Romantik dönem sanatçılarının hayranlığını kazanan göl

Batı uygarlığında 18. yüzyılın sonlarına doğru Romantizm olarak adlandırılmış olan sanatsal bir hareket başladı. 19. yüzyıl ortalarına kadar süren edebiyat, resim, müzik, mimari, eleştiri ve tarihçilik eserlerini karakterize eden entelektüel bir yönelim olaraktan.

Romantizm doğaya, duyguya, akla ve hatta bireye yönelik hakim tutumları temelden değiştirmişti. Romantikler, bilginin tümdengelim yerine sezgi yoluyla kazanıldığına inanıyorlardı. En büyük etkisi edebiyat alanında görülmüştür. Klasisizme tepki olarak doğan romantizm, duygu ve hayali ön plana çıkarmıştır. 

Klasik öğretinin bütün kuralları romantizmle birlikte yıkılmış, Latin ve Yunan edebiyatlarının etkisi iyice zayıflamıştır. Romantik dönem çoğu alanda 1800’den 1850’ye kadar zirvedeydi.

Dönemin temsilcileri arasında Victor Hugo, J.J. Rousseau, Goethe, Voltaire, Lord Byron, Puşkin, Johann Strauss, Frederic Chopin, Robert Schumann, Franz Listz, Francisco Goya, Eugène Delacroix gibi isimler de bulunuyordu…  

Romantik dönem sanatçılarının hayranlığını kazanan göl resim: 0

Como Gölü – Aralık 2019 foto FD

Napolyon Bonapart 1803 yılı sonunda aldığı bir kararla İtalya’da tuz, tütün ve barut üzerinde tekel kurmuştur. Bu kararla ulusal düzeyde devlet hazinesine para akışıyla birlikte İtalya’yı İsviçre’den ayıran Como Gölü çevresindeki Alpler sayesinde önem kazandı. 146 km²'lik yüzölçümü, kıyılarının uzunluğu, İsviçre ile İtalya’yı ayıran dağlık bölgedeki konumu ve yaşanmışlıkları ile birçok yazılanlara konu olmuştur. 

Romantik dönem sanatçılarının hayranlığını kazanan göl resim: 1

Como Gölü- bir iskele Aralık 2019 foto FD

Tabii İngilizleri kıta Avrupa’dan uzak tutan Napolyon savaşlarının sona ermesi ile İtalya bir kez daha seyahat modası haline gelmiş ve İngiliz aristokratlar, yazarlar ve aydınlar ülkeye akın etmeye başlamışlardır. 1815’te geleceğin kral IV. George’un karısı Caroline of Brunswick, Como Gölü’ndeki Cernobbio’daki Nuova Villa d’Este'yi satın almak üzere İngiltere’den yola çıkması ile birlikte popülarite daha da artmaya başlamıştı. Bir bakıma seyahat akımının ve tanınırlığın da öncüsü olmuştu Caroline. 

İngiliz Baron ve Romantik Dönem şairi George Byron da onlardan biriydi. Hayatının son sekiz yılını geçirdiği İtalya ile ilişkisi ve onun üzerindeki etkisi 19. yüzyılda belirli bir İngiliz sınıfı için gizemli, egzotik, harika bilinmeyen bir diyardı İtalya ve tabii ki Como Gölü.

Romantik dönem sanatçılarının hayranlığını kazanan göl resim: 2

Como – Aralık 2019 foto FD

1818’de meşhur İngiliz şair ve yazar Percy Shelly, yazar arkadaşı Peacock’a yazdığı bir mektubunda burasını, 

‘‘Bu göl, şimdiye dek güzel olarak yorumladığım her şeyin üzerinde’’ 

diye tarif ederken, yine Romantik dönemin besteci, müzisyen ve piyanisti Franz Liszt,

“Cennet tarafından daha açık bir şekilde kutsanmış bir yer bilmiyorum. Aşk hayatının cazibesinin daha doğal görünebileceği bir başkasını hiç görmedim. İki mutlu aşığın hikayesini anlatmak için, hikayeye Como Gölü’nün yanındaki banktan başlamak gerekir.

Bu dost canlısı doğaya dalmış insan özgürce nefes alır, burada evrensel mutluluk hisseder.

Bellegio’daki Villa Melzi d’Eril’de, çevrediki park alanında saatlerce yürür, atmosferi solur, ilham perisinin nefes kesici manzarayı görmesine ve havadaki müziği duymasına izin verirdim.”

Meşhur yazar Mark Twain de 1867’de Como Gölü’ne’ya gelmiş. 1869’da yazdığı Innocents Abroad adlı kitabında Como’dan bahsederken şöyle der: 

‘‘Hiç kimse Como Gölü’ndeki gibi bir huzur cennetini başka bir yerde bulamaz.’’

Romantik dönem sanatçılarının hayranlığını kazanan göl resim: 3

Yolcu Teknesine binip tekrar bindiğiniz yerde inerek Gölü ve İskeleleri gezmiş olursunuz. Foto FD  Aralık 2019

Romantik dönem sanatçılarının hayranlığını kazanan göl resim: 4

Bölge doğal güzelliğinin yanı sıra zamanla ipek üretimiyle de kendinden bahsettirmeye başlamış. Rönesans’dan itibaren ipek endüstrisi önemli bir yer edinmiş kendine. Ancak dünyada tanınmaya başlanması, meşhur modacı Ralph Lauren’in kreasyonlarında Como ipeğini kullanmaya başlamasıyla olmuş. Bugün bir çok büyük moda markası (Versace, Ungaro ve Hermes gibi) Como ipeğini tercih ediyor.

Como adı gerek sanatçılar gerekse tüccarlar arasında duyulmaya başlandıktan sonra 19. yy dan itibaren Avrupalı soylular tarafından bölgede, bugün her birinin adından çokça bahsedilen muhteşem villalar yapılmaya başlanmış.

Romantik dönem sanatçılarının hayranlığını kazanan göl resim: 5

https://hannahfielding.net/lake-como-franz-liszt/

Listz 1830’larda buraya geldiğinde, yerin dinginliği ve güzelliği karşısında çok etkilenmişti.

Como Gölü; görsel izlemek isteyenler için:

https://www.youtube.com/watch?v=BgZBhf0VMb0  English 18 dk

https://www.youtube.com/watch?v=I7HPwXvWUU8 Türkçe 21 dk

Milano’dan Como’ya gidiş

Trenle gidiş yaklaşık 40 dakika sürmekte. 

Milano Centrale Station-Como “Tren İtalia” ile

https://www.trenitalia.com/en.html

Milano’dan İsviçre Lugano Gölü’ de yapalım derseniz yaklaşık bir buçuk saat

Gölünde havaya vabeste boat tur alınabilir: https://www.lakelugano.ch/en

Milano’dan günübirlik yakın şehirlere kaçamak yapmak isteyenler için Lugano en iyi seçeneklerden. Zaten Lugano’ya gitmek istediğinizde genelde en çok tercih edilen yol Milano üzerinden gitmek. 

Lugano Gölü tam İtalya ve İsviçre sınırında yer alan berrak, harika bir göl. Sırf bu göl için bile Lugano’ya gitmeye değer ama bunun dışında çok tatlı evleri, San Salvatore ve Bre Dağları da görülmeye değer manzaralar. 

Belki Zurich’den araba kiralayarak İnterlaken – Lugano – Como – Milano yapmak da istenebilir. Devamında rota keyfinize, Ls Spezia, Portofino… Mayıs ve Eylül en güzel zamanlama olabilir. 


11 Mart 2022

Suadiye

Yorumlar
Kalan Karakter 800
Nevin Peşkircioğlu
Fethi’ciğim, Biliyor musun ben Como hastasıyım, nereden buluyorsun bu güzel bilgileri, her Milano’ya gidişte trene atlayıp bu şirin şehri gezerim, vapura binip tur atarım. Akşama Milan’a dönerdim. Son iki yıl hem covid hem de yakın kayıplarım epeyce etkiledi beni. Bu güzel paylaşımların için teşekkür ederim. Como‘ya yakın yerlerde dokuma yerleri var dededen toruna kalan , Enzo dagli, Etro, Rubelli’ye gitmiştim hepsi de çok hoş markalar
Nureddin Zeybek
Teşekkür ederiz harika bir tanıtım büyük keyif aldık.
Melih Hundur
Duyardım bilmezdim çok güzel anlatmış, kaynak vermişsin teşekkürler 🙏🏻
İbrahim Seber
Gezdiğin yerlerin tarihini araştırıp bilgi edinmek ve bunu birçok kişiyle paylaşmak ne güzel.❤️
Nihan Gökalp
Yine bir yazınızla gezip görme, keşfetme isteğimizi uyandırdınız. Tavsiyeler sizden, sonrası bizde :) Teşekkürler Fethi Bey.
Lütfü Alptürer
Feti bey sayenizde bütün dünyayı gezdik evliya çelebi ikiyi bıraz bırakıp biz sizin gibi bir yazardan deneme türü yazılar beklıyoruz çünkü gittikçe tecrübe kazanıyorsunuz
Gülây Tangöze
Evet Feti Pandemi öncesi birlikte yaptığımız Milano seyahatimizin en güzel gezilerinden biri idi Como gölü ziyareti nefis bir gün geçirmiştik. Tekne ile gölün büyük bir bölümünü dolaştırmışlardı. Şansımıza havanın güzel olması da gölün etrafında dolaşmamızı sağladı. Seyahat günlerime hafızamda iyi bir yer bıraktı. Yazılarında yaptığımız bu güzel seyahatleri hatırlattığı için ayrıca mutlu oluyorum.
DAHA FAZLA YORUM GÖSTER