Yaklaşık 500 maaş! Burak Öztunalı yazdı...

Sosyal medyada paylaşılan kepli fotoğraflar, diploma törenleri, mezuniyet balosu kıyafetiyle dolaşan gençler... Madem okul bitti, sonraki aşama bir işe başlamak. İşe başlamak tam bir değişim. Artık, çabanızın size nakit olarak döneceği an. Bakkal hesabı ile önünüzde yaklaşık 500 maaş var...

Sosyal medyada gururla paylaşılan kepli fotoğraflar, okulların diploma törenleri, mezuniyet balosu kıyafeti ile dolaşan gençler… Bu ayları seviyorum. Havaların ısınması ayrı güzel bir şeylerin tamamlanıp yeni bir şeylerin başlıyor olduğu hissi her tarafta, bu da ayrı güzel. Aklımda gençler olunca bu hafta onlara yazmak istedim.

Madem okul bitti, sonraki aşama bir işe başlamak.

Bir işe başlamanın insan hayatına etkisi düşünüldüğünden fazla. Çoğu zaman bunun önemi ıskalanıyor. Aslında işe başlamanın önemi değil de bu değişikliğin yarattığı fırsat ıskalanıyor.

Normal bir hayatta akışı temelden değiştiren en fazla 5-6 olay var. Okula başlamak (ilkokula), işe girmek, şehir değiştirmek, evlenmek, çocuk sahibi olmak, önemli bir hastalıkla yüzleşmek, ölmek. Yaşamın eskiden olduğu gibi devam etmesine imkan vermeyecek kadar önemli başka ne var?

Üniversite öğrenimi aileler ve toplum tarafından gencin yaşamına etki eden çok ama çok önemli bir eşik olarak tanımlanınca, insan bu dönemi tamamladığında işini yapmış, sonuca ulaşmış hissediyor. Aslında ilkokulu bitirmekten farkı yok.

Halbuki işe başlamak tam bir değişim.

Artık, çabanızın size nakit olarak döneceği an.

İlk maaş ve onun nasıl kullanılacağı, devam eden maaşlar ve nasıl kullanılacakları, kalan hayatın nasıl gelişeceği ile ilgili en belirleyici tercihler.

Tutumlu olun.

Yazının burasında bir tanımlama gerekli; Tutumluluk, tutmak kökünden gelmiyor. Tutum (Davranış) anlamı bambaşka. Tutumlu olmak, bir davranış kalıbına sahip olmak, o kalıp ve koda uyumlu davranmak demek aslında.

İlk maaş, eğer para yönetimi konusunda yeterince bilgili hissetmiyorsanız şahane bir fırsat. Bu fırsatı lehte kullanmak çok önemli. Bu yazıyı okuyorsanız Para Durumu’na aşinasınız demektir ve bu harika.

En sevdiğim tutumluluk tanımı Warren Buffet’a ait, “insanın parası yokken almadığı şeyleri, parası varken de almamasına tutumluluk denir” diyor. Tarif tamamen bir davranış kodu üzerine kurulu.

Unutmayın, aslında altı yaşımızdan beri ilk işimize, dolayısı ile iş hayatımıza hazırlanıyoruz.

Kiminiz yüksek lisans yaptı, kiminiz kişisel gelişim kitapları okuyup sertifika programlarına, kurslara katıldı. Belki de bunların tümünü yaptınız. Bundan sonra, kararlar, çaba, sonuçlar, riskler, emek, şans hepsi birleşecek ve iş yaşamınızı oluşturacaklar.

İlginiz olan merak ettiğiniz, mutlu olacağınızı düşündüğünüz alanda iş başvurunuz kabul gördü ve başlıyorsunuz diyelim.

Bakkal hesabı ile önünüzde yaklaşık 500 maaş var (Bunu girişimciler için de yazıyorum, bence girişimciler şirketlerinden maaş alan işçilerdir). Her ay bir tanesi maaşınız olarak hesabınıza yatırılacak. Asgari hedef bu 500 maaşı herhangi bir ayı aksatmaksızın elde etmek. Ve tabi ki, yetkinlik ve alınan sorumlulukların artmasına paralel olarak  aylık alınan rakamları da büyütmek.

Etrafımız başarı hikayeleri, motivasyon yöntemleri, zenginlik kılavuzları ile dolu. Bunlar değerli ve içlerinde sizlere yardımcı olacak bilgiler, tecrübeler, perspektifler var.

Ancak sevdiğim bir söz ‘’Roma bir günde kurulmadı’’.

Siz de kendinizi çok kısa sürede inşa edemeyebilirsiniz. Bu yazıyı okuyanların düşünmesini istediğim şey başarılı bir iş yaşamı inşa ederken izlenebilecek pek çok (onlarca-yüzlerce) yol olduğu ancak pek az sayıda olan (üç-beş) hataların tamamen göz ardı edildiğidir.

İş seçiminde kararınız isabetli de olsa isabetsiz de olsa ilk düşünmeniz gereken tuttuğunuz kariyer yolunda ne kadar acıya katlanabileceğiniz olmalı. Çünkü bir iş gününde zafer, mutluluk, başarı, tatmin ne kadar istenen ve doğal olansa, sıkıntı, ekstra gayret, aksilik, zorluk da o kadar doğal.

Kariyerler başarıların yeterli gelmemesinden, zaferlerin sayısının azlığı ile tatmin olmamaktan daha çok sıkıntıya katlanılamaması veya zorlukların aşılamamasından sekteye uğrar.

Her çalışanın iş olarak ne yapmayı daha çok seviyorum sorusundan çok, ne işi yapmak için en fazla acıya katlanırım sorusuna yanıt araması daha akıllıca. Zorlukların üstesinden gelebilmeyi bilmek gerek.

Okul bitti ama öğrenmek bitmedi.

Etiketler ilk maaş
Yorumlar
Kalan Karakter 800