Gelecek Bugün -2

“Gelecek Şimdi” sergisi art arda halkın kullanımına sunulacak üç bölümden oluşuyor. İlk bölüm 5 Kasım'da açıldı. Aşağıda yer alan ikisi, 2022 Yaz ve Sonbahar aylarında Kopernik Bilim Merkezi’ne gelecek.

Güncelleme:

(The Future is Today)

Üç Aşamada Gelecek

“Gelecek Şimdi” sergisi art arda halkın kullanımına sunulacak üç bölümden oluşuyor. İlk bölüm 5 Kasım'da açıldı. Aşağıda yer alan ikisi, 2022 Yaz ve Sonbahar aylarında Kopernik Bilim Merkezi’ne gelecek.

Dijital Beyin?

Yapay Zekâ nasıl düşünür? Güvenilebilir mi? Bilgisayar sanatçısı nereden ilham alır?

Serginin ilk bölümü; güvenin, mahremiyetin, samimiyetin, kutsallığın sınırlarını ve sanat ve yaratıcılığın yeni tanımlarını yeniden düşünmeye sevk ediyor.

Burada ziyaretçilerimiz Yapay Zekâ ve Makine Öğreniminin mekanizmaları ile ilgili sergiler bulacaklar. Telefonlarını bir makineye vermenin ne kadar kolay olduğunu kontrol etme şansına sahip olacaklar. Robotik bir bebek, insansı robotlara karşı kendi tutumlarını değerlendirmelerine izin verecek.

Ziyaretçilerimiz otonom bir aracı yakından görecek. Alışılmadık gölge tiyatrosuna göz atacak, modern fotomontajların nasıl yapıldığını öğrenecekler. Ayrıca robotik sanatçıları ve çalışmalarını tanıma şansları da olacak. AIVA'nın bestelerini dinleyin, kübist bir aynaya bakın. Teknoloji aynı zamanda insan varlığının en mahrem alanlarına, ilişkilerimizin ve duygularımızın dünyasına giriyor. Bu kişisel seçimler ve bireysel sınırlar meselesi. Serginin ziyaretçileri, bir hologram partnerini veya ‘Yaşam Sonu Bakım Makinesini’ izlerken bunları anlayabilir.

Görev: Dünya

Gelecekteki Dünya nasıl görünecek? Hala aynı gezegen mi olacak? Rahat bir yaşam için şansımız nedir? Ve gelecek nesillerin şansı nedir?

Serginin ikinci bölümü, bizim yaşam alanımız olarak geleceğin dünyası hakkındaki görüşlerimize odaklanacak. Doğal çevrenin devam eden bozulması, küresel ısınma, geleceğin şehirleri veya uzay kolonizasyonu gibi konuları ele alacak. 

Tüm bu temaları Dünya'ya entegre edecek sergi. Dünyaya kozmik perspektiften bakmamızı sağlayacak. Dev kürenin yüzeyinde, türlerin göçlerinin yanı sıra CO2 (karbondioksit) konsantrasyon seviyelerindeki ve ortalama sıcaklıktaki değişiklikleri de izleyebileceksiniz. Ayrıca, UNEP ve UNEP/GRID-Warszawa Merkezi ile iş birliği içinde elde edilen çeşitli uzaysal ve istatistiksel veriler, hazır. (GRID= Global Resource Information Database – Küresel Kaynak Bilgi Veritabanı)

UNEP, Birleşmiş Milletler Çevre Programında, Merkez dünyadaki beş GRID tesisinden biri. Amacı Dünya'nın kaynakları hakkında veri toplamak ve iklim krizi veya biyolojik çeşitliliğin korunması konusunda halkın farkındalığını artırmak. Sunulan veriler, UNEP tarafından yürütülen, dünya çevresinde meydana gelen değişikliklerle ilgili veri ve bilgi içeren bir platform olan “Dünya Çevre Durum Odası” (WESR) ile entegre edilmiş.

Fuarda ziyaretçilerimiz de gerçekten hayat bulacak! Bir Myrmicine karınca kolonisine (aşırı saldırgan birçok türü olan karınca) göz atarak, bize çok şey öğretebilecek kusursuz işleyen bir süper organizma görecekler. Ayrıca, akıllı şehirlerin temelindeki teknolojiler hakkında bilgi edinecekler ve her yerde bulunan mikro plastikleri (5 mm ile 1 mikrometre boyutlarda olan plastikler) ortaya çıkaracaklar.

Yaşam 2.0

Geleceğin tıbbı nasıl görünecek? Bedenimizin sağlığı için ne kadar fedakarlıkta bulunabiliriz? Ve ne kadara ihtiyacımız olacak?

Serginin üçüncü bölümü geleceğin tıbbı, insan tasarımı ve siborgizasyonu çevreleyecek.

(Siborg, biyolojik ve yapay kısımları olan varlıklara verilen isim. Siborg insan = yarı insan yarı robot)

Sağlığımızın ve yaşam kalitesi bakımımızın sınırları üzerinde bir tefekküre teşvik edecek. 

Yenilikçi teknik çözümler sayesinde artık insan vücudunun içine müdahalesiz bir şekilde bakabiliyor, hassas bir şekilde inceleyebiliyor, hastalıkları teşhis edebiliyor ve tedavileri planlayabiliyoruz. Kendimizi geliştirmenin cazip olasılıklarından bir adım uzaktayız. Ne kadar ileri gidebiliriz? İmplantları güçlendiren genetik modifikasyonlar ve duyular, siberpunk literatürüyle sınırlı kalmalı mı? Bizi insan olarak tanımlayan nedir? Sergiler arasında ziyaretçilerimiz insan dokularını basan bir 3D biyoyazıcı, beyin-bilgisayar ara yüzü veya bir biyohacker laboratuvarı ile karşılaşacaklar.

(Dünyada hem bedenlerinin hem de beyinlerinin daha iyi çalıştığını öne sürerek, vücutlarına çip, mıknatıs özelliği olan metal parça ve implant gibi çeşitli donanımlar taktıran insanlar var. Bu yeni akıma "biyo-hacking", bunu yapan kişilere de "biyo-hacker" adı veriliyor.)

Eğitim Programı

“Gelecek Şimdi” sergisine aynı adla bir eğitim programı eşlik edecek. Eğitimcilerin ve uzmanların öğrenciler ve öğretmenlerle konuşacağı toplantılarda Yapay Zekâ, dijitalleşme, robotlaşma, iklim krizi ve doğal çevredeki değişiklikler ile ilgili konuları gündeme getireceğiz. “Çalışma gruplarının” görevi, gençler için çekici ve erişilebilir olacak ve geleceği şekillendirmek için temel yeterliliklerin geliştirilmesine yardımcı olacak diyalog etkinlikleri formatları yaratmak.

Hazır komut dosyaları, OSE IT Szkoła platformunda (https://it-szkola.edu.pl) eğitim programına ayrılmış sekmede mevcut. BT, çevre, biyoloji, coğrafya, felsefe, etik, sanat tarihi, güvenlik eğitimi, sosyal bilgiler ve hatta danışmanlık dersleri gibi birçok derste çok iyi çalışacak.

Hem biçim hem de içerik 13-19 yaş arası okul çocuklarının yeteneklerine, ihtiyaçlarına, çalışma yöntemlerine, ilgi alanlarına ve motivasyonlarına uygun.

Konumuz ile tam örtüşmese de unutmadığım bir anekdot ile noktalayalım. 80’li yıllar, Yunanistan Avrupa Birliği’ne yeni üye olduğu zamanlar. Alpina Denizcilik ortağım ve kadim dostum Güven Tangöze ile iş konuşmaları için Selanik’teyiz. Uzun süredir iş birliği içinde olduğumuz armatör sevgili Hronis Zervas’a sorduk: ‘’Ülkeniz için AB’ye üye olmak nasıl bir şey?’’ diye. Anında cevap verdi, “Biz bir gemi dolusu portakal yolluyoruz, onlar bize bir adet araba yolluyorlar. Kim kazanıyor kim kaybediyor cevabı burada!”

08.01.2022

Suadiye

Kaynak : The Future Is Today | Centrum Nauki Kopernik

 

Gelecek Bugün -1‘Gelecek bugündür ya da şimdidir'' dersek ne anlam yüklenir bu deyişe? Belki de onun şu anda gerçekleştiği ve hızla değişmekte olduğu anlamına gelir mi? Bir bakıma söylediğin cümleye nokta koyduğunda, geleceğin şimdi olduğu doğrudur der miyiz?

 

Etiketler Dünya
Yorumlar
Kalan Karakter 800
Ceyda Yılmaz
Seriyi çok güzel tamamlamışsınız. Teknoloji uçarcasına hızla ilerliyor. Malum dönem içinde sağlık kısmı korkutmakta çünkü hastalıklar insan eliyle üretilip, yayılmakta.. (öyle inanıyorum) dolayısıyla aynı hızda bulunan tedavilere şaşırmıyorum. Umarım tüm ilerlemeler insan olmaktan daha fazla koparmaz.. Kaleminize sağlık.