Amazon doktorların iş yükünü hafifletecek yapay zeka modelini duyurdu

Amazon, doktorların klinik belgelendirme işlemlerinde geçirdiği zamanı azaltmayı amaçlayan yeni bir hizmeti duyurdu. AWS HealthScribe adını taşıyan model hasta ve doktor arasındaki konuşmaları yapay zeka teknolojisi ile yazıya döküp özetliyor.

Güncelleme:

Amazon, AWS HealthScribe'ın hizmet sürecindeki verileri yapay zeka eğitiminde kullanmayacağını belirtti. Bu durum, hastaların ve doktorların gizliliğini koruyacak bir unsur olarak ön plana çıkıyor.

Son dönemde tıbbi transkript alanında birçok yapay zeka firması, Amazon'un AWS HealthScribe hizmeti gibi hizmetler sunarak dikkat çekiyor. Bunlardan biri olan Microsoft'a ait Nuance, Mart ayında tamamen otomatikleştirilmiş bir klinik belgelendirme uygulamasını duyurmuştu.

Doktor ile hasta arasındaki konuşmaları özetliyor

Amazon'un sunduğu AWS HealthScribe, bir dijital stenograf gibi çalışarak doktor ile hasta arasındaki konuşmanın hem yazılı kaydını oluşturuyor hem de konuşmanın önemli noktalarını özetliyor. Amazon, bu hizmeti hastaların gizliliğini koruyacak şekilde tasarladığını açıkladı.

Amazon, kullanıcıların AWS HealthScribe hizmeti aracılığıyla oluşturdukları veriler üzerinde tam kontrol sahibi olacaklarını ve transkriptler ile ön klinik notların nerede saklanacağını kendilerinin belirleyebileceğini belirtiyor.

Sağlık hizmetleri sağlayıcılarına kolaylık sağlıyor

 

2018 yılından bu yana, yapay zeka alanında büyük dil modellerinin kullanımı hızla artıyor. Bu modeller sayesinde, yapay zekanın güvenilir klinik teşhisler üretebileceği konusunda araştırmalar yapılıyor. AWS HealthScribe gibi hizmetler, tam teşhis yeteneklerine sahip olmasalar da, klinik belgelendirme sürecini otomatikleştirerek sağlık hizmetleri sağlayıcılarına büyük kolaylık sağlıyorlar.

AWS HealthScribe, sağlık hizmetleri sağlayıcılarının kendi uygulamalarına entegre edebilecekleri bir hizmet olarak sunuluyor, yani tek başına bir uygulama değil. Amazon, AWS HealthScribe'ı şimdiden benimseyen sağlık yazılımı şirketleri arasında Babylon, 3M ve ScribeEMR'ın olduğunu açıkladı.

Fakat, otomatik konuşma, tanıma gibi yapay zeka çözümleri, dil ve aksan farklılıkları nedeniyle performans düşüklüğü AWS HealthScribe'ın geniş bir kullanıcı kitlesi tarafından etkin bir şekilde kullanılabilmesi için bu tür teknolojik zorlukların üstesinden gelinmesi için çalışmalar aralıksız sürüyor.

Etiketler Amazon
Yorumlar
Kalan Karakter 800