Tatlı Yol...

Hiçbir şey kolay olmadı ki şimdi zor olsun. Ülkenin tamamında, hepinizde, hepimizde, belki de bütün kişisel tarihçelerimizde bu hep böyle... Daha önce söylenmiş bir söz gibi, 'Ne dem baki ne de gam bu dünyada!' Bu da geçer elbet…

Hiçbir şey kolay olmadı ki şimdi zor olsun. Ülkenin tamamında, hepinizde, hepimizde, belki de bütün kişisel tarihçelerimizde bu hep böyle... Daha önce söylenmiş bir söz gibi, 'Ne dem baki ne de gam bu dünyada!' Bu da geçer elbet…

Yakın ve uzak gelecekte tarıma, toprağa, bahçeye yatırım yapmak ve bunu bir tali yol olarak hayatınızda tutmak sizi rahatlatacak bir durum. Ancak toprağa ve tarıma yatırım yapmak istiyorsanız, yapmanız gereken ilk ve en önemli şey özellikle şu dönem internet üzerinde pıtrak gibi çoğalan "Şurada şu var. Sudan ucuz. Burada bu var. Bedava…" çığırtkanlarına kulaklarınızı kapatmanız. İşe yarar, dikilebilir ya da içinde yaşanabilir tek bir önerileri bile yok. Ciddi ciddi takip ediyorum.

"Aaa Balıkesir bilmem nerede 1,5 dönüm yer 150.000'miş. Ucuz hemen alalım!'' diye karar vermeyin.

1.Bölgeyi, şehri, hatta köyü hiçbir etki altında kalmadan, içinizden geldiği gibi siz belirleyin.

2. Belirlediğiniz bu yer, gidilebilir- gelinebilir bir yer olsun.

3. Belirlediğiniz bu yere, daha önce görmüşseniz bile gidin ve birkaç gün zaman geçirin. İnsanı dost mu, sert mi, sevimli mi? Anlamak için açık gözlerle izleyin. Kahvesine girin, pazarına çıkın... En az birkaç gün.

4. Muhtarı, bakkalı bulun. Sorun, soruşturun. 

5. Yağmur, toprak, belediye durumlarını öğrenin.

6. Etraftaki tarlaları, bahçeleri gezin. Ağaçlara iyi bakılmış mı bunu gözleyin. 

7. Genç nüfusa bakın. Dışarıdan atama ile gelmiş öğretmenler vardır, memurlar vardır. Bunlara direkt ulaşın. Sohbet edin, fikir alın.

8. Arazinizin toprağını aileden, bilen birine inceletin.

9. Pazarlığı asla siz yapmayın. Aileden kırsal kökenli birine ulaşın. İş arkadaşınızın babası da olabilir. Bırakın pazarlığı onlar yapsın. Alacaksanız öyle alın. Aldığınızda ölçüm yaptırıp derhal tel çevirin. Ağaç dikin. Ağacınıza yazın ayda iki kere su verecek birini illaki ayarlarsınız. Cömertliği abartmayın. Sohbetlerinizi dengeli tutun. Kendinizi birden manşetlere taşıtmayın.

10. Bölge uygunsa, ceviz, ıhlamur ya da badem dikin. Allah aşkına chandler ceviz dikmeyin. Doğru düzgün, besleyici, yerli ceviz dikin.

11. Fidanlarınızı ziraattan alın. Yarı beline kadar da kireç sürün, hepsi bu. Köyden yardımcı olurlar. Abartılmaması için dilerseniz bana da danışın.

12. Amaçsız kalmayacağınızı, bunlara katma değer üreteceğinizi de tahmin ediyor ve diliyorum. Sakince ve sırayla...

Eğer tercihiniz profesyonellik değil de ikinci bahar ise, kendi dikimlerinizi yapıp içine de size kâfi bir ev yerleştirebileceğiniz makul ölçü bence 1.500 metrekare. Evin tabanı 100'e otursa, üst kat da 100, tamamdır. 20 ağaç, çeşit çeşit, bu size kâfi. 300 m2 alan da yeşillikler için bostandır. Bir diğer 300 m2'ye kümes yapılır, 20 tavuk 1 horoz. Bu alanda ağaç da yetiştirebilirsiniz.

İşte bu kadarı size yeter. Araziye bir artezyen mutlaka vurmaya çalışın. Kırsalda su hayati önemde. Suyu atlamayın.

Böyle bir yaşamda gerçekten huzurlu, kendine yeten ve sakin döneminiz ile tanışırsınız. Şehri özledikçe şehre, denizi özlerseniz denize, dostları özlerseniz dost evlerine... Eliniz güçlü, kafanız da rahat olur. Yalan yok, bunca sıkıntılı bir ortamda beni de geleceğe karşı güvenli kılan şey toprak, tarım ve hayvan varlığım. Çok şükür, bin şükür. Kendimize de yeteriz, size de...

Bölge olarak belli bir önerim yok. Her bölgenin kendine göre yaşamı oluşturabilme yetisi var. Kendine uygun tarım şekli var. Bunlar sorun değil. Siz sevin, yeter…

Şimdi mutlu olmak için ne gerekiyorsa onu yapacağız. Ama zor ama kolay... İllaki düzelecek.

Bugünlerde bize en iyi gelecek şeyler dost yüzler, arkadaşlık, temiz havada uzun yürüyüşler, piknik ve tabii ki karbonhidrat. Kimse kusura bakmasın son saptama için:)

 

Kars'ta Büyülü GerçekçilikGeçtiğimiz haftalarda Kars’ta fırsat bulduk, kavut yaptık. Susam, arpa ve horasan buğdayı kurudu önce, sonra öğütüldü. Kavruldu, soğutuldu, sonra bir kez daha öğütüldü. Sonunda karma tahıllı bir bebek maması için harikulade öz oldu.

 

 

Etiketler Tarım
Yorumlar
Kalan Karakter 800