Turist misin, gezgin mi?

"Gezginlerin belki de vakti daha boldur araştırmalar için, daha da uzun süre seyahat edecek zamanları da olabilir. Bazı insanlar alışılmışın dışına çıkmak ve ziyaret etmek için rehber kitaplarda olmayan daha az kalabalık yerler bulmak isteyebilir. "

Güncelleme:

Bir seyahat şirketinde çalışan Amerikalı kadın, çalıştığı şirkete bilgi aktarmak üzere gittiği Vietnam’da bir gezi esnasında Vietnamlı tur rehberi kadına şöyle der;

- Seyahat etmek iyi gelir, konfor alanından çıkarır, rehberi kaldır.

-Niye?

-Rehber turistler için.

-Ben turistim.

-Hayır, sen gezginsin.

-Ne fark eder.

-Bir turist hayattan kaçmak ister, bir gezgin deneyimlemek ister.

-Ara sıra hayattan kaçmak istemenin nesi kötü.

-Hayatın ne kadar süreceğini bilemezsin, neden kaçasın, onun yerine deneyimle.

( A Tourist’s Guide to love filminden ilgimi çeken anekdot)

Aslında ister gezgin, ister turist ol, kendini etiketlemen gerekir mi diye soru yöneltilebilir. Neticede yapılan şey seyahat, herkes dünyanın farklı yerlerinde arzuladıklarını yapıyor, geziyor, eğleniyor, farklı yerler görüyor, farklı kültürlerle tanışıyor.  Bir gezgin veya turist aynı madalyonun iki yüzüdür dermisin? Öyle ya her ikisi de seyahat ediyor, kendisinin ve gezdiği yerlerin tadını çıkarıyor.

Zevkler ve renkler tartışılmaz denir, doğrudur. Bazı insanlar rahatına ve kolayına kaçar, arar turistik geziler organize eden tur şirketini, yeni yerler görme, tur da yeni insanlarla tanışma heyecanı ile yola revan olur. Turist seyahat öncesi kendisine sunulmuş olan tüm şartları önceden kabul etmiştir. Seyahat süresince ne sunulursa o, otel lokasyonu, odası, kahvaltısı, talebe bağlı ek ücretli geziler, ya da geminin limanda kalış süresi, kamarası, yemekleri vesaire.  

Gemi kamarası demişken birden anımsadım,  ege adalarına giden eski bir yolcu gemisindeki kamaranın genişliği,  yere kadar uzanan geniş pencereli kapısı, balkonu, yemekleri, eğlencesi ve göreceli ucuzluğu, diğer tarafta kuzey denizlerinde gezen, kamarasının içinde zorlukla dolanabildiğin modern yepyeni gemi. Eski binalarda, evlerde, tavanlar yüksek, odalar ferah idi. Şimdilerde ise her şey milimetrik ekonomik hesaplarla, ister turistik gemi, ister apartmanlar.  Sürprizler bazen güzeldir bazen sukutu hayal.

Gezginsen, yapacağın seyahati en ince teferruatına kadar kendin planlarsın, uçağını, trenini, otelini, gün gün nerelere gideceğini, hava durumunu, yeme içme çeşitliliğini, mekanlarını, çevresinde yakın gezilecek yerleri, toplu taşıma imkanlarını ve daha akla gelebilecek her şeyi. Yeter mi, yetmez, vardığında oteline, resepsiyondaki yerel insanlardan daha iyisi, daha optimalini öğrenirsin. Ve tüm bunları büyük bir keyifle zevk alarak yaparsın.

Gezginlerin belki de vakti daha boldur araştırmalar için, daha da uzun süre seyahat edecek zamanları da olabilir. Bazı insanlar alışılmışın dışına çıkmak ve ziyaret etmek için rehber kitaplarda olmayan daha az kalabalık yerler bulmak isteyebilir. Genç yaşlarda çok daha kolaydır gezgin olmak, hatta tek başına merak ettiğin yerleri gezmek, en ucuz transport, konaklama, yeme içme için bulunan olanaklarla. Yaş ilerledikçe daha rahat edebileceğin yerler, imkanlar ararsın, gençliğin macera merakı ileri yaşlarda azala da bilir.

Aşağıdaki satırlarda yazılarımdan birinden birkaç paragraf bulacaksınız, hatırlatmakta fayda gördüğüm kendi deneyimlerimden damıttığım;

“ “ “ “ “

Tur operatörleri ile gidiyorsanız yazdıklarımı okumasanız da olur. Zira ekstra geziler hariç tur parasını peşin ödemişsinizdir ve planlamalar yapılmıştır sizin için... Sizi hava Limanında otobüs bekliyordur. Tur rehberini takip eder, binersiniz otobüse etrafınıza baka baka varırsınız otelinize.

Genelde uçaklar erken saatte kalktığından ve saat farkından otele giriş saati genelde 13 ila 14 arasıdır. Panoramik tur da atarsınız otobüsten çıkmadan vakit doldurmak için. Fiyata dahil listesinde vardır panoramik şehir turu. Otobüste de sorar rehber ekstra turlara iştirak etmek isteyenler şu kadar ücret ödeyecek diye. Ya da önceden gezi programınızda ücrete dahil değil listesinden bilgi edinmişsinizdir. Ekstra turlarda sabah kahvaltınızı erkenden ve hızlıca yapmanız da gerekebilir.   

Şayet gezinizi kendiniz planlıyorsanız iyi bir ön çalışma yapmanız gerekebilir. Tabii keyif alıyorsanız. Bu araştırmalarınız biraz kişiliğinize biraz da ayırabileceğiniz zamana bağlı.

Zamanlama: Yaz gezilerinde okulların kapanış ve açılışlarına göre zamanı belirlerim. Yazlık yer, bir de dünyanın gözdesi ise özellikle temmuz ve ağustos aylarında çok kalabalık olacağı kesindir. Malum, fiyatı arz talep belirler, talep arttıkça fiyatlar da yükselir. Yalnız konaklama da değil, her yerde! Üstelik yer bulma sorunları da beraberinde. Okullar kapanmadan önce, yani mayıs sonu haziran başları gibi ya da okullar açıldıktan sonra eylül sonlarında. Yazlık yerde iklim de deniz de güzeldir genelde belirttiğim zamanlarda.

Uçak: Kalacağınız süre tarih aralığı tespitinden sonra ilk iş uygun uçak bulma. Genelde gidiş dönüş hafta arası tercihen 'Salı, Çarşamba ve Perşembe' günleri daha rahat oluyor. Malum fiyat ve arz talep ilişkisi hep göz önünde tutulmalıdır. Uçak şirketleri, özellikle THY daha kış aylarından promosyonlu bilet imkanları sunmaktadır. Takip etmekte araştırmakta fayda var. Bilet aldın mı, kesinleştirdin mi, içine bir rahatlık gelir, mutluluk hormonların bedenini sarmalamaya başlar.. 

Konaklama: Bütçeye en uygun konaklama için seçimini yaparken konaklama yerinin konumu çok önemli. Genelde ilk tercihim tren ve metro istasyon yakınlığı.. Ya da önünden tramvay, otobüs geçiyor olması. Özellikle büyük şehirlerde merkeze yakın yerler uç fiyatlarda ve çok kalabalık olabiliyor. 

7 Temmuz 2021

Uygun bütçe ile Sorrento ve Amalfi sahilleriUygun bütçe ile Sorrento ve Amalfi sahilleriBuralar gezginlerin çok iyi bildiği, popüler yerlerdir. Bilmeyenler de olabilir aranızda, söyleyeyim, İtalya’nın Napoli’sinden yola çıkıp konaklayacağınız yere doğru yol alırsınız. Sonrasında planladığınız gibi devam edersiniz.

Kişiliğinize uygun seyahat, tatil hayalleri kurmanız, hedeflerinizi planlamanız, tatil için birikim ve bütçe yapmanız mutluluk hormonlarınızın artmasına yardımcı olabilecek, ruh ve beden sağlığınıza iyi gelebilecektir..

Nasıl olursa olsun, ister turist olarak nitelensin ister gezgin, seyahat hayalleriniz hep daim olsun.

23 Mayıs 2023

Suadiye

Yorumlar
Kalan Karakter 800
Mediha Özgül Güner
İster gezgin ol ister ister turist gezmek ülkelerin farklılıklarını görmek yeme içme doğa insanı etkileyen ayrı birhayat görüşü sağlayan faktörlerdir biz genellikle turlarla rehber eşliğinde gezdik eğer rehberininiz donanamlıysa şanslısınız gwrçekten Amalfi kıyıları görmeğe değer hele bizim şansımıza o dönem Capri adasında kalmıştık muhteşemdi sağlık elverdiği nisbette gezebilmeği dilerim herkese