Sağlık sigortası primleri neden artar?

"...Son yıllarda sigortalıların en fazla şikayet ettiği branşlardan birisi olan sağlık sigortası primleri büyük artışlar gösteriyor. Bunun nedeni hastane ve doktor muayene ücretlerindeki yüksek artışlara bağlanıyor..."

Son yıllarda sigortalıların en fazla şikayet ettiği branşlardan birisi olan sağlık sigortası primleri büyük artışlar gösteriyor. Bunun nedeni  hastane ve doktor muayene ücretlerindeki yüksek artışlara bağlanıyor. Geçen yıl içerisinde sigorta şirketleri medikal enflasyonun %200 civarlarında olduğunu belirtti. Bunun yanında her yıl kişiler 1 yaş daha aldıkları için riskleri artıyor. Buna hasar frekanslarını da eklenince maalesef primlerde sürpriz artışlar gözlendi.

Bazı hastanelerin ücretleri astronomik şekilde arttı, bunların hepsi de prime yansıdı. Keşke hastanelere de tavan fiyat uygulaması getirilse, böylelikle prim artışları biraz kontrol altına alınır...  Sigortalılar bu artışlara haklı olarak  sitem ediyor ve bunu aracı kurumlarına yansıtıyorlar. Bu artışları sınırlamak için sigorta şirketleri değişik sağlık sigortası ürünlerini piyasaya sürüyor. Bunların başlıcaları;  

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası. Son zamanlarda  çok popüler hale geldi. Önemli  nedenlerinden birisi primlerin normal özel sağlığa göre daha düşük olması. Bu poliçenin en önemli özelliği anlaşmalı kurumların listesi olup sadece SGK'nın geçerli olduğu hastanelerde kullanılabilmesi. Tüketici, anlaşmalı  hastane listesini iyice incelemeli. Bu poliçelerde ayakta tedavi, yıllık kullanım sayısı ile limitli. Yatarak  tedavide  teminat  limitsiz. Önemli olan SGK ile anlaşmalı hastanelerin kullanılması. SGK' dan arta kalan kısmını bu poliçe öder.

Diğer bir tercihte istediği A sınıfı hastaneleri kullanıp tedavi göreceği özel sağlık sigortalarıdır. Burada ayakta yatarak veya sadece yatarak tedavi seçeneğini kullanabilirler. Tabi primle daha yüksektir. Bazı tüketici sadece özel sağlık yatarak tedavi poliçesi alıp ameliyatlarda A  sınıfı hastanelerde tedavi görmek isteyebilir. Bazen özel yatarak sağlık sigortasının yanına uygun prim ile tamamlayıcı sağlıkta yaptırılabilir. Sigorta aracı kurumunuzun konusunda uzman olup sizi doğru yönlendirmesi önemlidir. 

Burada unutulmaması gereken her istediğiniz an sağlık sigortası yaptıramazsınız. Sigorta şirketleri yaşınıza ve sağlık sorunlarınızın olup olmadığına bakar. Sağlık sorunuz  varsa poliçe vermeyebilir veya ek prim talep edebilir. O açıdan sağlığınız yerindeyken ve gençken sağlık sigortası yaptırmanız ilerde size fayda sağlar. Çoğu sigorta şirketleri kesintisiz olarak 3 veya 4 yıl poliçe yaptırmanız ve hasar prim oranınız düşük olması halinde size 'ÖMÜR BOYU YENİLEME' garantisi sağlar. Bunuda ileriki yaşlarda beklenmedik önemli rahatsızlıktan dolayı sigorta şirketi sizi reddedemez . Poliçenizi yenilemek zorundadır.

Arabamızı evimizi sigortalıyoruz ama sağlığımız  daha  önemli değil mi?  Çünkü sağlığımıza kavuşmak, en iyi hastanelerde ve doktorlarda tedavi görmek için bazen evimizi arabamızı satmak zorunda  kalabiliriz. Bunun çok örnekleri vardır. Son olarak aman sağlık sigortanızı  ihmal etmeyin...

Detaylı bilgi için:

tcagatay@cagataybroker.com

www.cagataybroker.com

www.cagataybroker.com.tr

Taner Çağatay kimdir?

Florida Atlantic Üniversitesi’nden 1986 yılında mezun oldu. Ekonomi masterını tamamladıktan sonra staj için sigorta sektörüne girdi. Bu sektorde uzun yıllar ABD’de çalıştıktan sonra Türkiye’de kendi şirketini kurdu. Sigorta ve reasürans brokerliği ile elementer, hayat branşlarında hizmet veriyor. Çağatay ayrıca Tüketici Sorunları Derneği Sigorta Komisyonu Başkanı olarak tüketicilerin sorunlarına yardımcı olmaktadır.

Etiketler Sigorta Sağlık
Yorumlar
Kalan Karakter 800