evlerin yapımında kullanılan polistiren parçaların en büyüğü 80 kilogram ağırlığında. Birkaç kişilik bir ekibin çalışmasıyla köpük evin yapımı yaklaşık 7 günde tamamlanıyor. En temel modelinin fiyatı ise yaklaşık 75.000 Dolardan başlıyor.

Köpük Ev Türkiye'de Kullanılabilir Mi?
Köpük Ev Türkiye'de Kullanılabilir Mi?

Birbirine yapıştırılan farklı parçalardan oluşmasından dolayı köpük evler farklı şekiller ve boyutlarda üretilebiliyor. Parçalarından da göründüğü gibi istenilen boyutta köpük ev üretmek mümkün. En temel modeli olan 44 m2'lik köpük evler ülkemizde alışagelmiş ev boyutlarına göre ufak kalıyor. Fakat son zamanlarda popülerleşen Tiny house ile karşılaştırıldığında köpük evler ülkemizde iyi bir alternatif olabilir.


Sizce ülkemizde Köpük evlerin üretimi ve kullanımı yaygınlaşabilir mi?

Etiketler Ev deprem
Yorumlar
Kalan Karakter 800
ALİ MUZAFFER ULUÇ
BENCE DEPREM RİSKİ AĞIR HASARLIDAN BAŞLAYARAK, UYGUN ARSA FİYATLARI İLE TOKİ TARAFINDAN 10 YIL TAKSİTLE DEVLETİN İLGİLİ BAKANLIĞI TARAFINDAN UYGUN FAİZLİ BANKA KREDİSİ İLE YAPILIP HALKA SATIŞA ARZ EDİLEBİLİR.
Yusuf Aydın
Yayğınlaşsın
Fatma Deniz
Köpük ev fikri harika, deprem ülkesi olduğumuz için çok iyi bir çözüm olabilir.