Rakiplerini sosyal medyada karalama ve spamlamanın hukuki boyutu

Sosyal medyanın kişisel kullanımın yanında yaygın olarak ticari amaçlarla da kullanılmaktadır. Sosyal medyayı reklam ve müşterilere ulaşmak için kullananlar olduğu kadar rakiplerini karalamak için kullananlar da bulunuyor...

Güncelleme:

Rakip firmayı sosyal medyada karalamak suç mu?

Sosyal medyada rakiplere zarar vermek için farklı yöntemler kullanılmaktadır. Bunlar karalayıcı yorumlar, fake hesaplarla ağır ithamlar ve Sosyal medya hesaplarını spamlayarak kapatılmasına neden olmak gibi şekillerde meydana gelmektedir. Türk Ticaret Kanunu”nun  Haksız rekabet hükümlerine göre başkalarını veya onların mallarını, iş ürünlerini, fiyatlarını, faaliyetlerini veya ticari işlerini yanlış, yanıltıcı veya gereksiz yere incitici açıklamalarla kötülemek yasaklanmıştır. Bunun ihlali halinde maddi ve manevi tazminat davaları açılabilecektir. Ayrıca bu fiiller suç olarak tanımlanmış olup 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası ile cezalandırılması da söz konusudur. Sosyal Medyayı kullanarak rakiplerini karalamak ve zarar vermek ticaret ahlakına uymadığı gibi hukuki ve cezai yaptırımları da bulunmaktadır. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin 2016/519 E. 2017/7334 K. Sayılı kararında “Mahkemece iddia, savunma, bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre; davalının, davacının ürettiği ve onun ürünleri ile ilgili olarak tüketicilerde ve internet kullanıcılarında bir yanlış zehap ve görüntü oluşturmaya elverişli olacak şekilde, internette koyduğu ve zehirli ayakkabılar diye tabir edilen ayakkabıların verdikleri zararlara dair hastalıklı birkaç ayak resminin oluşturduğu görsel etkiden de yararlanmak sureti ile bu haberin içeriğinin doğruluğunu hiçbir şekilde araştırmaksızın davacı tüzel kişi tacire karşı onun iş ve ürünleri hakkında yanlış ve yanıltıcı haberler yaptığı, bu suretle haksız rekabet içerisine girdiği, davacının üretimi ve ürünlerinin karalandığı, kişilik haklarına da bu şekilde hukuka aykırı olarak saldırıda bulunulduğu anlaşıldığından, işlenen eylemin niteliği, tarafların dosya kapsamından anlaşılan sosyal ve ekonomik durumları ve ticari büyüklükleri de nazara alınarak 5.000,00 TL manevi tazminatın davalıdan alınarak davacıya ödenmesine karar verilmiştir. Kararı davalı vekili temyiz etmiştir. Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davalı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.” değerlendirmesi emsal niteliktedir.

Sosyal medyada ticari itibarı zedelemenin cezası var mı?

Sosyal medyada spamlamak diye tabir edilen eylem, Sosyal medya ağına yoğun şikayet ile ya da bazı fake hesaplar kullanılarak rakibin Sosyal medya sayfalarının kapanmasına ya da sınırlandırılmasına neden olmaktır. Bu durum kurallara uygun paylaşımlar yapan kullanıcılar yönünden  hem kişisel hem de ticari itibara zarar verebilmektedir. Borçlar Kanunu 49 Maddesinde “ Kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar veren, bu zararı gidermekle yükümlüdür. Zarar verici fiili yasaklayan bir hukuk kuralı bulunmasa bile, ahlaka aykırı bir fiille başkasına kasten zarar veren de, bu zararı gidermekle yükümlüdür” ve yine Borçlar Kanunu’n 58 maddesi “Kişilik hakkının zedelenmesinden zarar gören, uğradığı manevi zarara karşılık manevi tazminat adı altında bir miktar para ödenmesini isteyebilir. ”Değerlendirildiğinde haksız spam nedeniyle sosyal medya hesabı kapanan kullanıcı maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilir. Ayrıca kullanıcı hakkında yapılan spam çağrısı ile haksız rekabet suçunun oluşması halinde hapis cezası da söz konusu olabilecektir.

Özetle sosyal medyada haksız bir şekilde rakiplerin ya da diğer şahısların ticari itibar kaybına uğramasına neden olanlar ile Sosyal Medya hesaplarının haksız bir şekilde kapanmasına ya da sınırlanmasına sebep olanlar maddi, manevi tazminat ve cezalarla  muhatap olabilirler. Sosyal medyanın ticari etik ve kurallara uygun kullanılması piyasanın düzgün işlemesi için de ayrıca önemlidir.

Rıdvan Yıldız kimdir?

11 Şubat 1988 tarihinde Bartın’da doğdu. Bartın Anadolu Öğretmen Lisesi’nde bitirdikten sonra lisans eğitimimi İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. Çeşitli hukuk bürolarında tecrübe kazandıktan sonra serbest avukatlığa başladı. 2012’den bu yana İstanbul Barosu’na bağlı olarak avukatlık mesleğini icra ediyor. Tüketici Sorunları Derneği’nde Genel Başkan Vekilliği ve Genel Başkanlık görevlerini üstlendi. Tüketici, bilişim, gayrimenkul, kentsel dönüşüm, kat mülkiyeti ve spor hukuku alanındaki makaleleri çeşitli mecralarda yayımlandı.

2019 yılında "Sınırsız Yeni Dünyanın Sınırları Sosyal Medyada Hukuk" adında sosyal medya hukuku okur yazarlığını arttırmaya yönelik bir kitabı yayımlandı.

Sosyal medyada parodi hesaplar: Hak mı yasak mı?Sosyal medyada parodi hesaplar: Hak mı yasak mı? Sosyal Medyada parodi hesapların hukuki boyutu da merak edilen konulardandır. Özellikle ünlülerin ve siyasilerin pek çok parodi hesabı bulunmaktadır.

 

Etiketler Sosyal Medya
Yorumlar
Kalan Karakter 800