Bilinçli tüketici olmak için ne yapmalıyız?

15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. Bu günde tüketici haklarına dikkat çekilir. Bilinçli bir tüketici olmak tasarruf etmemizi ve kendimizi her türlü ihtimale karşı korumamızı sağlar. Peki nasıl bilinçli tüketici olunur?

Güncelleme:

15 Mart 1962 yılında ABD'nin o dönemdeki başkanı John Fitzgerald Kennedy'nin Temsilciler Meclisi'nde yaptığıkonuşmada ilk kez Tüketici Hakları diye bir kavramdan söz etmesi sebebiyle dünyada Dünya Tüketici Hakları olarak kutlanmaktadır.

Bu hak sayesinde bir ürünü tüketirken o ürün hakkında söz sahibi olabiliyoruz. Aldığımız ürünün uygun fiyatından tutun da son kullanma tarihine kadar çoğu şey, bilinçli tüketmeye giriyor. Artık internet üzerinden yaptığımız alışverişler için de bilinçli tüketici olmamız gerekiyor. Peki bilinçli tüketici olmak için ne yapmak gerekiyor?

İhtiyacınız olanı alın

Bilinçli tüketici olmak için öncelikle alacağınız ürüne gerçekten ihtiyacınızın olup olmadığına karar vermeniz gerekiyor. O ürüne ihtiyacınız yoksa gereksiz para harcamışsınız demektir. Bu durumda ürünü bilinçli bir şekilde kullanmamış olursunuz. Yani bilinçli bir tüketici olmak istiyorsanız, doğru ürünü ihtiyacınız olduğu zamanda almak şart!

Gerçekten ihtiyacınız olan bir ürünü bulduğunuz zaman direkt almak yerine biraz araştırma yapmanız gerekiyor. Aynı marka ürünler bile ticaretten dolayı farklı yerlerde daha uygun fiyata bulunabiliyor. Özellikle internet üzerinden yapılan alışverişler nedeniyle daha uyguna ürün bulmak mümkün. Örneğin bir spor ayakkabı almaya karar verdiniz. Aynı ürün farklı sitelerde farklı fiyatlarda. Siz piyasa araştırması yaparak tasarruflu bir tüketim gerçekleştirebilirsiniz. 

Sözleşmeyi okuyun

Toplumumuz uzun olduğu için sözleşme okumayı pek tercih etmiyor. Fakat sitelerden yaptığınız alışverişlerde sözleşmeyi okumanız gerekiyor. Ürün belirlenen tarihte gelmeyebilir ya da aldığınız mal istediğiniz gibi çıkmayabilir. Bunun için hem iade hakkınız hem de mahkemeye başvurma hakkınız bulunuyor. Haklıyken haksız duruma düşmemeniz için satın almadan önce sözleşmeyi okuyun.

Bilinçli tüketici ürünü alırken aynı zamanda yasal haklarına da dikkat eder. Tüketici kanunları içerisinde sizin bazı haklarınız korunuyor. Bu hakları şöyle sıralamak mümkün;

 * Hiçbir gerekçe göstermeden bir ürünü teslim aldığınız tarihten itibaren bir hafta içerisinde malı geri iade edebilirsiniz. 

 * Aldığınız ürünün ayıplı olması halinde 15 gün içerisinde satıcı firmaya başvuru yaparak ödediğiniz bedeli alabilirsiniz ya da düzeltilmesini isteyebilirsiniz. 

Etiketler tüketici
Yorumlar
Kalan Karakter 800