Tiny House Nedir? Depreme dayanıklı mıdır?

Ülkemizde son zamanlarda ard arda yaşanan deprem felaketlerinin ardından, insanlar yaşadıkları binaların sağlamlığından endişe duymaya başladı. Bu endişe de onları tek katlı, Tiny house modeli evlere yönlendirdi. Peki, Tiny House ev nedir? Tiny House ev depreme dayanıklı mıdır?

Gizem Kurtul Gizem Kurtul gizem@paradurumu.tv
1 5 Tiny House Nedir?
Tiny House Nedir?

Tiny House, kelime anlamı olarak Türkçe’ye çevrildiğinde; ‘mikro ev’, ‘tekerlekli ev’ gibi birçok anlama gelmektedir.  1970‘lerden beri kullanılan Tiny House ilk olarak o dönemin artan tüketim alışkanlıklarına tepki olarak ABD’de kullanılmaya başlamış ve zaman içerisinde  tüm dünyaya yayılmıştır.

Tiny House’un insanlar tarafından tercih edilmesinin sebeplerinin başında; minimal olması, tüketimden uzak, doğaya yakın ve sürdürülebilir bir yaşam biçimi sunması gelmektedir.

2 5 Tiny House Özellikleri Nelerdir?
Tiny House Özellikleri Nelerdir?

Tiny House, genellikle 10 metrekare ile 45 metrekare arasında tasarlanıyor. Bir Tiny House içerisinde genel olarak; yaşam alanı, uyku alanı, mutfak ve banyo bulunuyor. 

Tekerlekli veya sabit şekilde inşa edilebilen Tiny House’lar tercihe göre her şekil, form ve boyutta tasarlanabilmektedir. Tekerlekli Tiny House’lar römorka takılabilecek şekilde inşa ediliyor.

 Ayrıca, Tiny House’larda kullanılan güneş paneli sistemi, lityum pil enerji depolama gibi çeşitli enerji sistemleri de doğaya olumlu katkı sağlamaktadır. 

3 5 Tiny House Depreme Dayanıklı mı?
Tiny House Depreme Dayanıklı mı?

Son zamanların korkulu rüyası olan deprem, Tiny House araştırması yapan pek çok insana bu soruyu sorduruyor. Bu soruyu şöyle cevaplayabiliriz...

Tiny House’larda çelik altyapı bulunuyor. Bu da onları depreme  dayanıklı hale getiriyor. Esnek ve dayanıklı malzeme kullanılması Tiny House’ların deprem sırasında yıkılma olasılığını neredeyse sıfıra düşürüyor.

Ayrıca içlerinin küçük olmasından ötürü, pek çok eşya bulunmaması da Tiny House’ları avantajlı hale getiriyor.

4 5 Tiny House Kiralanır mı?
Tiny House Kiralanır mı?

Tiny house kiralama olanağı, Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde mevcuttur. Çeşitli Tiny House kiralama sitelerinden, günlük, haftalık, aylık olarak kiralama yapılabilir.

Tiny house kiralama fiyatları; boyutuna, içerisindeki eşyaya ve oda sayısına göre değişiklik gösterebilir.

Tiny House konaklama fiyatları (ortalama) 30-50 m2 aralığında, gecelik 700 ile 2 bin TL arasında, aylık olarak ise 15- 30 bin TL arasında bulunduğu lokasyon, oda sayısı ve kişi sayısına göre değişim göstermektedir.

5 5 İkinci el Tiny House alınır mı?
İkinci el Tiny House  alınır mı?

Deprem korkusu nedeniyle, son zamanlarda daha çok araştırılan Tiny house evler, artan kira fiyatları sebebiyle de birinci sırada yer alıyor.

Örneğin; 35-45 m2 arasında bir Tiny House fiyatı 270- 680 bin aralığında değişim gösteriyor. Fiyatlar; kullanılan malzeme, dış cephe, ısıtma tipi, oda sayısı gibi etkenlerden dolayı farklılık gösteriyor.

Çift katlı, 35-40 m2 arasında, karavan şeklinde tasarlanan Tiny House fiyatları ise 550 bin 1 milyon arası değişim gösteriyor.

Etiketler deprem
Yorumlar
Kalan Karakter 800