Apple'da yeni dönem: App Store dışındaki mağazalara izin verilecek

Avrupa Birliği'nin Dijital Pazarlar Yasası'nın yürürlüğe girmesi, Apple'ı AB'de satılacak cihazlarda Mart ayından itibaren App Store dışındaki uygulama mağazalarına izin verecek.

Güncelleme:

Şu an, iPhone ve iPad kullanıcıları yalnızca App Store üzerinden uygulama indirebiliyor. Apple, bu kısıtlamanın kullanıcı güvenliğini sağlamak amacıyla gerekliliğini savunuyordu. Ancak, bu politika, uygulama geliştiricilerini App Store'a bağımlı kılarak ve Apple'a yüksek komisyonlar ödemeye zorlayarak eleştirilere neden oluyordu.

BBC Türkçe'nin haberine göre, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasıyla birlikte bu politika İngiltere'de geçerli olmayacak, ancak ülke benzer bir Dijital Pazarlar Yasası üzerinde çalışıyor.

Fortnite'ın geliştiricisi olan Epic Games, Apple ile yaşadığı anlaşmazlık sonucunda oyununu 2020'de App Store'dan çekmek zorunda kalmıştı. Yeni yasa ile birlikte Avrupa Birliği'nde Fortnite'ı başka bir uygulama mağazasından indirmek teorik olarak mümkün olacak.

Safari kullanma zorunluluğu olmayacak

Avrupa Birliği'nin Dijital Pazarlar Yasası, büyük şirketlerin hizmetlerde tekelleşmesini önlemeyi ve daha adil bir pazar oluşturmayı amaçlıyor. Yasa, AB'deki yeni Apple cihazı sahiplerine Safari kullanma zorunluluğunu kaldırarak, tercih ettikleri tarayıcıyı seçme özgürlüğü tanıyacak.

Apple, yeni düzenle ilgili olarak yaptığı açıklamada, alternatif mağazalar için yüksek güvenlik standartları belirlese de, bu adımın kullanıcıları zararlı yazılımlara veya dolandırıcılığa maruz bırakabileceğini vurguladı. Apple, rakiplerine göre daha yüksek fiyatlı telefonlar satmasına rağmen, cihazlarının daha güvenli olduğunu savunuyor. Android telefonlarda farklı mağazalar kullanmak mümkün olsa da, bu durum zararlı yazılımların Android cihazlarda daha yaygın olmasına neden oluyor. 

Etiketler Apple Uygulama
Yorumlar
Kalan Karakter 800