'Yıldızlı geceler ve yeşillikler diyarı Vermont günlerimden'

"Vermont’a en son gidişim 2017 Haziran, torunlarımla zamanı paylaşmak, kamp yaşamlarını yakinen görmek ve sevgili dostlarımız Bellino ailesi ile birlikte olmaktı..."

Vermont ismi literatürüme Özlem kızım Cornell Üniversitesinde okurken girmişti. Mezuniyet ( Graduation ) merasimini izlemek üzere New York sonrası eski tip, önü burunlu bir otobüsle dört saatlik yolculuktan sonra üniversitenin olduğu Ithaca’ya varmıştık.. Cornell’e hayran kalmıştım, üniversitenin kendisi ve çevresi, doğa ile iç içe oluşu, hala gözlerimin önünde. Mezuniyet günü sabahında sınıflar toplanırken hoparlörden  “Üsküdara giderken “ şarkısını dinlemek çok hoşuma gitmişti. Merasim çok güzel olmuştu, kapalı salonda ismen çağırmalar, açık havada toplanmalar, gençlerin coşkusu belleklerde yarattığı unutulmaz resimler.

Ithaca’da birkaç gün kaldıktan ve duygulu anlar yaşadığım mezuniyet törenini izledikten sonra kızım bizi Vermont’a götürdü kendi sürdüğü araba ile, az gittik uz gittik dere tepe düz gittik Vermont’a vardık. Kızımın Amerikalı Ailem dediği ve sonrasında bizlerinde dostluklarla, paylaştığımız zamanlarla yakın ailemiz olan Bellinolar ( Albert & Barbara ) ile ilk tanışmamız olmuştu.

Aklımda kalanlar yemyeşil dağlar, uçsuz bucaksız yeşillikler, moda dünyasında meşhur her markanın bir butik mağazası ve bir kafe-barında yediğim muhteşem lezzette, rahat iki kişiye bile fazla büyüklükte porsiyonda T_Bone steak. Bilen bilir Amerika’da porsiyonlar önce gözün doysun, ben tek başıma bunu nasıl bitirebilirim cinsindendir.  

'Yıldızlı geceler ve yeşillikler diyarı Vermont günlerimden' resim: 0

 Cornell University Graduation day… Mayıs 1994

'Yıldızlı geceler ve yeşillikler diyarı Vermont günlerimden' resim: 1

Vermont’a en son gidişim 2017 Haziran, torunlarımla zamanı paylaşmak, kamp yaşamlarını yakinen görmek ve sevgili dostlarımız Bellino ailesi ile birlikte olmaktı. Boston’dan kara yoluyla yaklaşık 200 mil, molalar dahil yaklaşık dört beş saat civarı.

'Yıldızlı geceler ve yeşillikler diyarı Vermont günlerimden' resim: 2

205 mil, araba ile durmaksızın 3 buçuk saat,

Cuma, Kadınlar Gelmesin Günü.!

Ertesi sabah Albert beni Al Ducci kafeye (Al Ducci’s caffee / italian pantry ) götürdü. Arkadaşı Joe Ferone ile birlikte tatlı bir sohbet yaşadık.  Her gün öğlene doğru o kafede buluşurlarmış. Cuma günleri sadece erkek arkadaşlar toplanırmış bu kafede. Nedenini sorduğumda Albert bana “  kadınlar geldiği zaman çok konuşuyorlar, hiç olmazsa haftada bir gün sadece erkekler olarak istediğimiz gibi rahatça konuşur, sohbet eder, iyi vakit geçiririz” demişti.

'Yıldızlı geceler ve yeşillikler diyarı Vermont günlerimden' resim: 3

Joe, Fethi veAlbert - Al ducci’s caffee , Haziran 2017

Rally Akşamı;

Akşamında Albert beni üstü açık, iki kişilik spor arabası ile çevreyi gezdirirken sordu “ rock müzik sever misin, sürat yaparsam mahzur var mı” evet, yok der demez araba havalanır gibi oldu gaza sonuna kadar bastığında, müzik tam da bu uçuşa( ! ) uygun yüksek volümde. Bir ara kafam donar gibi oldu yaz gününe rağmen, ikimiz birden müziğe uymuş olabildiğince yüksek sesle coşuyorduk. Unutulmaz bir rally yaşatmıştı bana Alber, Vermont’un civar kasabalar ve dağ eteği yollarında.  

'Yıldızlı geceler ve yeşillikler diyarı Vermont günlerimden' resim: 4

Bellino’ların evi – Vermont Haziran 2017

Torunlarımla Kampa gidiş:

Torunlarımla birlikte olmak başlı başına ayrı bir tadı hayatın. Onların yaz kampı yaptıkları yeri görmek, paylaşmak beni birlikte Amerika’ya götüren zaten.

Windsor Mountain Summer Camp gerçekten harika bir doğanın içerisinde. Yamaçlardan aşağı baktığında bir göl görünüyordu. Dolaştım uzun uzun tek başıma, annesi ile babası kampa teslim işlemleri ile meşgulken.

'Yıldızlı geceler ve yeşillikler diyarı Vermont günlerimden' resim: 5

Summer Camp Facilities | Windsor Mountain

Inclusive, Adventure Summer Camp | Windsor Mountain

Sinagog Etiket Satışı, Donation;

Bir düğün daveti programda olmayan, hem de NY Long Island’da, kızım benim ismimi de kaydettirmiş. Düğün güzel de uygun kıyafet yok, yaz günü spor kıyafetler almışım sadece yanıma..

Her zaman çözüm üretici Barbara Pazar sabahı beni bir büyük sinagoga götürdü. İçeride birçok oda bölüm, giysiler etiketlenmiş, millet kapış kapış. Ben ne oluyor diye bakarken Barbara pantolon ayakkabı gömlek ne lazımsa kapmış, beni ceketlerin olduğu bölüme soktu. Orada ceketler denedik sonunda bulduk uygun, diğerlerini, evde deneriz artık kısmetine ne çıkarsa dedi.   

Vermont’ta çok güzel bir sistem oturtmuşlar. İnsanlar artık giymeyecekleri giysilerini bir büyük torbaya doldurup gönüllü mekanlara bırakıyorlar. Yine gönüllü olarak çalışanlar onları ayıklayıp düzeltip üteleyip uygun hale getirip sadece Pazar günleri ilgilenenlerin alımına sunuyorlar.  Etiket fiyatları ne mi, sıkı durun, 2 ila 5 dolar arasında. Belli bir saate kadar satılmayan her şeyin tanesi 1 dolar. Ne güzel bir geri dönüşüm ve donation ( bağış ) .

'Yıldızlı geceler ve yeşillikler diyarı Vermont günlerimden' resim: 6

-  Barbara : “-  Fethi, You look like George Clooney.! “

Ceket palto gibi, pantolon ağ kısmı dizlere yakın, gömlek yakası çok dar, ayakkabı 2 numara büyük. Düğünde ayakkabıların önüne kağıtlar koydum ama ayağımdan çıkmasın diye zor yürüyordum, tabii dansa kalkmaya teşebbüs bile etmedim. Donation Fethi ..!!! Ready for wedding

Aldığım ceket belki iki bin dolarlık ama ödedim 5 dolar. Diğerlerine de ödediğim para birkaç dolar.!

Eve döner dönmez kıyafetleri giyip salona indim. Herkes başladı gülmeye, , gülmekten kırıldık,  Düğün sonrası ceket hariç hepsini geri dönüşüme verilmesi için verdim. Hala konu olur ve gülmeye devam ederiz.

Düğün mü, harika bir geceydi.

Bu Gece Restoranda Ödeme Sırası Bende;

Her gece Farklı bir restorana gidilmesi ve hesabı sırayla ödeyelim dedik. İlk gece bir Türk restoranında lezzet dolu keyifli bir zaman yaşadık. Bir ilginçliği de hem kafe restoran oluşu ve bir başka köşesinde mobilya, halı ve benzeri ürünler satışı. www.depot62.comDepot 62 Restaurant Menu .

Üçüncü gece sıra bana gelmişti. Çok şık bir restoranda, tamamen dolu, garsonumuz genç, hafif kilolu, çok zarif ilgili ve güler yüzlü bir kız. Hepimiz çok memnun kalmıştık. Hesap gelince başta Alber masadakiler bana gülerek tezahürat yapmaya başladılar, 15 yetmez 25 olsun diye. Amerika’da gelen adisyonun altında garsona ödenecek bahşiş hanesi vardır, %15’dir genelde uygulanan. Bir keresinde Boston’da bir restoranda masadan kalkıp gidenin arkasından seslenildiğini görmüştüm, beyim eksik yazmışsınız 15 yüzde olmalı en az diye.

Ne mi imzaladım, önce başımda durup imzamı bekleyen kıza baktım, bir de bizimkilere sonra, tabii 25% içimdeki tüm memnuniyet ve mutlulukla, gecenin güzelliğini noktalayan.

Harvard Graduation kutlaması ;

Damadım Onursal üç sene üst üste Harvard Üniversitesinde yatılı özel eğitimleri sonunda mezuniyet diplomasının şerefine bu gecede ekstra ödeme sırasını da alarak masaya güzel bir sürpriz yapmıştı.

'Yıldızlı geceler ve yeşillikler diyarı Vermont günlerimden' resim: 7

Onursal’s  Harvard Graduation celebration in the best restaurant of the region    *Chantecleer … June28th 2017  ( ortamızdaki  ganç lady bize harika servis yapan garsonumuz )

Penceremden

'Yıldızlı geceler ve yeşillikler diyarı Vermont günlerimden' resim: 8

Yatak odamın penceresi, nedendir bilemem bende çok güzel iz bıraktı, her sabah açar dağ havasını içime çeker, dakikalarca dalar gider, içimde tatlı bir mutluluk, huzur ve coşku dolardı.  

Barbara’nın kaleminden Vermont;

Enerjiyi, canlılığı hissedebilmen anlamında Amerika’yı düşündüğümüzde, New York’u “ hiç uyumayan şehir” olarak düşünürüz. San Francisco Boğaziçi gibi,Las Vegas gösteriş ve kumar, Hamptons lüks plaj yaşam tarzına sahip Bodrum’a benzetiyoruz.

'Yıldızlı geceler ve yeşillikler diyarı Vermont günlerimden' resim: 9

 Our Beloved American Family; Barbara, Albert, Alison

Amerika’nın bağımsızlığından önce kurulan Vermont kasabaları, Dorset ve Manchester’da, Amerika için eski olan 1668’de insanlar yaşamaktaydı. Büyük ağaçlar, göller, akarsular, sessiz köy yolları, güzel verandalı restoranları ve Manchester ortasında, satın almadan önce oturup okuyabileceğiniz bankları olan büyük bir kitapçı.

 Buradaki zamanım aile gibi olan Amerikalı arkadaşlarla geçiyor. Bu küçük sakin kasabanın ortasında bir sürpriz! 10 Yıl önce bir Türk Restoranı açıldı.! Her zaman 12 kişilik büyük yuvarlak masayı rezerve eder ve otantik bir menüyle ziyafet çekeriz, tanıdık Türk müzikleri eşliğinde köfte yerken, zamanı ve kardeşliği paylaşırken. Sahipleri Alp ve Ayla İstanbullu ailelerini ziyaret etmek ve restoranda sattıkları Türk ürünlerini satın almak için Türkiye’ye gidip geliyorlar.

New York bölgesinden insanlar, yavaş, sessiz, trafiği az, temiz hava ve günlerinin yavaş geçmesi ve geceleri gökyüzüne baktıklarında milyonlarca yıldız görebilmek için Vermont’a geliyorlar.

Eski zaman yaşam moda tarzları ile de bolca fırsat ve alışveriş olanakları sunan  Vermont, yeni yıl tatillerinde karın tadını çıkaran genç ve yaşlı kayakçılarla dolup taşar.

'Yıldızlı geceler ve yeşillikler diyarı Vermont günlerimden' resim: 10

Alison Bellino - Özlem Denizmen

Güneş parlıyor ve yanınızda doğru kıyafetler de getirdiyseniz dışarıda oturup kayakçıları izleyebilirsiniz. Güneşli değilse gününüz ve hava dondurucu soğuksa en iyi yapılacak şey, şöminenin önünde aileniz ve arkadaşlarınızla oturup pencereden dışarıyı seyretmektir.

Barbara Bellino

Manchester

Birkaç satır da güney Vermont’ta bulunan, yeşil sıradağlar ile çevrili güzelliği ve çekiciliği ile eşsiz bu kasabadan bahsetmek isterim.. Keşfedilecek bir çok tarihi simge yapı ve bine, müzeler, sanat galerileri, eski şehir manzaraları, eğlence parkları, lezzetli yemekler ve daha fazlası bulabileceğiniz bir belde.

Bunlar arasında öne çıkanlar;

Hildene, Lincoln Aile evi ; İç savaş sırasında 16. başkan Abraham Lincoln’ün oğluna ait ev. Bugün ziyaretçilere turlar sunan bir cazibe merkezi. Ev hakkında bilgi edinmek ilginç gelebilir, keçi çiftliği, peynir yapımı, binilen vagon vesaire.

Güney Vermont Sanat Merkezi : Çeşitli galerilerinin yanında çok güzel bir kafesi var.

Emerald Gölü : Kasabanın yaklaşık on dakika dışında, kano da kiralayabileceğiniz bir güzel yer.

Depot62: Leziz Türk yemekleri sunan restoran  

Vermont ve civarı, dinlenmek ve sakin küçük bir kasaba hayatı yaşamak için, her şeyi de bulabileceğiniz bir belde.

Doğa aşıklarına Vermont civarında bir gezinti, 7 dakikalık video;

Summer trip to Vermont - Manchester & Stowe - YouTube

17 Mart 2023

Suadiye 

Etiketler Fethi Denizmen
Yorumlar
Kalan Karakter 800
Barbara Bellino
I love the photo joe Ferone was 90 few weeks ago and he looks great . You and Al look same also except Alber has lost weight and he is skinny. All well here in Vermont . I’ll send you a photo of Mack and poppi. Love to Gonul
Alp Başdogan
Fethi Bey , Cok guzel anlatmissiniz, Vermont’i. Ben 22 sene once kesfettim, New York’dan , musteri ziyareti icin gelmisdim, Asik oldum ilk gordugumde.ilk intibasi bende . Cocuklugumda Dedemin Toros Daglarinda . Zorkun yaylasinda, yayla evi vardi . Manchester’in havasindaki temiz Kokusu bana cocuklugumu animsatti. Mutlaka buraya bir yatirim yapipki geri geleyim dedim , Depot62 bu sekilde oldu . Makalenizde bizede yer verdiginiz icin tesekkur ederiz , onure olduk 🙏. Unutmayin , Davet yok gelmek var konusdugumuz gibi Bekliyoruz. Haziran 8 de istanbul’a geliyoruz Aci bir kahvenizi icmek isteriz . Kahve aci Sohbet Tatli , Kalin Saglicak ile 🙏🙏🧿
Ekrem Ülkü
Sevgili Fethi, yine güzel bir gezi yazısı okudum. Sayende, seninle birlikte gezdim oralarda. Çok teşekkürler ediyorum. .