Elektrik faturasını düşürmek için son 9 gün!

Sıcaklıkların artıp klimaların açılacağı Haziran ayında elektrik faturası şoku yaşamak istemeyenler, tedarikçi firma değiştirerek fatura bedellerini minimuma indirebilir.

SERBEST TÜKETİCİ OLMAK

Elektrik tüketicileri yeni düzenleme uyarınca artık daha ucuz fiyattan elektrik kullanabilmek üzere tedarikçilerini kendileri belirleyebiliyor. Bunun için tek koşul, ‘serbest tüketici’ olmak. Yıllık 1100 kWH ve üzeri oranda elektrik kullanan her abone, serbest tüketici olmak için başvuruda bulunabiliyor. Sonrasında da EPDK’dan lisans almış tedarik şirketleri arasından en cazip tarifeyi seçerek, tarifeyi sunan firmayla karşılıklı sözleşme düzenliyor ve fatura tutarını asgari düzeye indirme yolu açılıyor. Tabii sözleşme, ayın ilk 5 günü yapılmamışsa bir sonraki ay devreye giriyor. Bu nedenle Haziran ayında elektriği daha ucuz kullanmak isteyenler için son tarih 29 Nisan.

FATURADA YÜZDE 39 TASARRUF

Elektrik tedarikçisi firmaların tarifelerini karşılaştırma hizmeti veren encazip.com ise, 2022 yılında tedarikçi değiştirerek faturalarda yüzde 39’a kadar tasarruf edilebileceğini belirtiyor.

Tüketicilerin cep telefonu operatörü değiştirir gibi elektrik tedarikçisin, değiştirebileceğine dikkat çeken encazip.com’un kurucusu Çağada Kırım, “Ön ödeme koşulu ile maliyetin bile altında fiyat sunan tedarikçiler mevcut. Bu tip tarife seçen tüketiciler ortalamada ocak ayında yüzde 39, şubat ayında yüzde 30 ve mart ayında yüzde 13 tasarruf etti. Bu sistemde elektrik borsasındaki elektrik fiyatları baz alındığından dolayı kimi aylarda tasarruf daha düşük, kimi aylarda daha yüksek oluyor. Tüketicilerin bu sistemde 12 aylık tasarruflarını düşünmeleri elzem” değerlendirmesini yaptı.

KLİMANIN SAATLİK MALİYETİ 5.5 TL

Ufak bir işletmede kullanılan ortalama bir klimanın saatlik maliyetinin 5,5 TL olduğunu belirten firma, doğalgaz giderleri azalırken klimayla birlikte elektrik faturalarının yükseleceğine dikkat çekerek şu hesabı kamuoyuyla paylaştı: “Özellikle Antalya, Adana, İzmir gibi sıcak şehirlerde klima giderleri doğalgaz faturalarını katlayacak. Örneğin, bir evde klima her gün, günde 8 saat çalıştırıldığında klima kullanımı ile yüksek kademede tüketim gerçekleşerek bu, ortalama 950 TL olarak faturaya yansıyacak.”

Elektrik faturalarınızdan nasıl tasarruf edebilirsiniz?Her ay faturalarınızı aldığınızda söyleniyor musunuz? Çok yüksek fatura geldiğinde neden olduğunu merak ediyor musunuz? İşte elektrik faturalarınızı düşük tutmak istiyorsanız, değiştirebileceğiniz bazı alışkanlıklar:

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800