Avrupa Tüketici Birliği Meta'yı şikayet etti

Avrupa'nın en büyük tüketici birliği olan Brüksel merkezli Avrupa Tüketici Birliği (BEUC), Facebook ve Instagram'ın sahibi olan Meta'nın ücretli reklamsız abonelik hizmetini kullanıma sunmasını eleştirdi.

BEUC, çeşitli Avrupa ülkelerinden 45 tüketici derneğinin çatı kuruluşu olarak, Meta'nın haksız ödeme veya rıza modeline karşı resmi bir şikayet başvurusunda bulundu.

Tüketici kanunlarına aykırı hareket

BEUC açıklamasında, Meta'nın Avrupa Birliği'ndeki hizmetlerinde Facebook ve Instagram kullanıcılarının verilerinin şirket tarafından reklam amacıyla işlenmesine izin vermelerini ya da reklamsız hizmet için ödeme yapmalarını gerektiren değişiklikleri uyguladığına dikkat çekti. Bu durumun kullanıcılar için adil olmayan bir seçim olduğunu vurgulayan BEUC, Meta'nın AB tüketici kanunlarına aykırı hareket ettiğini ve ücret uygulamasını durdurması gerektiğini ifade etti.

BEUC ve üyelerinin, Meta'nın çeşitli haksız ticari uygulamalara giriştiği iddiasıyla tüketiciyi koruma otoriteleri ağına şikayet ettiği belirtilen açıklamada, ayrıca Meta'nın AB veri koruma yasasını ihlal edip etmediğinin de incelendiği ifade edildi. Meta, Avrupa'daki kullanıcılara Facebook ve Instagram'a reklamsız erişim sağlamak için aylık abonelik seçeneği sunmaya başlamıştı. Şirket, kullanıcıların abone olmaları durumunda bilgilerinin reklam için kullanılmayacağını ve abonelik ücretinin aylık 9,99 avro veya iOS ve Android mobil işletim sistemleri üzerinden aylık 12,99 avro olacağını duyurmuştu.

Etiketler meta
Yorumlar
Kalan Karakter 800